Menu

Jong Ajax met moeite langs taai Excelsior

Op het kunstgrasveld van de Toekomst streed Jong Ajax tegen een lastige opponent - Jong Excelsior - en tegen de omstandigheden: een harde wind en een relatief onbekende ondergrond. De ploeg van trainers John van 't Schip en Marco van Basten bleef overeind tegen de taaie Rotterdammers en won met 1-0.

John van 't Schip wist wat zijn team te wachten stond. In het uitduel tegen Jong Excelsior speelden de Rotterdammers met een blok achterin en counterden zich naar een voorsprong die Ajax toen niet meer teniet kon doen. Ook deze keer was de tactiek van de bezoekers duidelijk: achterin compact spelen en loeren op een snelle tegenaanval. Maar in de eerste helft, met de wind in de rug, had Ajax een pasklaar antwoord. De thuisclub liet goed verzorgd voetbal zien en zette bij balverlies de tegenstander snel onder druk. ,,Zonder tot echt grote kansen te komen, hadden we toen controle over de wedstrijd'', vond Van 't Schip. Met vijf eerste-elftalspelers (Sander Boschker, Thomas Vermaelen, Yakubu, Nicolae Mitea en Tom de Mul, die zijn derde wedstrijd in drie dagen speelde) was het Ajax dat de beste mogelijkheden kreeg.

In de 21ste minuut ging Rasmus Lindgren, door Van 't Schip terecht aangewezen als de uitblinker aan Amsterdamse kant, een een-twee aan met spits Jamal Akachar. Lindgren liep door, Akachar kaatste en de Zweedse middenvelder werd in het strafschopgebied gehaakt. Nicolae Mitea onfermde zich over de strafschop en deed dat onberispelijk: 1-0. Ajax controleerde het duel en als Excelsior er eens uitkwam, was keeper Sander Boschker een niet te passeren obstakel.

,,In de tweede helft leek het wel een andere wedstrijd'', zei Van 't Schip. ,,We mogen blij zijn dat we nog gewonnen hebben. We kwamen onnodig in de problemen omdat we te snel terugspeelden op de keeper. Met die harde tegenwind kon Boschker maar moeilijk de bal in de ploeg houden.''

,,We zijn voetballend na rust niet meer echt op hun helft gekomen'', analyseerde de coach. ,,Alleen af en toe met een verdwaalde bal.'' Op die momenten dat Jong Ajax wel goed over de middellijn kwam, was de ploeg ook vaak meteen gevaarlijk. Er waren kansen voor invaller Michael Krohn-Dehli, Robin Muller van Moppes en Mitea. Maar Excelsior drong aan en creƫerde gevaarlijke momenten voor het Amsterdamse doel.

In de slotfase verlieten de bezoekers eindelijk massaal de verdedigende stellingen en kwam er ruimte voor tegenaanvallen van Ajax. Fred Benson Erchiah, in de laatste fase de vervanger van Akachar, kwam alleen op het doel van keeper Graafland af, maar in plaats van recht naar het doel te lopen, probeerde de spits een lob die door de tegenwind alle kracht verloor en een makkelijke prooi was voor de doelman.

,,Een wedstrijd met twee gezichten'', vond Van 't Schip. ,,Ik ben wel blij met de overwinning, want niemand wint makkelijk van dit Excelsior. We missen ook een beetje wedstrijdritme want we hebben in januari nauwelijks gespeeld. Daarom is het goed dat dit duel doorging, ook al moesten we dan op kunstgras spelen, wat toch op sommige momenten moeilijk is als je het niet gewend bent.''

De trainer vond dat niemand van zijn ploeg onder de maat bleef in het duel, al was het ook lastig om veel uitschieters te noemen. ,,Rasmus Lindgren speelde goed, zette de aanvallen op en veroverde veel ballen. Jamal Akachar speelde als spits een sterke eerste helft en een wat moeilijkere tweede. En Sander Boschker deed dat wat hij moest doen, gewoon goed.''

Jong Ajax - Jong Excelsior 1-0 (1-0). 21. Mitea 1-0 (pen.). Gele kaarten: Promes, Yakubu, Valencia (Ajax), Braber (Excelsior). Toeshouwers: 150. Scheidsrechter: De Lima Schepens.
Opstelling Jong Ajax: Boschker; Longuet, Promes (c), Valencia, Vermaelen; Yakubu, Muller van Moppes, Lindgren; De Mul (56. Krohn-Dehli), Akachar (87. Benson Erchiah), Mitea.
Jong Excelsior: Graafland; Mengistu, De Groot, Hulsbos (c), Van Katwijk; Rothman (66. Van Guldener), Braber, Sequeira, Koolwijk (84. Vereecken); Lopes (60. Lawansuka), Nouwen.