Menu

Jong Ajax onder leiding van Koeman door in Amstel Cup

Jong Ajax slaagde er donderdagavond in zich zonder al te veel moeite te plaatsen voor de volgende ronde van de Amstel Cup voor Belofte-elftallen. Onder leiding van Ronald Koeman en Tonnie Bruins Slot, trainer John van ´t Schip moest wegens familie-omstandigheden verstek laten gaan, won Ajax met 4-1 van Jong Vitesse. Ajax maakte met vier A-junioren de negentig minuten vol.

Jong Ajax begon met spelers van vier verschillende teams. Buiten de spelers van de eigen selectie, deden Stekelenburg, Wamberto en Yakubu mee van het eerste elftal, Promes van de A1 en Akachar van de Zaterdagamateurs. De laatste maakt evenwel tot de winterstop deel uit van de selectie van John van ´t Schip. Koeman kon niet beschikken over Stefano Seedorf, die woensdag op de training last kreeg van zijn knie. Sneijder nam daarom de aanvoerdersband over.

Koeman had slechts een paar uur om zich in te leven en zich voor te bereiden op de bekerwedstrijd van de beloften. ,,Ruud Krol kon niet vanavond en Bruins Slot en ik waren sowieso al van plan om te gaan kijken, vandaar. Een aantal jongens kende ik natuurlijk niet. Maar ik had ´s middags de namen van de beschikbare spelers door gekregen van John. Ik heb dus even de tijd gehad me te verdiepen in de spelers en de posities waar ze kunnen spelen. De eerste helft speelde ik zoals John had willen beginnen.”

De gelegenheidstrainer zag dat Vitesse beter aan de wedstrijd begon dan Ajax. De Arnhemmers waren fysiek sterker dan de Amsterdammers, en waren agressiever. Het leverde de gasten voordeel op, maar geen doelpunten. De enkele kans die Vitesse kreeg, belandde in handen van de uitstekend keepende Stekelenburg.

Al na een dik kwartier kwam de tweede A-junior in het veld. Waar normaal gesproken assistent Krol even naar de vierde official loopt om de wissel aan te kondigen, riep Koeman nu zelf in een dood spelmoment naar scheidsrechter Zeinstra. Cruz kon niet verder spelen en verliet geblesseerd het veld voor Randy Rustenburg.

Ajax stelde nog voor rust orde op zaken. De thuisploeg kwam beter in de wedstrijd en wist dat na een halfuur uit te drukken in een doelpunt. Een mislukte pass van Promes werd door Vitesse-verdediger Terpstra in de voeten van Wamberto geplaatst. De Braziliaan maakte dankbaar gebruik van de geboden ruimte en schoot de bal na een mooie slalom achter keeper Rensen.

Na de pauze bleef Stekelenburg achter in de kleedkamer. De derde A-junior, keeper Sven Taberima, nam zijn plaats in onder de lat. Akachar ging in de spits spelen, Krohn-Dehli verschoof naar de rechtsbuitenpositie, Bechan ging als linksbuiten spelen en Wamberto nam de nummer 10-positie voor zijn rekening. De omzetting leek te werken.

Langzaam maar zeker groeide Ajax in de wedstrijd. Hoewel toch nog slordigheidsfouten werden gemaakt, kwamen steeds meer passes goed aan. Zo zette bijvoorbeeld Valencia vanaf links uitstekend voor op Bechan, die de bal zonder aan te nemen meteen in de verre hoek knalde. Even later passte Sneijder zeer subtiel op Akachar, die nog net zijn voet onder de bal kreeg. Alle aanwezigen volgden met ingehouden adem de bal, die uiteindelijk net binnen de palen over de lijn plofte. ,,Een schitterend doelpunt, de mooiste van de wedstrijd”, luidde het commentaar van Koeman.

Met goed voetbal speelde Ajax de wedstrijd uit. De thuisploeg hield het tempo hoog en Vitesse creëerde weinig kansen. Sneijder probeerde het doelpunt van Akachar in schoonheid te overtreffen, maar de subtiele lob van de middenvelder werd op het nippertje overgetikt door Rensen. Door een communicatiefoutje tussen Valencia en Yakubu redde Rojer toch nog de spreekwoordelijke eer voor de Arnhemmers.

Ook de vierde A-junior, Fred Benson Erchiach, deed van zich spreken. De spits slalomde onnavolgbaar over de achterlijn in het zestienmeter-gebied alvorens te passen op de vrijstaande Michael Krohn-Dehli. De Deen hoefde slechts zijn voet tegen de bal te zetten om te scoren.

Ronald Koeman liep voldaan van het veld. Hij loodste Jong Ajax door de overwinning naar de volgende ronde van de Amstel Cup voor Belofte-elftallen. Aangezien de twee eerste ploegen in de poule doorgaan, zijn de Amsterdammers met deze drie punten in de zak niet meer in te halen door de concurrentie. ,,Vooral in de tweede helft heeft Ajax erg goed voetbal laten zien. Alle spelers mogen daarom tevreden zijn”, zei Koeman met een glimlach op het gezicht. ,,En zelf ben ik ook wel tevreden. Ik zal zo John van ´t Schip even op de hoogte stellen.”