Menu
Jong Ajax na rood onder voet gelopen

Jong Ajax na rood onder voet gelopen

Jong Ajax kende op bezoek bij Sparta een desastreuze middag. Een rode kaart van doelman Xavier Mous na een halfuur leidde een ware belegering van het Amsterdamse doel in. De teller stokte bij 6-0 en daar mocht Jong Ajax gek genoeg niet eens mee klagen. ,,Dit was heel pijnlijk”, verzuchtte coach Andries Ulderink. ,,We mogen blij zijn dat het geen 10-0 is geworden.”

Schijn bedriegt. Ulderink bleef na afloop uiterlijk onbewogen, maar gaf toe dat hij van binnen kookte. ,,We hebben een heel jonge ploeg. Dat die jongens van Sparta fysiek sterker zijn, daar kunnen we niets aan doen. Maar dat we niet thuisgaven in het organisatorische gedeelte is wel heel kwalijk. Ik vind dat we meer vechtlust hadden moeten tonen. Ik miste een over-mijn-lijk-mentaliteit.''

Vooraf konden de Amsterdamse beloften nog buigen op uitstekende statistieken tegen Sparta. Bij alle drie de eerdere ontmoetingen in de Jupiler League stapte Jong Ajax als winnaar van het veld. Bij een nieuwe winstpartij had Ajax de Spartanen kunnen passeren. Het onderlinge verschil bedroeg twee punten.

Al vlot werd duidelijk dat het zover niet zou komen. Sparta draaide vanaf minuut één een hogere versnelling, waardoor de spelers van Ajax overal steeds een stap te laat waren. De thuisploeg liet twee grote kansen liggen om op voorsprong te komen. Net toen Ajax iets beter in zijn ritme kwam, brak de fatale 29e minuut aan.

Een diepe bal van Sparta werd door Ajax-doelman Mous buiten zijn eigen strafschopgebied met de hand beroerd. Scheidsrechter Richard Martens was onverbiddelijk en toonde de goalie de rode kaart. Ulderink slachtofferde de onzichtbare Robert Muric en posteerde Indy Groothuizen onder de lat.

Richairo Zivkovic kon Jong Ajax tegen Sparta ook niet helpen aan treffers. Richairo Zivkovic kon Jong Ajax tegen Sparta ook niet helpen aan treffers.

Groothuizen kende een rampzalig eerste kwartier onder de lat. Direct schoot Thomas Verhaar de toegegeven vrije trap binnen. Nog voor de thee kwamen er drie goals bij. Ajax stond erbij en keek ernaar.

In de tweede helft bleef het éénrichtingsverkeer richting het doel van Groothuizen. Jong Ajax mocht opgelucht adem halen dat Sparta vijf opgelegde kansen onbenut liet. In het slotkwartier sloegen de Rotterdammers alsnog tweemaal toe.

Met een flinke kater zochten de Ajacieden de kleedkamer op. ,,Ik heb in mijn tijd bij Ajax nog nooit meegemaakt dat we zo zijn weggespeeld'', verzuchtte aanvoerder Damian van Bruggen. De aanvoerder was volgens zijn coach één van de weinige lichtpuntjes. Ulderink: ,,6-0 doet vermoeden alsof mijn centrale duo rampzalig heeft gespeeld, maar dat vond ik niet. Ze hebben juist nog veel weggehaald. Het gevaar kwam vooral via het middenveld en de zijkanten.''

Ook voor Donny van de Beek was het een middag om snel te vergeten. De middenvelder kreeg een basisplek en maakte zijn debuut bij Jong Ajax. Ook zijn ploeggenoot bij de A1, Terry Lartey Sanniez, mocht nog even opdraven. ,,Het is jammer voor Donny dat we na een halfuur met tien man kwamen te staan”, zei Ulderink. ,,Daardoor viel er niets meer te halen. Maar hij heeft keihard gewerkt.''

Sparta Rotterdam – Jong Ajax 6-0. Scoreverloop: 30. Verhaar 1-0, 35. Teijsse 2-0, 44. Gladon 3-0, 45+1. Dogan 4-0, 77. Baio 5-0, 81. Mahmudov 6-0.
Bijzonderheid: 29. Rode kaart: Mous

Jong Ajax: Mous, Ligeon, Van Bruggen, Van Koesveld, Warmerdam, Vissie, Bakker, Van de Beek, Muric (29. Groothuizen), Zivkovic (71. Hendriks), Acolatse (57. Lartey Sanniez)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots/Kay in 't Veen

Django Warmerdam was negentig minuten van de partij bij Jong Ajax. Django Warmerdam was negentig minuten van de partij bij Jong Ajax.
Jong Ajax zoekt gedesillusioneerd de kleedkamer op na de 6-0-nederlaag op Het Kasteel. Jong Ajax zoekt gedesillusioneerd de kleedkamer op na de 6-0-nederlaag op Het Kasteel.