Menu
Jong Ajax maakt flinke stappen

Jong Ajax maakt flinke stappen

Jong Ajax is met vier zeges, twee gelijke spelen en vier nederlagen bezig aan een wisselvallig seizoen. Desondanks is Andries Ulderink, die samen met Jaap Stam het trainerskoppel vormt van de beloftenploeg, tevreden over de progressie van zijn pupillen. Deze vrijdag wacht hen het volgende meetmoment als Jong PSV op bezoek komt. Sinan Keskin (20) en Tom Noordhoff (19), die tegen Helmond Sport nog tot de reserves behoorden, hopen tegen de Eindhovenaren op speeltijd.

,,In vergelijking met zeven, acht weken geleden hebben we flinke stappen gemaakt," stelt Ulderink. ,,We hadden ook drie, vier plaatsen hoger kunnen staan als we geen onnodige punten hadden laten liggen bij FC Emmen, Achilles’29 en onlangs bij Helmond Sport. Hoewel dat indirect ook een beetje te maken had met onze hectische voorbereiding," doelt hij op de laatste weken van de transferperiode. ,,Dat brengt toch een hoop onrust met zich mee."

Ulderink heeft de voorbije weken kunnen constateren wat nodig is om te overleven in de Jupiler League. ,,Daarom is het voor onze spelers zo’n goede leerschool. Met name het uitduel bij Roda JC (1-0 verlies) bevestigde dat. Zij koppelden hun fysiek aan een hoop Eredivisie-ervaring en voetballend vermogen. Voor onze jongens is de Jupiler League vele malen leerzamer dan de A1 of beloftencompetitie."

Ook Keskin en Noordhoff herkennen de toegevoegde waarde van de Jupiler League. ,,Het is vooral
belangrijk zoveel mogelijk uit de duels te blijven," zegt eerstgenoemde. ,,Juist omdat wij voetballend vaak beter zijn dan andere teams. Maar dan nog ontkom je er soms niet aan en moet je wel bikkelen."

Noordhoff, die op zijn twaalfde Telstar verruilde voor Ajax, doet er nog een schepje bovenop. ,,Ik denk zelfs dat het op onze leeftijd nog beter is een jaar ervaring op te doen in de Jupiler League dan in de Eredivisie. Er is namelijk veel strijd, iets wat je in de jeugd van Ajax mist. Uiteindelijk heb je dat toch nodig als je wilt uitgroeien tot een topspeler," aldus de verdedigende middenvelder. ,,En als je straks in een eerste elftal speelt, speel je ook tegen echte mannen. Nu wen je daar aan en kun je makkelijker doorstromen," voegt Keskin toe.

Hoewel beiden in het uitduel bij Helmond Sport negentig minuten op de bank bleven, hopen zij op speeltijd tegen PSV. ,,Wedstrijden tegen Feyenoord en PSV wil je altijd spelen," legt Keskin uit. ,,Bovendien kun je je in de kijker spelen en is het leuk om tegen leeftijdsgenoten te voetballen."

Voor Noordhoff, die in tegenstelling tot Keskin pas eerstejaars senior is, heeft de thuiswedstrijd tegen PSV een speciaal tintje. ,,Ik maakte twee seizoenen geleden onder leiding van Gery Vink mijn debuut in Jong Ajax tegen Jong PSV. We wonnen toen in eigen huis met 1-0 door een doelpunt van Lucas Andersen. Al was dat nog in de beloftencompetitie."

Verder is het duel met de Eindhovenaren voor Noordhoff een feest der herkenning. ,,Ik ken veel jongens van Jong PSV. Vooral degenen met wie ik in het Nederlands jeugdelftal heb gespeeld zoals Clint Leemans en Rai Vloet. Zij hebben ook een goed team, al denk ik dat wij met onze kwaliteiten moeten winnen. We hebben vaker tegen PSV gespeeld en meestal trokken wij aan het langste eind."

Ook trainer Ulderink is hoopvol gestemd, maar wijst tegelijkertijd op het gevaar van de bezoekers. ,,Jong PSV heeft veel snelheid in de ploeg en is levensgevaarlijk in de omschakeling. Het is dus zaak zuinig om te springen met balbezit. Ons eerste elftal werd laatst in de ArenA ook door een paar counters van PSV om de oren geslagen," doelt hij op het 1-3-verlies uit de derde speelronde.

Voor Keskin en Noordhoff spelen bovendien heel andere belangen mee, want beiden hebben bij Ajax een aflopend contract. ,,Het is inderdaad mijn laatste jaar, maar ik ben nu weer fit en voel me goed. Ik moet gewoon mijn ding doen en fit blijven. Ik weet in elk geval dat ik het kan en geloof in mezelf. Ik hoop dan ook dat ik zo snel mogelijk in de basis mag starten en een nieuw contract bij Ajax kan afdwingen," laat Keskin niks aan duidelijkheid te wensen over.

,,Het is een belangrijk jaar, maar eigenlijk is elk jaar voor mij hetzelfde," zegt Noordhoff. ,,Ik doe mijn best, werk hard, dus we zullen zien. Ik hoop dat ik mag blijven en zo niet heb ik hier veel geleerd en mooie jaren gehad."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees