Menu

Jong Ajax met de hakken over de sloot naar finale Amstel Malt Cup

Het kostte zeer veel moeite en 105 minuten voetballen, maar Jong Ajax won maandag op de Toekomst met 2-0 van Jong Sparta en bereikte zo de finale van de Amstel Malt Cup. Ajax leek het met leeuwenmoed strijdende Sparta te onderschatten en pas in de verlenging maakte Yakubu van grote afstand aan alle onzekerheid een einde. Ryan Babel verdubbelde in de slotseconden nog de voorsprong.

Net als hun eerste elftal, dat in de halve finale van de grote Amstel Cup staat, toonden de Beloften van Sparta zich tegen Jong Ajax echte cupfighters. Jong-Ajaxtrainer John van 't Schip was dan ook de eerste om zijn collega's van Sparta, Nico Jalink en voormalig Ajacied Fons Groenendijk, te complimenteren met het spel en de strijdlust van hun team. ,,Met zoveel spelers van ons eerste elftal erbij (Anthony Obodai, Yakubu, Jelle van Damme, Daniƫl de Ridder, Steven Pienaar en Maarten Stekelenburg, red.) hadden we gemakkelijker moeten winnen, maar zo gemakkelijk ging het niet. Het leek alsof we het idee hadden dat we wel even gingen winnen. Dat dat niet het geval was, is ook de verdienste van Sparta, dat agressief en compact speelde. Al moet ik ook zeggen dat we op basis van de kansen wel verdienden te winnen'', aldus Van 't Schip.

Die kansen kwamen er dan ook wel voor Jong Ajax, maar de Amsterdammers leken bezig aan een wedstrijdje 'latje schieten'. In de eerste helft raakte Yakubu met een afstandsschot de lat en trof Jelle van Damme van dichtbij de paal, en ook na rust trof Ajax via invaller Ryan Babel twee keer de 'dwarsligger'. Babel en Rasmus Lindgren vervingen na 58 minuten Etienne Esajas en Steven Pienaar. Die laatste speelde nu dus bijna een uur in zijn opbouw naar volledige fitheid en wedstrijdritme. Na het eerste uur kwamen ook de meeste kansen voor de thuisclub. Maar Babel, De Ridder, Culina en Michael Krohn-Dehli troffen het houtwerk of schoten tegen uitblinkende Sparta-keeper Jeffrey den Breejen op. De Rotterdammers kregen aanzienlijk minder mogelijkheden, maar waren toch zo nu en dan gevaarlijk. Zo raakten de bezoekers na 24 minuten uit een vrije trap de lat boven doelman Stekelenburg, schoot Rachid Bouaouzan uit een counter net naast en moest Jelle van Damme een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd de bal van zijn eigen doellijn halen.

Ajax, met de grote en sterke Van Damme vanaf de 80ste minuut voorin als breekijzer naast Babel, kreeg echter veel meer mogelijkheden om te scoren. Het duurde echter tot de vierde minuut van de noodzakelijk geworden verlenging, waarin het prinicpe van de 'Silver Goal' gold, voordat een Ajacied doel trof. En het was niet de meest voor de hand liggende speler die de ban brak. De bal werd in het strafschopgebied geplaatst en Van Damme kopte hem ver terug richting Yakubu. Die haalde maar eens uit van 25 meter. Het schot was hard en goed geplaatst maar leek een eenvoudige prooi voor Den Breejen. Die zag zijn droomavond echter veranderen in een nachtmerrie. De keeper bleef roerloos op de lijn staan in de veronderstelling dat de bal achter zou gaan. De vuurpijl van Yakubu belandde echter in het doel en Ajax was dan toch op weg naar de finale: 1-0.

Het verzet van Jong Sparta was eindelijk gebroken. Jelle van Damme ging weer terug naar de laatste linie en de Rotterdammers probeerden het nog wel, maar gaven zoveel ruimte weg dat Jong Ajax de ene na de andere kans kreeg. Toch duurde het tot de slotminuut voordat Babel alleen voor keeper Den Breejen de 2-0 kon laten aantekenen.

,,Het was meer spannend dan goed'', vond Van 't Schip. ,,De keeper van Sparta maakte zijn enige fout van de avond want hij speelde sterk. In ieder geval hebben we de finale gehaald. En meteen een mooie affiche: Ajax - Feyenoord. We spelen nog steeds voor twee prijzen en blijven dat tot het einde toe doen.''

Jong Feyenoord versloeg Jong PSV in de andere halve finale met 2-0 en zijn derhalve de opponent van Jong Ajax in de finale van de Amstel Malt Cup die op 17 mei gespeeld wordt.

Jong Ajax - Jong Sparta 2-0 (0-0, 0-0). '94 Yakubu 1-0, '105 Babel 2-0. Toeschouwers: 1500. Scheidsrechter: Zeinstra. Gele kaarten: '20 Bruma (Sparta), '49 Yakubu (Ajax), '90 Bouaouzan (Sparta), '103 De Ridder (Ajax).

Opstelling Jong Ajax: Stekelenburg; Obodai, Promes, Van Damme, Valencia; De Ridder, Pienaar ('58 Lindgren), Yakubu; Krohn-Dehli, Culina (c), Esajas ('58 Babel).
Opstelling Jong Sparta: Den Breejen; Moreno Freire ('78 Kusadasi), Pot, Gudde (c), Trommel; Bruma, Wijks, Gard, Bouaouzan; Van den Berg ('57 Cicilia), De Graaff.