Menu
Jong Ajax naar finale KNVB Beker

Jong Ajax naar finale KNVB Beker

Jong Ajax heeft zich maandagavond geplaatst voor de finale van de KNVB Beker voor Beloftenteams. Op sportcomplex de Toekomst versloeg het elftal van Gery Vink en John Bosman Jong FC Groningen met 2-0. Yener Arica en Lorenzo Ebecilio waren trefzeker.

Jong Ajax had in de eerdere rondes van het KNVB Bekertoernooi voor Beloften weinig moeite met de tegenstanders. In de kwartfinale was het elftal van Vink en Bosman met 5-2 te sterk voor sc Heerenveen/Emmen. In de achtste finale werd Jong ADO Den Haag met 4-2 verslagen.

Daar waar Jong Ajax vorige week heer en meester was in de competitiewedstrijd tegen Jong ADO Den Haag (0-7), was het maandag wisselvallig. Jong Ajax streed met FC Groningen op sportcomplex de Toekomst om een felbegeerd ticket voor de finale. Onder toeziend oog van de voormalige Jong Ajax-trainers Pieter Huistra en Adrie Koster en oud-Ajacied Hyun Jun Suk, die afgelopen weekend excelleerde in de wedstrijd tegen PSV, startte het Beloftenelftal prima aan de wedstrijd.

De eerste echte actie van Jong Ajax volgde na een kwartier spelen, nadat Thulani Serero met een fraaie bewegingen de zestien van Groningen binnen drong en Lorenzo Ebecilio prima bediende. De nummer 9 schoot in handen van doelman Renze Fij. Groningen, dat zelf ook probeerde aan te vallen en druk zette, zag de tweede actie van Jong Ajax meteen in een doelpunt resulteren. Yener Arnica schoot zijn elftal in de twintigste minuut naar een 1-0 voorsprong, na een prima voorzet van Serero.

Lorenzo Ebecilio was trefzeker tegen FC Groningen. Lorenzo Ebecilio was trefzeker tegen FC Groningen.

Kort na de openingstreffer kwam Groningen dicht bij de gelijkmaker toen Thomas Enevoldsen vanuit een vrije trap tegen de lat schoot. Op wat losse schoten na, creëerden de Groningse Beloften geen grote kansen meer in de eerste helft.

In het begin van het tweede bedrijf bleef het spel heen en weer gaan. De toeschouwers hielden meerdere malen hun adem in wanneer Jong FC Groningen zich in de zestienmeter van de thuisploeg meldde. Maar tot scoren kwamen de gasten niet. Sterker nog, de ploeg van Vink en Bosman had legio aan kansen om de score te verdubbelen. Vooral Jody Lukoki, die met een schot vlak voor het doel over schoot en daarna van dichtbij naast het doel kopte, kreeg prima scoringskansen. Zijn beste kans volgde in de zestigste minuut toen Jasper Cillessen met een fraai genomen doeltrap Lukoki bediende. De aanvaller sprintte naar voren en zag alleen de keeper voor zich. Zijn een-op-een actie mislukte; hij schoot te zacht in handen van Fij. Groningen bleef in de aanval, maar echte kansen kregen zij niet meer. In de blessuretijd scoorde Ebecilio het tweede doelpunt en gooide daarmee de wedstrijd op slot.

Gery Vink sprak na afloop lovende woorden over zijn elftal. ,,We speelden met jonge spelers tegen een geroutineerd elftal. We hadden mooie aanvallen en goede goals. We hadden het even lastig in het begin van de tweede helft, maar ik moet zeggen dat de jongens tot de laatste minuut geknokt hebben. Ik ben daar zeer tevreden over. Dit is een mooie overwinning.’’

In de finale treft Jong Ajax Jong FC Utrecht, dat met 7-4 van Jong Vitesse/AGOVV won.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De openingstreffer kwam van Yener Arica in de twintigste minuut. De openingstreffer kwam van Yener Arica in de twintigste minuut.
Ebecilio viert zijn treffer. Ebecilio viert zijn treffer.
Joeri de Kamps passeert zijn tegenstander. Joeri de Kamps passeert zijn tegenstander.
Gery Vink was na afloop tevreden over het spel van zijn team. Gery Vink was na afloop tevreden over het spel van zijn team.
Thulani Serero kwam maandagavond ook in actie. Thulani Serero kwam maandagavond ook in actie.
Een gefocuste Jasper Cillessen kijkt naar de verrichtingen van zijn teamgenoten. Een gefocuste Jasper Cillessen kijkt naar de verrichtingen van zijn teamgenoten.
In de finale treffen de Jong Ajacieden Jong FC Utrecht. In de finale treffen de Jong Ajacieden Jong FC Utrecht.