Menu
Jong Ajax onderuit tegen efficiënt Utrecht

Jong Ajax onderuit tegen efficiënt Utrecht

Jong Ajax heeft maandagavond wederom geen punten gepakt. Op de Toekomst was FC Utrecht met maar liefst 0-3 te sterk. Een domper voor de beloften van Gery Vink, die beduidend minder effectief met kansen omsprongen dan de gasten. Door de nederlaag van Ajax kon sc Heerenveen tegen PSV het kampioenschap veroveren.

Hoewel de eindstand anders doet vermoeden, was Jong Ajax allerminst de mindere ploeg in het duel met FC Utrecht. Vooral in de eerste helft, toen de Amsterdammers weinig te duchten hadden van de opponent. Maar ondanks dat veldoverwicht ging het toch goed fout in het eerste bedrijf. Een grove fout van Mitchell Dijks plus een rode kaart voor de onstuimig spelende Joeri de Kamps bracht Utrecht in het spoor van de overwinning die het een uur later zou behalen.

Op die zege viel weinig af te dingen, puur gekeken naar het feit dat de gasten zeer efficiënt met hun kansen omsprongen. In tegenstelling tot de aanvallers van Ajax, die hun vizier niet op scherp hadden staan. De grootste mogelijkheden waren voor Tobias Sana, maar hij vond eerst de paal en even later een alerte doelman op zijn weg. Hoewel Ajax er het meeste aanspraak op maakte, was het Utrecht dat op voorsprong kwam. Een mislukte kapbeweging van Mitchell Dijks nabij het eigen doel deed de bal bij Elroy Pappot belanden, die vervolgens beheerst raak schoot.

Dan de 0-2, een treffer waar Ajax weinig aan kon doen. Een goedgemikte vrije trap van Yassin Ayoub, die ooit nog deel uitmaakte van de jeugdopleiding in Amsterdam, viel via de binnenkant van de paal achter doelman Chiel Kramer.

Behalve twee tegendoelpunten kreeg Ajax nog meer tegenslag te verwerken in de eerste helft. Op slag van rust liep middenvelder Joeri de Kamps tegen zijn tweede gele kaart aan. Zijn uitsluiting kwam niet onverwacht. Nadat hij zijn eerste kaart had ontvangen na een stevige charge met zijn been recht vooruit, solliciteerde hij nadrukkelijk naar zijn tweede gele prent. De Kamps voetbalde strijdlustig, maar onbeheerst. Toen hij twee opponenten tegelijkertijd vloerde, kon hij inrukken. ,,Dat is dom als je al geel hebt’’, aldus Vink, die de eerste overtreding van De Kamps ook al niet slim vond. ,,Eerst de bal te ver voor je uit spelen en dan als een gek erin vliegen. Niet bepaald handig. Door zijn actie en de 0-2 achterstand, weet je dat het heel lastig wordt om nog een goed resultaat te halen.’’

Danny Hoesen controleert op fraaie wijze de bal. Danny Hoesen controleert op fraaie wijze de bal.

Toch bleef Ajax ook met tien man het spel maken. Utrecht leek dat weinig te deren en toonde weinig aanvallende intenties meer. De gasten koesterden hun voorsprong en hanteerden daarbij een behouden speelwijze. Een enkele keer braken de Ajacieden door de hechte defensie heen, zoals bij de gemiste kans van Danny Hoesen, maar meestal vormden de verdedigers een veste die maar moeizaam te doorbreken viel. Toen Utrecht twintig minuten voor tijd op 0-3 kwam – Kevin van Kippersluis omspeelde Chiel Kramer en schoof binnen – was het definitieve lot van Ajax bezegeld.

Ondanks de drie tegentreffers was Gery Vink niet ontevreden over het spel van zijn ploeg. ,,We speelden aardig, creëerden een paar goede kansen. Als Danny in de tweede helft de 1-2 maakt, dan ontstaat er het gevoel dat er nog wat te halen valt. Maar helaas ontbrak het aan de scherpte in de afronding.’’ De trainer verweet zijn ploeg dat het te makkelijk goals weggaf. ,,Het was kinderlijk. Dat mag niet.’’

Terwijl Ajax verloor, won koploper sc Heerenveen met 2-3 op bezoek bij PSV. Met die overwinning hebben de Friezen zich verzekerd van de titel in de beloftencompetitie divisie A. Door de nederlaag zakt Ajax naar een gedeelde derde plek met Heracles Almelo. Vink: ,,We gaan nu vol voor de tweede plaats. We hebben nog een paar duels om deze nederlaag goed te maken.’’

Opstelling Ajax: Kramer; Veltman, Denswil, Dijks, Boilesen (68. Andersen); De Kamps, Serero, Sana (80. Meleg), Hoesen, De Sa, Lukoki (46. Ligeon).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Thulani Serero gaat fanatiek het kopduel aan. Thulani Serero gaat fanatiek het kopduel aan.
Joeri de Kamps moest net voor rust vertrekken na z'n tweede gele kaart. Joeri de Kamps moest net voor rust vertrekken na z'n tweede gele kaart.
Tobias Sana stuit op de keeper van FC Utrecht. Tobias Sana stuit op de keeper van FC Utrecht.
Mitchell Dijks loopt zich vast op twee Utrecht-spelers. Mitchell Dijks loopt zich vast op twee Utrecht-spelers.
Trainer Gery Vink buigt het hoofd. Het lukte deze maandagavond niet met zijn team. Trainer Gery Vink buigt het hoofd. Het lukte deze maandagavond niet met zijn team.