Menu
Jong Ajax ook nu te sterk voor NEC

Jong Ajax ook nu te sterk voor NEC

Jong Ajax is de nieuwe koploper in de Jupiler League. Na een replay van de eerdere editie, die wegens het meespelen van de geschorste Teun Bijleveld ongeldig was verklaard, won de ploeg opnieuw van NEC. Ditmaal werd het 1-0, dankzij een doelpunt van Dennis Johnsen.

Michael Reiziger had in vergelijking met de eerdere wedstrijd tegen NEC ook basisplaatsen ingeruimd voor Kostas Lamprou, Luis Orejuela en Azor Matusiwa. Laatstgenoemde was geschorst voor de wedstrijd van 10 dagen daarvoor, maar mocht nu wél meespelen omdat hij zijn schorsing een duel later tegen FC Den Bosch had uitgezeten.

Controle Jong Ajax
Matusiwa mocht van geluk spreken dat scheidsrechter Van de Graaf hem niet van het veld stuurde na een harde charge op Calvin Verdonk, maar dat gold ook voor Ted van de Pavert die even daarna revanche nam op Matusiwa. In tegenstelling tot de eerste pot waren de kansen nu schaars en tastten beide ploegen rustig af voordat het tempo omhoog ging.

De 1-0 van Johnsen leek NEC te verlammen

Het was Jong Ajax dat het eerste gevaar stichtte via Ché Nunnely en Johnsen, en het was ook een mooi schot van de 20-jarige Noor dat de wedstrijd liet ontbranden. Zijn 1-0 leek NEC te verlammen, want de Nijmegenaren, die toch echt moesten winnen om de titel in eigen hand te houden, kwamen amper nog over de middellijn. NEC leek niet onder de druk van Jong Ajax uit te komen. Niet dat Jong Ajax veel kansen kreeg. Alleen Johnsen had, op slag van rust, met zijn schot voor de 2-0 kunnen zorgen. De Noor miste het doel maar net.

Azor Matusiwa in duel.
Azor Matusiwa in duel.

NEC dringt aan
Na rust leek het besef bij NEC toch echt te groeien dat het 2 keer moest scoren om de titel, en daarmee promotie, in eigen hand te hebben. De ploeg deed er een schepje bovenop en Jong Ajax moest zich beperken tot verdedigen. Het was Arnaut Groeneveld die de eerste grote kans op de gelijkmaker kreeg, maar zijn schot ging hoog over het doel van Lamprou.

Nunnely leek het tij weer te keren toen hij alleen op doelman Joris Delle af kon, maar hij werd hard onderuit gekegeld door Verdonk. Omdat Verdonk slechts geel kreeg (en Johnsen later weer een kans miste) mocht NEC blijven hopen op een resultaat.

'Beide ploegen wilden écht niet verliezen'

Het voetbal was aan beide kanten niet goed, maar de spanning vergoedde heel veel. Jari Schuurman kreeg in de 88e minuut nog dé kans op de gelijkmaker, maar hij schoot oog in oog met Lamprou naast. Door de overwinning heeft Jong Ajax 1 punt meer dan Fortuna Sittard en de titel met nog 2 wedstrijden te spelen volledig in eigen hand.

90+5. Afgelopen. #JongAjax wint met 1-0 van NEC en pakt de koppositie in de Jupiler League. #jajnec pic.twitter.com/tgZOkaarBC

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 april 2018

Reiziger was zichtbaar tevreden na de zwaarbevochten overwinning: ,,Ik heb genoten van een heerlijke voetbalavond, alles zat erin. Er werden felle duels uitgevochten. Beide ploegen wilden écht niet verliezen en het was in de tweede helft echt een typisch Engelse wedstrijd.''

Jong Ajax – NEC 1-0 (1-0), 24. Johnsen 1-0

Opstelling Jong Ajax: Lamprou, Orejuela, Doekhi, Bergsma, Lartey-Sanniez, Matusiwa, Mazraoui (58. Pasquali), D. de Wit, Nunnely (90+3. Sierhuis), Cassierra, Johnsen

#JongAjax ����!

Highlights ▶️ https://t.co/pPz0JzjULB#jajnec pic.twitter.com/WoSY4ZgDxO

— AFC Ajax (@AFCAjax) 17 april 2018

Bekijk ook: De Wit: 'Feest maar we hebben nog niks'
Bekijk ook: Highlights Jong Ajax - NEC

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: PRoshots/Jasper Ruhé