Menu
Jong Ajax naar halve finale beker

Jong Ajax naar halve finale beker

Jong Ajax heeft maandagavond op het kunstgrasveld van de Toekomst de kwartfinale van de beker voor beloftenteams met 5-2 gewonnen van sc Heerenveen/Emmen. Tom Boere scoorde twee maal, Yener Arica, Jody Lukoki en Thulani Serero namen de andere doelpunten voor hun rekening.

De kwartfinalewedstrijd werd niet op het hoofdveld van sportcomplex De Toekomst gespeeld, maar vanwege de weersomstandigheden werd uitgeweken naar het kunstgrasveld aan de andere kant van het hoofdgebouw. In de striemende regen nam Jong Ajax in de eerste helft direct het heft in handen. Vooral over rechts slaagde aanvoerder Ruben Ligeon er regelmatig in het vijandelijke strafschopgebied te bereiken. Daar aangekomen ging het echter tot twee keer toe nipt mis. Al in de vierde minuut was Ligeon in stelling gebracht door Thulani Serero en de rechtsback vond op zijn beurt Tom Boere. De spits stuitte echter op de Heerenveen-doelman Jurjan Wouda.

Na een afgeslagen corner kwam Mitchell Dijks een minuut later een teenlengte te kort om de goed genomen bal van Yener Arica binnen te tikken. In de elfde minuut was Ligeon waardevol bij een corner van Heerenveen, hij werkte de bal van zijn eigen doellijn, maar in dezelfde minuut was hij bij een nieuwe corner kansloos op de kopbal van Otigba, 0-1. Dat was wel de omgkeerde wereld, want Heerenveen, dat via een zege op Jong PSV de kwartfinale had bereikt, was niet naar Amsterdam gekomen om eens lekker te voetballen.

Tom Boere scoorde twee maal tegen sc Heerenveen/Emmen. Tom Boere scoorde twee maal tegen sc Heerenveen/Emmen.

Jong Ajax probeerde het publiek daarentegen wel te vermaken, maar was aanvankelijk veel te slordig in de passing. Grote kansen kregen de gastheren dan ook niet meer, of het moet het moment zijn waarop Boere op het verkeerde been stond toen de keeper los liet, of toen Arica vanuit de tweede lijn de bal overlepelde. Slecht nieuws kwam er voor Jong Ajax toen Sven Nieuwpoort niet meer verder kon vanwege een knieblessure; Joël Veltman was zijn vervanger. Op slag van rust kreeg Lukoki nog een mogelijkheid, maar de snelle rechtsbuiten schoot hoog over.

In de tweede helft raakten de gasten al direct Hakim Ziyech kwijt, die met een grove overtreding zijn tweede gele kaart 'verdiende' en de warme douche moest opzoeken. Ajax kreeg vrij spel en profiteerde uitstekend van de geboden ruimte. ,,Ik heb toen het voetbal gezien wat wij nastreven. Oogstrelende combinaties, goede goals. Dit was prachtig om naar te kijken", genoot trainer Gery Vink na afloop nog na.

Hij had zijn team al in de 50ste minuut naast Heerenveen zien komen. Yener Arica kopte raak en nog geen twee minuten later had Boere zijn team - eindelijk - op de zo verdiende voorsprong gezet, 2-1. Maar Jong Heerenveen kwam pardoes langszij toen opnieuw een dode spelsituatie Otigba wederom in de gelegenheid stelde raak te koppen, 2-2.

Daarna stonden onder anderen Thulani Serero, Jody Lukoki en Ligeon nog nadrukkelijker op. Met een mooi schot was de Zuid-Afrikaanse Ajacied al dicht bij de derde Ajax-goal, maar hij moest nog even geduld hebben. Toen Mats Rits zichzelf na de wissel van Blind/Ricardo Kip, terugvond als centrale verdediger, scoorde Serero 3-2. Door die minimale voorsprong bleef het spannend, maar vijf minuten voor tijd gooiden Lukoki en opnieuw Boere de wedstrijd in het slot; 5-2.

Na de zege van vorige week tegen Jong PSV en deze maandag tegen Jong Heerenveen sluit Jong Ajax het jaar 2011 uitstekend af. ,,Het moet zeker koud en slecht weer zijn om de jongens harder te laten werken", analyseerde Vink gekscherend. ,,We hebben een bevredigend half jaar achter de rug, waarin we bij vlagen goede wedstrijden hebben gespeeld."

In de halve finale treft Jong Ajax op 20 februari Jong Groningen, wederom op de Toekomst.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jody Lukoki wist wel raad met de ruimte die hij kreeg. Jody Lukoki wist wel raad met de ruimte die hij kreeg.
Ruben Ligeon was aanvoerder tijdens het bekerduel van Jong Ajax. Ruben Ligeon was aanvoerder tijdens het bekerduel van Jong Ajax.
Thulani Serero zit zijn tegenstander op de hielen. Thulani Serero zit zijn tegenstander op de hielen.
Daley Blind houdt de bal scherp in de gaten. Daley Blind houdt de bal scherp in de gaten.