Menu

Jong Ajax net niet in dubbele cijfers

Bij Duinrand S waren ze tot dinsdagavond niet op de hoogte dat zoveel mensen wisten waar het voetbalveld in Schoorl lag. Maar bij de komst van Jong Ajax was het zo druk dat zelfs trainer Ronald de Rooy er zenuwachtig van leek te worden. Na een 0-6 ruststand in het voordeel van de ploeg van John van 't Schip en Marco van Basten eindigde de ongelijke strijd in een 1-9 overwinning voor Ajax. Drie goals kwamen op naam van John Heitinga.

Op het trainingskamp van de A-selectie in De Lutte speelde John Heitinga niet meer dan 35 minuten. Logisch op zich, want de jonge verdediger kwam terug van een lange revalidatie na een knieblessure. Hij zou vaker spelen, maar kreeg weer last. Niet van zijn knie, maar van zijn hamstring. Om toch meer wedstrijdritme op te doen, is hij met Jong Ajax mee op trainingskamp in Schoorl.

Tegen Duinrand S speelde Heitinga de volle negentig minuten als centrale verdediger met Thomas Vermaelen als directe collega. De Belg is geselecteerd voor het Belgisch team onder negentien, maar vindt Ajax - op het moment dat het trainingskamp van de nationale ploeg wordt belegd - eigenlijk belangrijker. Jong Ajax speelt dan namelijk zowel beker als competitie.

John Heitinga zorgde na 12 minuten voor de openingsgoal in het duel tegen de Schoorlse voetbalploeg, die draait op 'voetbalveteranen' Rene Petiet en Jack Burger. Met een bekeken schot vanaf rechts in de verre hoek bij keeper Sander van Wonderen vandaan, tilde Michael Krohn-Dehli de score naar 0-2. Nadat scheidsrechter Remco Hartland Jong Ajax ietwat simpel een vrije trap gaf na een zielig gilletje, schoot Etienne Esajas feilloos binnen.

Daarmee namen de mannen van John 't Schip, die door lichte blessures van Jamal Akachar (enkel), Fred Benson (enkel) , Randy Rustenberg (voet) en Jason Culina (blaren) slechts drie wissels kon inzetten, geen genoegen. Na een prachtige voorzet van Krohn-Dehli kopte Heitinga de 0-4 binnen, vond Rasmus Lindgren de kleine opening in de korte hoek groot genoeg (0-5) en was Krohn-Dehli na een fraaie solo niet zelfzuchtig (0-6 Daniël de Ridder).

De rust brak aan. Veel omzettingen kon Van 't Schip niet doen, maar Vermaelen, Esajas en De Ridder mochten rusten terwijl Promes, Muller van Moppes en Longuet de taken over moesten nemen. Niet dat het door hen kwam, maar Ajax draaide minder soepel dan in de eerste helft. Kansen kwamen er genoeg, maar vooral Nikos Machlas had de pech dat de doelmannen (na Van Wonderen ook Guus Ooyevaar in de tweede helft) keer op keer in de gaten hadden wat hij van plan was.

Maar een andere goalgetter stond op. Opnieuw met een kopbal tekende John Heitinga voor de 0-7. ,,Ja, drie keer gescoord. Doet inderdaad denken aan mijn tijd in de A-junioren. Dat was ongeveer ook dit niveau", sprak de verdediger - die als centrale verdediger enkele seizoenen terug topscorer werd van de A1 - cynisch over de opponent. Veel waarde schonk hij niet aan van zijn valse hattrick. Hij richt hij zich op donderdag. Ook dan speelt Heitinga de hele wedstrijd tegen ADO'20 en als dat goed gaat, voegt hij zich zaterdag weer bij de A-selectie.

Het laatste woord namens Ajax was Scandinavisch van tongval. De Zweed Rasmus Lindgren schoot met een mooie boog 0-8 binnen en de Fin Niklas Moisander tekende voor de 0-9. Met nog dertien minuten op de klok wachtten de mensen in de Ajax-shirtjes langs het veld op de tiende. Die kwam er niet.

Wel zorgde Jack Burger, gewisseld en weer ingebracht, voor een uitzinnige vreugde in het kustdorp door de eretreffer op bijzonder fraaie wijze binnen te knallen. Henrik Moisander was kansloos en de arme doelman zag het doelpunt door Duinrand S gevierd alsof het de Golden Goal in de Champions-Leaguefinale betrof.

Van ´t Schip was, hoewel de 3-1 in de tweede helft schril afstak bij de 6-0 voor rust, tevreden over zijn ploeg. ,,We zijn deze wedstrijd ingegaan met het idee een zo'n hoog mogelijk tempo te kunnen spelen. Dat is in de eerste helft goed gelukt. We hebben, noodgedwongen door die lichte blessures, veel jongens een hele wedstrijd laten spelen en ik wilde de dingen die we besproken hadden, eruit zien komen. Dat gebeurde tot drie keer toe bij corners. Daarom was het een nuttige wedstrijd. Het is logisch dat je 'm wint, want Duinrand S is net in training. Ik vind dat de jongens een prima inzet hebben getoond. Donderdag is een wedstrijd van ander niveau. Tegen ADO'20. Dat is het niveau van de tegenstander in de Amstel Cup, IJsselmeervogels."

Duinrand S - Ajax 1-9 (0-6). 15. Heitinga 0-1, 18. Krohn-Dehli 0-2, 22. Esajas 0-3, 24. Heitinga 0-4, 34. Lindgren 0-5, 43. De Ridder 0-6, 52. Heitinga 0-6, 72. Lindgren 0-8, 77. N. Moisander 0-9, 88. Burger 1-9. Scheidsrechter: Remco Hartland.

Duinrand S:
Van Wonderen (46. Ooyevaar), Pronk (60. Witte), Haker, P. Bakker, R. Bakker (46. Van Drie), Koorn, Petiet (60. Burger), Burger (46. Botman), Blom, Overpelt (46. Steenbergen), Kolk (46. Becker).

Jong Ajax:
H. Moisander, Kujala, Heitinga, Vermaelen (46. Promes), N. Moisander, Krohn-Dehli, Walker, Lindgren, De Ridder (46. Longuet), Machlas, Esajas (46. Muller van Moppes)