Menu

Jong Ajax met moeite naar halve finale

In de kwartfinale van de Amstel Cup voor Beloftenelftallen, had Jong Ajax een verlenging nodig om Jong Roda JC te verslaan. Na drie minuten in de tweede helft van de verlenging schoot Stefano Seedorf zijn team naar de halve finale. ,,Het was erg moeizaam, maar we hebben gewonnen", zei coach John van 't Schip opgelucht na afloop.

Van 't Schip wil graag met zijn ploeg de voorronden van de Amstel Cup halen, omdat in die competitie zijn spelers erg veel ervaring kunnen opdoen. Er zijn twee manieren waarop Jong Ajax zich weer kan kwalificeren de Amstel Cup, het toernooi waarin de beloften van Ajax vooral vorig seizoen zo succesvol waren. De ene manier is kampioen worden van de beloftencompetitie, de andere is de Amstel Cup voor beloftenelftallen winnen. Van 't Schip ziet in de laatste optie de grootste kans voor zijn ploeg, in de competitie staat Jong Ajax namelijk op een zesde plaats. ,,Om kampioen te worden in de competitie wordt heel lastig. Dat wil absoluut niet zeggen dat we dat kampioenschap nu willen laten schieten, maar we zullen alle zeilen moeten bij zetten. Daarom heb ik tegen de jongens gezegd dat de Amstel Cup voor Beloften de kortste weg is."

Makkelijk had Ajax het zeker niet tegen Roda. De omstandigheden waren ook niet optimaal voor de Amsterdammers. Er werd gespeeld op het veld van een amateurvereniging, wat betekende dat het veld minder goed bespeelbaar was en er minder licht was dan normaal. Van 't Schip kon voor dit duel een beroep doen op de selectie van Koeman en zodoende stonden Didulica, Yakubu, Boukhari en Seedorf in de basis. Aafjes en Vermaelen uit de A1 completeerden, naast de vijf vaste waarden van Jong Ajax, de basiself.

Ajax was vanaf het begin de betere ploeg, maar creëerde weinig echte kansen. Het fysiek sterke Roda kreeg evenmin grote kansen op de openingstreffer. Zo hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Na een dik uur kwam er echter wat verandering in het spelbeeld. Mofokeng haalde een tegenstander onderuit in het strafschopgebied en de scheidsrechter kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Dat gebeurde, maar het betekende geen keerpunt in de wedstrijd, want Joey Didulica stopte de inzet. Toch putte Roda energie uit het voorval en werd sterker. Van 't Schip greep in en zette Seedorf in de spits om wat meer snelheid voorin te krijgen. Akachar verhuisde naar de plaats van Seedorf op het midenveld. Ajax hield stand en zo werd er in de reguliere speeltijd niet gescoord.

Ook in het eerste deel van de verlenging kon niemand het duel beslissen. ,,Het leek af te gaan op 0-0. Het was een typische wedstrijd waarin penalty's de uitkomst zouden brengen", zei Van 't Schip. Maar uiteindelijk besloot Stefano Seedorf dat hij daar geen zin in had en en scoorde na drie minuten in de tweede helft van de verlenging de 'Golden Goal'. Hij liep voorin tegenstander Rudge voorbij en schoot in de verre hoek. Daardoor was de wedstrijd ineens over en hielp hij het team waar hij aan het begin van de competitie zelf nog deel van uit maakte, naar de halve finale.

,,Het ging erg moeizaam", zei Van 't Schip. ,,Maar uiteindelijk ben ik natuurlijk erg tevreden. Ajax speelde niet slecht gezien de omstandigheden en ook Vermaelen en Aafjes deden het beiden goed. We hoeven nu nog maar twee wedstrijden te winnen", aldus de trainer.

,,We zullen er alles aan doen om de Amstel Cup voor Beloftenelftallen te winnen. In de komende 17-18 dagen spelen we vijf wedstrijden dus moet ik veel een beroep doen op de A1 en de A-selectie. De A1 speelt ook zijn eigen wedstrijden, dus ik hoop dat de ziekenboeg van Koeman snel herstelt, want ik heb zelf maar een kleine groep. Maar ja, dat is niet anders. De veelbesproken busreis is na deze overwinning in ieder geval een heel stuk aangenamer."