Menu

Jong Ajax neemt koppositie over van Vitesse

Jong Ajax heeft in de kersverse beloftencompetitie de eerste plaats overgenomen van Vitesse. In het onderlinge duel dat op De Toekomst werd gespeeld, liet de thuisploeg er geen twijfel over bestaan dat zij het meeste recht heeft op de eerste plaats. Met 4-1 liet de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink lijstaanvoerder Vitesse achter zich.

Alle facetten van het voetbalspel kwamen zaterdagmiddag aan bod. Werkvoetbal, tactisch en technisch vernuft en oogstrelende individuele acties. Dat laatste zowel in de aanval als in de verdediging, want Ajax-doelman Maarten Stekelenburg blonk uit in fraaie reddingen.

Ajax had in de eerste helft een veldoverwicht, maar moest toch af en toe constateren dat de uitvallen van Vitesse gevaarlijk konden zijn. Kansen waren er aan Ajax-kant voor Brutil Hosé, die ook in fraaie hakjes grossierde, maar die vonden weinig vervolg. Of het schot dat volgde werd geblokkeerd, of de Vitesse-verdediger doorzag de bedoeling van de Ajax-aanval. Na twintig minuten drong Ajax meer aan en een doelpunt leek slechts een kwestie van tijd.

Toch krabbelde Vitesse terug en creeërde zelf de nodige mogelijkheden, maar het was - zoals de hele tijd - Stekelenburg die de Arnhemmers in de weg lag.

Zo leek de beginstand meegenomen te worden de rust in. Maar niets was minder waar. Steven Pienaar vond vier minuten voor rust Seedorf met een goede pass. Seedorf stoof met snelheid op het doel af en joeg, net voordat de uitkomende keeper was gearriveerd, de bal snoeihard in de rechterhoek, 1-0.

In de korte tijd tot de rust kreeg Vitesse een aantal mogelijkheden, maar voorkwam Stekelenburg met uiterste krachtsinspanningen de gelijkmaker. Ook Kwame Quansah, vandaag 19 jaar geworden, kreeg een minuut voor de theepauze een kans. De jarige job schoot echter recht op de keeper.

Zo stapten de rivalen voor de bovenste plaats met een 1-0 stand het veld af. Beide trainers wisselden niet, maar na vijf miuten in de tweede helft liet Olde Riekerink middenvelder Obodai en centrale verdediger Walker van positie ruilen. Tien minuten later werd Pienaar in het vijandelijke strafschopgebied neergehaald. Penalty, besliste de arbiter. De jarige Quansah zette zich achter de bal en schoot beheerst in, 2-0. Toen hij de bal uit het doel wilde halen, kegelde een gefrustreerde Vitesse-speler de Ghanees neer. Dat bleef zonder consequenties.

Kort na die tweede treffer wisselde Vitesse twee spelers, maar dat haalde niet veel uit. Enkele minuten later ging de bal weer op de stip. Nu omdat Piqué onrechtmatig was gestuit. Pienaar had goed gekeken hoe Quansah de vorige strafschop had verzilverd en kopieërde de penalty, 3-0.

De wedstrijd bloedde, wat gezien de stand had kunnen gebeuren, niet dood. Met aanvallen aan weerskanten bleef het duel zeer levendig en attractief. Elf minuten voor tijd leken de gasten de spreekwoordelijke eer te redden toen Mbamba de bal na een harde en hoge voorzet in een keer op de slof nam en die richting uiterste hoek vuurde. Stekelenburg was deze zaterdagmiddag echter niet zomaar te verschalken en gooide zijn lichaam voor de bal waarmee hij het bijna zeker lijkende doelpunt voorkwam. Capituleren deed hij pas in de 84e minuut bij een kans van Sone.

Toen had Ajax wel al de 4-0 binnengeschoten. De net ingebrachte A-junior Kujala gaf de bal mee aan Piqué. Piqué gaf diagonaal voor op Sneijder die bij zijn eerste balcontact vol uithaalde en Vitesse verder op afstand zette. Dat Vitesse nog een tegendoelpunt maakte, was gezien het aantal kansen dat de Arnhemmers kregen, niet onverdiend.

Minpuntje was de tweede onnodige gele kaart voor Brutil Hosée, waardoor hij twee minuten voor tijd het veld moest verlaten.