Menu

Jong Ajax neemt voorschot op toernooizege

In de eerste wedstrijd die Jong Ajax in de voorbereiding op het komende seizoen speelde, heeft de ploeg een 6-2 zege geboekt op HFC Haarlem. Dat betekende dat de ploeg 9 punten krijgt in het Helders Maritiemtoernooi in Den Helder en daarmee neemt het jonge team van trainer Jan Olde Riekerink een voorschot op de eindoverwinning.

Het was natuurlijk een fraai affiche. Jong Ajax-HFC Haarlem. Ajax 2 en Ajax 1,5 om het zo maar eens te stellen, want AFC Ajax is vorig seizoen een samenwerkingsverband aangegaan met de club uit de Noordhollandse hoofdstad.

Jonge talenten zoals bijvoorbeeld Didi Longuet en Serghino Greene kunnen rijpen bij Haarlem. Maar Greene was geblesseerd. Behalve deze jonge verdediger, was ook Marnix van der Gun, de broer van Cedric, niet van de partij. Hij kampt merkwaardig genoeg met dezelfde blessure als zijn jongere broer.

Ook trainer Jan Olde Riekerink kon nog niet van al zijn spelers gebruik maken. Jose Valencia en Kiran Bechan zijn al langere tijd uitgeschakeld, beiden raakten in de laatste wedstrijd van vorig seizoen geblesseerd. Hun blessures zullen nog enkele weken in beslag nemen. Daarnaast keek ook Kwame Quansah vanaf de tribune toe. De Ghanees moet volgens de trainer deze week weer met de groep mee kunnen doen.

Lichtgeblesseerd begonnen Ruud Kras en Pascal Heije aan de partij.

Voor Kras was het zijn eerste wedstrijd in Ajax-tenue. Olde Riekerink. ,,Ik ben tevreden over Ruud. Je ziet dat hij erg goed kan verdedigen. Hij staat altijd op de goede plaats en heeft inzicht waardoor hij prima een aanval van de tegenpartij kan onderscheppen. Ik wisselde hem in de tweede helft omdat hij last heeft van een liesblessure. Heije had eveneens last van een blessure, waardoor ook hij naar de kant ging."

Het Haarlem van Heini Otto en assistent-trainer Rob Witschge had in het begin van de wedstrijd het beste van het spel en verschafte zich ook enkele kansen. Maar Darl Douglas, ook een verhuurde Ajacied, en Alpha Turay hadden het vizier niet op scherp. Dat had Brutil Hose wel.

Uitgerekend degene die weigerde naar Haarlem te gaan, opende in de 28e minuut de score via een volley en scoorde nauwelijks een minuut later de tweede treffer eveneens met een volley.

De assist bij de tweede goal kwam van de voet van de Angolese stagiair Gilberto. Olde Riekerink over zijn nieuwste pupil. ,,Hij is niet echt een Afrikaanse speler. Die doen meestal veel alleen."

,,Gilberto niet, hij is veel meer een teamspeler. Maar een linksbuiten moet ook zijn acties maken en dat moet hij vrijdag wel wat meer doen. Dat heb ik hem ook gezegd. Wat Gilberto wel deed, deed hij overigens goed."

Hose had zelfs in de 36e minuut de 3-0 op zijn voet, maar in een persoonlijk duel met zijn oude ploegmaat Serge van den Ban, won de Haarlem keeper van de in Den Helder opgegroeide spits. Toch kreeg de Haarlemse goalie voor rust nog een doelpunt om de oren. Johnny Heitinga bereikte met een fijne pass Stefano Seedorf die met links fantastisch scoorde.

In het begin van de tweede helft deed Haarlem direct iets terug en uit een voorzet van Douglas scoorde Ronny van Es, onhoudbaar voor doelman Maarten Stekelenburg, de 3-1. Twee minuten later schoot Heitinga Ajax echter weer verder bij Haarlem vandaan. Maar de Otto-formatie had nog geen minuut nodig om de marge van twee terug te brengen op het scorebord. Stekelenburg kon eerst nog knap redding brengen, maar was kansloos op de rebound van Tamerus.

De wedstrijd zakte wat in. Maar de doelpunten die vielen, waren beide juweeltjes. Steven Pienaar bracht Ajax met een prachtig schot van buiten de zestien meter op 5-2 en Stefano Seedorf overtrof zichzelf bij zijn tweede doelpunt, 6-2.

De afsluitende penaltyserie na de wedstrijd werd door Haarlem gewonnen. De Zuid-Afrikaan Pienaar, de Australier Culina en de Braziliaan Walker misten. Bij Haarlem miste alleen Erik Piket waardoor de formatie van Otto dat onderdeel wel won. Daar verdiende de ploeg een extra punt mee.

Door de winst kreeg Ajax drie punten en omdat ook elk doelpunt een punt oplevert, eindigde Ajax op 9 punten en Haarlem op 3 (twee voor de goals en een voor de winnende penaltyserie). Vrijdag speelt Ajax tegen het Helders Elftal, dat het morgen eerst opneemt tegen FC Omniworld. Ajax tegen het Helders Elftal begint om 19.30 uur. ,,Voor 80 procent, zal ik hetzelfde team hebben als vanavond", vertelde Olde Riekerink na afloop. De trainer van Jong Ajax was content met de uitslag. ,,Dit was de eerste wedstrijd. Als je dan 6-2 wint, is dat heel mooi."

Jong Ajax: Stekelenburg, Heije (59. Sneijder), Kras (46. Mofokeng), Heitinga, Maxwell, Walker, Culina, Seedorf, Hose, Pienaar, Gilberto.

Haarlem: Van den Ban, Baas (Mulders), Hooijboer, Longuet (Tol), Piket, Van de Broek, Douglas, Koordes, Turay (Tamerus), Van Es, Kemper