Menu
Jong Ajax met 7-1 onderuit

Jong Ajax met 7-1 onderuit

,,Dit doet pijn”, sprak trainer Aron Winter na afloop van de 7-1 nederlaag in de Beloftencompetitie bij AZ. Bij rust leidde de Alkmaarse formatie al met 4-0. ,,Als je ziet hoe wij de doelpunten tegen krijgen, gewoon domme fouten.”

ajax logo carrousel

Tijd om aan de omstandigheden te wennen, had Ajax niet op sportpark ’t Lood in Alkmaar. Al in de tweede minuut kwam de ploeg van trainer Marcel Bout op voorsprong. Bout had de beschikking over ondere andere Job Bulters - zaterdagavond nog eerste doelpunt in de Kuip, Julian Jenner, Simon Cziommer, Ryan Donk en Rogier Molhoek en dan viel Moussa Dembélé in de warming-up nog af. Voor hem stond oud-Ajacied Johan Plat in de basis. Aron Winter had alleen Jan Vertonghen en Michael Krohn-Dehli in de gelederen die met de A-selectie meetrainen.

De meeste moeite had de Amsterdamse defensie buiten Simon Cziommer ook met Jeremain Lens. De beresterke spits liep de verdedigers links en rechts voorbij. Al in de tweede minuut haalde hij verwoestend uit en Marco van Duin was kansloos, 1-0. Ajax probeerde er af en toe met combinaties uit te komen, maar meer dan corners in de 13de en 29ste minuut leverde dat niet op. AZ hoefde niet eens veel moeite te doen om na 33 minuten een 3-0 voorsprong te verkrijgen. Twee keer ging de bal op de stip en beide malen bekommerde Simon Cziommer zich over de vrije kans, 3-0. Winter had ondertussen Murat Yildirim vervangen door Dustin Huisman om meer voetbal in het team te krijgen, maar toen zelfs verdediger Kees Luyckx zijn geluk met succes kon beproeven, was het helemaal duidelijk dat Ajax er niet bovenop zou komen, 4-0. De teleurgestelde trainer: ,,In de rust kan je proberen iets te veranderen. Ik ben boos geweest. Boos over de manier waarop we de doelpunten tegen kregen. Allemaal persoonlijke fouten. Hoewel het al 4-0 stond, had ik niet het idee dat de jongens dachten dat het allemaal al verloren was. Dan hoop je dat ze de tweede helft dubbel gemotiveerd het veld op komen.”
Maar na tien seconden kon Cziommer op rechts doorgaan, voorgeven en daar stond Plat samen met nog een ploeggenoot (!) vogelvrij om beheerst de 5-0 te maken. Met goals van wederom Luijckx en Lens die Anita eruit liep stond het met nog een kwartier te gaan al 7-0. Het laatste woord was echter voor Ajax. Rydell Poepon schoot vanaf links de eretreffer achter Bulters, die opvallend weinig te doen had gekregen. ,,Ik hoop dat we van deze wedstrijd veel hebben geleerd”, probeerde Winter het positieve te zien van de afstraffing. ,,Maar uiteraard baal ik er van. AZ wint verdiend hoor, maar ik heb er minder problemen mee als je op alle fronten wordt uitgespeeld dan zoals vandaag. Niemand was bereid een stapje harder voor een ander te zetten. Deze 7-1 doet pijn.”