Menu
Jong Ajax onderuit in Alkmaar

Jong Ajax onderuit in Alkmaar

Jong Ajax heeft maandagavond van Jong AZ verloren. Op bezoek bij de Alkmaarse beloften ging het team van trainer Gery Vink met 2-1 onderuit. Voormalig AZ-spits Gino van Kessel maakte kort na rust de enige Ajax-treffer. Derk Boerrigter kwam ruim een uur in actie.

Een dag na de confrontatie tussen Ajax en AZ in de ArenA stonden de beloftenteams in Alkmaar tegenover elkaar. Het was de eerste wedstrijd in de nieuwe formule van de beloftencompetitie, waarin acht teams verdeeld over drie poules het tegen elkaar opnemen. De beste vier uit iedere poule spelen na zeven weken tegen elkaar in een poule van twaalf teams. ,,Het is een uitdaging, want je moet er vanaf de eerste minuut staan”, zei Gery Vink daar vooraf over.

Jong Ajax startte met Derk Boerrigter in de basis. Voor de linksbuiten is het belangrijk dat hij wedstrijdminuten maakt, zodat hij zich goed voorbereid weer bij het team van Frank de Boer kan aansluiten. Na de drie kwartier van vorige week tegen Jong FC Twente (Supercup) was het uur in Alkmaar ook in welkome aanvulling op weg naar volledige wedstrijdfitheid.

Onder toeziend oog van directeur voetbalzaken Marc Overmars en Frank de Boer kwam Jong AZ na een klein halfuur op voorsprong via een goal van Steven Berghuis. Het lukte de beloften van Ajax niet om daar aanvallend veel tegenover te stellen. ,,Het was allemaal wat vlak van onze kant", vond Vink na afloop. Pas na rust ging er van het team van Vink meer dreiging uit. Na zeven minuten resulteerde dat in de gelijkmaker van Gino Kessel, de spits die onlangs de overstap van AZ naar Ajax maakte. Op aangeven van Lesley de Sa bracht Van Kessel Ajax op gelijke hoogte.

Zes minuten later kwam de thuisploeg voor de tweede keer op voorsprong. Een fout van Dico Koppers leidde ertoe dat Rosheuvel uiteindelijk een doeltreffende voorzet op Ruud Boymans kon geven. De spits, zondag nog invaller in de ArenA, werd uiteindelijk matchwinner omdat Ajax er niet meer in slaagde langszij te komen. Invaller Danzell Gravenberch en Davy Klaassen kregen samen nog drie 'honderd procent kansen', maar het bleef bij 2-1. En dus pakte AZ ‘dubbele punten’ en heeft Jong Ajax nog zes duels om bij de eerste vier in de poule te eindigen. Te beginnen komende maandag, thuis tegen de beloften van FC Groningen.

Vink: ,,We kunnen het onszelf niet veroorloven om niet bij de eerste vier te eindigen. Daarom moeten we ons volgende week tegen Groningen snel proberen te herpakken. Vergeet niet dat AZ een sterke ploeg is en dat we vanavond met een jonge ploeg speelden. Veel jongens waren vorig seizoen nog A-junior. Op dit niveau gaat het allemaal net iets sneller. Toch neemt het niet weg dat we vanavond onnodig verloren hebben. En dat is balen."

Scoreverloop: 26. Berghuis 1-0, 52. Van Kessel 1-1, 58. Boymans 2-1.

Opstelling Jong Ajax: Cillessen, Ligeon, Nieuwpoort (46. Van Kessel), Denswil, Koppers, Sporkslede, Boccara (82. El Hasnaoui), Bonevacia, De Sa, Klaassen, Boerrigter (63. Gravenberch).

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst