Menu

Jong Ajax met gemak verder in Amstel Cup

In de tweede ronde van de Amstel Cup kwam Jong Ajax weer een hoofdklasser tegen. Dit keer moesten de Amsterdammers afreizen naar Tiel voor het duel tegen hoofdklasser T.E.C. Ajax was vanaf het begin beter, maar moest een halfuur wachten op de openingstreffer. Anthony Obodai scoorde met zijn hoofd. De Ghanees tilde de score nog voor rust naar 2-0 voor de gasten. Na rust bepaalde Jason Culina uit een penalty de eindstand op 3-0.

Coach John van ´t Schip kon beschikken over maar liefst zes spelers uit de A-selectie. Daarmee kon hij bijna zijn gehele defensie vullen. Maarten Stekelenburg stond op doel, Johnny Heittinga in het centrum van de defensie, met Jelle van Damme naast hem en Anthony Obodai speelde voor de defensie. Nigel de Jong was rechtsback en op links stond de enige Jong-Ajaxspeler van de verdediging: Niklas Moisander. Robin Muller van Moppes en Jamal Akachar opereerden naast Obodai op het middenveld. In de aanval speelde de zesde A-selectiespeler Nicolae Mitea als linksbuiten, Jason Culina begon in de spits en Daniel de Ridder was de rechtervleugelaanvaller.

Vanaf het begin was Ajax duidelijk de betere ploeg. T.E.C. had grote, fysieke spelers, maar in voetballend opzicht moesten ze het onderspit delven. Ajax kon meteen druk zetten en had bijna voortdurend balbezit. Akachar was de eerste die de Tielse defensie op de proef stelde. Een te zwak schot vanaf links leverde echter niet veel gevaar op.

In de eerste helft kwam de hoofdklasser er nauwelijks aan te pas. Het meeste gevaar stichtte Hank Leutemia middels een vrije trap. Halverwege het middenveld zag Leutemia dat Maarten Stekelenburg voor zijn doel stond en schoot snel. Door de zon die in zijn gezicht scheen, had Stekelenburg zijn vingers nodig om de bal voor de zekerheid over te tikken.

Halverwege de eerste helft zakte het duel een beetje in. Wat het nodig had was een doelpunt. Dat kwam na een half uur. Anthony Obodai liep goed door, kreeg een boogballetje vanuit het centrum van Robin Muller van Moppes en zette zijn hoofd tegen de bal nog voordat keeper Danny Versteeg erbij kon: 0-1. ,,Het was lang geleden dat ik met mijn hoofd scoorde. Zo lang, dat ik me niet eens meer kan herinneren wanneer de laatste keer was'', vertelde Obodai na afloop.

De ban was vanaf dat moment gebroken. Vier minuten later counterde Ajax snel via Johnny Heitinga. De verdediger ging de een-twee aan met Daniel de Ridder, stoomde op over rechts en gaf voor. De bal was echter te hard voor de goedspelende Mitea, die er niet meer bij kon. Enkele minuten later was het weer Obodai die doel trof. Na een aanval door het midden wilde Jason Culina hard uithalen. Obodai naderde de Australiër van achteren en zag dat hij er beter voor stond dan zijn ploeggenoot. Obodai riep dat hij wilde schieten en voegde de daad bij het woord. De bal verdween precies in het gat dat de keeper open liet in zijn doel.

,,Obodai speelde heel nuttig. Hij schakelt snel om van verdediging naar aanval en is vast in de passing'', complimenteerde Van ´t Schip de middenvelder. ,,Hij is een rustige jongen, maar heeft zich inmiddels wel aangepast aan de Ajax-norm van voetballen. Hij heeft veel geleerd.''

Daniel de Ridder, die niet in de wedstrijd zat, werd drie minuten voor het rustsignaal gewisseld. Bij het publiek werd gedacht aan een blessure, maar Van 't Schip vond dat de aanvaller niet genoeg knokte en besloot hem meteen na het tweede doelpunt naar de kant te halen. Niklas Moisander was in de rust de tweede Ajacied die werd gewisseld. De Fin bleef halverwege in de kleedkamer achter en werd vervangen door José Valencia.

Zo begon Ajax met twee nieuwe spelers aan de tweede helft. Valencia moest gelijk in actie komen, toen drie minuten na rust een aanval van T.E.C. gevaarlijk leek te worden. Even later, Valencia stond zes minuten in het veld, bleef Beyhan Konak opzichtig aan het shirtje van de Ecuadoriaan hangen. Valencia zakte door zijn enkel en kon niet op de been blijven. Verzorging van de fysiotherapeut hielp niet voldoende en de verdediger moest alweer naar de kant. Deze keer kwam Jussi Kujala binnen de lijnen.

Even later besloot Nigel de Jong een aanval op te zetten. Door niemand gehinderd kon hij opkomen over rechts tot aan de achterlijn. De Jong liep het zestien-metergebied binnen, werd aangetikt door een tegenstander en ging neer. Scheidsrechter Zeinstra was resoluut en wees naar de stip. Jason Culina was de aangewezen persoon om de penalty binnen te schieten en hij aarzelde niet: 0-3.

T.E.C. kon niets meer terug doen, de wedstrijd was gelopen. Ajax viel aan en de thuisploe legde de Amsterdammers vaak geen strobreed in de weg. Het was aan het gebrek aan scherpte voor het doel te danken dat Ajax niet verder uitliep. Veel ballen gingen naast of over. Obodai was dichtbij zijn derde doelpunt, maar deze maal kon keeper Versteeg nog net zijn vingers tegen de bal zetten.

Over de uitslag was Van ´t Schip natuurlijk te spreken. ,,We hebben weinig weggegeven en kenden een aantal goede momenten en acties. Toch vond ik dat vooral vanaf de zijkanten in de eerste helft te weinig kwam. En op momenten dat we sneller moesten spelen, duurde dat te lang. Je weet dat als je op 1-0 komt, je wat meer kan terugzakken en dat je wat meer ruimte hebt. Dat gebeurde ook. Het zijn leuke wedstrijden tegen hoofdklassers. Dat is goed voor onze jongens, de druk is anders want iedereen verwacht dat we makkelijk winnen. Vandaag waren het weer en het veld ook perfect.''

In tegenstelling tot de vorige ronde in de Amstel Cup, waarin Ajax het moeilijk had tegen IJsselmeervogels, een andere hoodfklasser, verging het de Amsterdammers nu dus wat makkelijker. De stijgende lijn die Van 't Schip de laatste weken waarneemt bij zijn jonge spelers, zet nog door. Door de overwinning plaatste Jong Ajax zich voor de derde ronde in de Amstel Cup. Wie dan de tegenstander wordt, wordt later op donderdag bekend. Van ´t Schip hoopt op een aansprekende tegenstander: ,,Het liefst loot ik een goede tegenstander, thuis. Dat is voor ons allemaal leuk.''