Menu
Jong Ajax met ruime cijfers onderuit

Jong Ajax met ruime cijfers onderuit

Ervaring vormt in grote mate de basis voor succes. Dat ervoer Jong Ajax maandagavond opnieuw in de Jupiler League. Ditmaal verloor de ploeg van Fons Groenendijk van voormalig eredivisionist VVV Venlo, dat met 5-1 te sterk was.

Voor Jong Ajax was het de vierde nederlaag op rij sinds een maand geleden met 1-2 werd gewonnen van FC Eindhoven. Daartussen werd driemaal verloren van achtereenvolgens van FC Volendam, Excelsior en Fortuna Sittard. Net als opponent VVV ploegen die veel meer ervaring in huis hebben dan de beloften van Ajax. Die moeten het vooral hebben van verzorgd combinatiespel, maar voetballen tegen dergelijke teams vraagt meer van spelers. Fysieke kracht bijvoorbeeld, hetgeen bij een opleidingsteam als Jong Ajax nooit in grote mate aanwezig zal zijn. Zo bestond het verdedigingscentrum maandagavond uit Jairo Riedewald en Riechedly Bazoer, respectievelijk twee A-junioren van nog geen achttien jaar oud. Uitgerekend zij troffen in het veld een spits die vorig seizoen nog in de eredivisie voetbalde: Leon de Kogel, die bij FC Utrecht bekend stond als een trefzekere invaller.

Hij was het die de score in een tijdsbestek van twee minuten omboog. In de 40e minuut benutte De Kogel een strafschop, nadat scheidsrechter Manschot had geconstateerd dat Riedewald hands maakte, om de bal vervolgens één minuut later in de verre hoek te koppen. Zijn beide doelpunten vielen ruim een halfuur na de openingstreffer van Ajax, gemaakt door Stanislav Lobotka. De Slowaak kreeg de bal na een afgeketst schot van Enoh en schoot vervolgens van zo’n twintig meter afstand knap raak: 1-0.

Riechedly Bazoer is VVV-aanvaller Leon de Kogel te snel af. Riechedly Bazoer is VVV-aanvaller Leon de Kogel te snel af.

In die fase leek het bijna onmogelijk dat Jong Ajax een zware nederlaag zou lijden in de Koel. Vond ook Fons Groenendijk, die content was met het vertoonde spel in de fase voor de 2-1. ,,We lieten de eerste 35 minuten goed voetbal zien en konden vaak de vrije man vinden’’, zei de coach. ,,Maar na de gelijkmaker waren we het even kwijt. Bij de 2-1 blijven we combineren, terwijl VVV volop druk zet. Dan kun je beter de bal naar voren trappen, richting Castillion, maar zo ervaren zijn we nog niet.’’

Groenendijk beschouwt dat als leermomenten voor zijn spelers. Zo ook de 3-1, waarbij Randy Wolters ontsnapte aan de bewaking van rechtsachter Derwin Martina. De verdediger werd even later bij zijn wissel meteen daarop geattendeerd door zijn trainer. ,,Je hoeft maar één keer niet goed op te letten en een wedstrijd is beslist. Daarom maak ik dat de jongens direct duidelijk’’, verklaarde Groenendijk.

De coach moest vervolgens toezien hoe VVV uitliep naar 5-1. Eerst was het wederom Randy Wolters die de bal prachtig binnenschoot, alvorens Prince Rajcomar in de 89e minuut het definitieve vonnis velde over de jeugdige bezoekers. Voor Groenendijk reden genoeg om te balen – dat doet hij na elke nederlaag – maar desondanks was hij ook tevreden. Bijvoorbeeld over het spel van Bazoer en Riedewald, het piepjonge centrumduo dat volgens hem een veelbelovende indruk had gemaakt. ,,Zij hebben zich goed staande gehouden.’’

Ook zei hij na afloop: ,,Kijk, we hadden niet gedacht dat we hier even zouden winnen met deze heel jonge ploeg. We kennen onze kwetsbaarheid en moeten leren van onze fouten. We beleven een mindere fase, maar ik raak daarvan niet in de war.’’

Opstelling Jong Ajax: Van der Hart; Martina (69. Dankerlui), Bazoer, Riedewald, Kuipers; Enoh, El Hasnaoui, Lobotka; Meleg (76. Vermeij), Castillion en De Bondt (58. Lazic)

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Pro Shots