Menu

Jong Ajax op knollenveld meerdere van Jong NAC

Trainer John van ´t Schip heeft met zijn pupillen een 0-1 zege geboekt op Jong NAC. Het enige doelpunt kwam op naam van Michael Krohn-Dehli. Maarten Stekelenburg stond na bijna vijf maanden blessureleed op doel. ,,Ik ben blij dat ik eindelijk weer eens heb gespeeld, of dat nou in het eerste of het tweede is", liet de doelman na afloop weten.

Van ´t Schip was tevreden over zijn spelers want de arbeid moest onder zware omstandigheden worden verricht. De wedstrijd was naar het bijveld van het NAC-stadion verplaatst, omdat de hoofdmacht het morgen binnen de stadionmuren moet opnemen tegen FC Zwolle. En twee duels in twee dagen tijd kon het kwetsbare gras niet aan. Het bijveld lag er echter slecht bij. ,,Er stond nauwelijks gras op", aldus Van ´t Schip. ,,Het was een knollenveld eerste klas. Dat maakte het moeilijk, maar we hebben keihard gewerkt."

Bij het zien van het slechte veld had de trainer een extra opdracht meegegeven: Gewoon proberen te voetballen en als het niet gaat, zoeken naar de opportunistische speelwijze. En gokken op de fouten van de tegenstander. De pupillen luisterden goed. Want nog in de eerste helft verspeelde NAC de bal achterin door goed opjagen van de Ajacieden. Jamal Akachar zette zich tussen de verdedigers en de bal waarna hij onderuit werd gelopen. De vrije trap werd door Michael Krohn-Dehli binnen geschoten, 0-1. Er waren 24 minuten gespeeld.

Buiten dat ene doelpunt kreeg Ajax meer kansen, maar de bal wilde er niet meer in. Valencia, Cameron en invaller Lindgren doken alleen voor de NAC-doelman op, maar slaagden er niet in de bal in het net te krijgen. Een schot van invaller Muller van Moppes eindigde op de lat. Zelf gaf de Ajax-defensie niets weg en hield Maarten Stekelenburg bij zijn rentree de nul. ,,Het veld was dramatisch slecht", vond ook de doelman. ,,Maar ik ben blij dat ik na bijna vijf maanden weer heb gekeept. Ik moest twee maanden in het gips en daarna aan het herstel werken. Er staat een half jaar voor zo´n polsblessure, maar ik ben sneller terug."

Stekelenburg wilde zich bewijzen deze wedstrijd. ,,Ik wilde laten zien dat ik het nog steeds kan. Maar dat kon in deze wedstrijd niet echt, want druk kreeg ik het niet. Het gaat er echter om dat we hebben gewonnen. Want ik win liever met 9-8 en dat ik vier blunders maak, dan dat we met 1-0 verliezen en ik de sterren van de hemel keep. Ik neem aan dat iedere sportman dat wel heeft. Het gaat maar om een ding en dat is winnen."

Dat deed Jong Ajax dus met minimale cijfers en kan zich nu richten op komende donderdag. Van ´t Schip: ,,We hadden een aantal weken niet gespeeld. Deze wedstrijd moesten we gebruiken voor donderdag als we in de halve finale tegen Jong Utrecht spelen. Dat is gelukt."

Maar als een echte voorbereiding kon deze wedstrijd niet gelden, omdat Van ´t Schip nog niet weet welke spelers hij tot zijn beschikking heeft. Dat zal hij later horen. Wel wisselde hij Jussi Kujala (last van grote teen) en Michael Krohn-Dehli (enkel) uit voorzorg. ,,De finale halen van de beker en hem vervolgens winnen is het belangrijkste ."

Van ´t Schip wil de derde plaats op de ranglijst vasthouden. Dat gaat lukken, want zowel RKC als Utrecht, de twee concurrenten voor plaats 3, verspeelde deze maandagavond punten en vormen met nog een wedstrijd voor de boeg geen bedreiging meer. Kampioen worden lukt niet meer. Daarvoor komt Ajax twee punten te kort.

De laatste competitiewedstrijd staat maandagavond op het programma als SC Heerenveen naar De Toekomst komt. De Friese ploeg heeft aan een punt genoeg om kampioen te worden.