Menu
Jong Ajax op wilskracht langs Vitesse

Jong Ajax op wilskracht langs Vitesse

Jong Ajax knokte zich maandag twee keer terug van een achterstand en versloeg Jong Vitesse met 3-2. Door de overwinning stijgen de Amsterdammers naar de derde plaats op de ranglijst.

Voor Jan-Arie van der Heijden zijn het hectische maar hele mooie dagen. Zondagmiddag maakte hij in de Amsterdam ArenA een meer dan verdienstelijk debuut voor Ajax 1 en een dag later hielp hij met de aanvoerdersband om zijn arm Jong Ajax aan een belangrijke competitiezege op Jong Vitesse. De talentvolle Ajacied maakte op de Toekomst een 0-1 achterstand ongedaan door een vrije trap te benutten en hij was ook betrokken bij de winnende treffer. Vitesse-doelman Balazs Raboczki had moeite met opnieuw een prima vrije trap van Van der Heijden waardoor invaller Edgar Manucharyan vlak voor tijd de 3-2 kon intikken. ,,Al was het vandaag wel een lastige wedstrijd”, analyseerde de Ajax-captain na afloop. ,,We kwamen twee keer op achterstand, maar hebben echt veerkracht getoond.”

Van der Heijden zette als aanvoerder de lijnen uit bij Jong Ajax. Van der Heijden zette als aanvoerder de lijnen uit bij Jong Ajax.

Jong Ajax begon met een sterk elftal aan de competitiewedstrijd met Vitesse, dat voor aanvang van de wedstrijd de tweede plaats op de ranglijst innam. A-selectiespelers Jurgen Colin en Kennedy debuteerden voor het Beloftenelftal en ook Mitchell Donald en Vurnon Anita werden ingezet door Aron Winter. Van der Heijden speelde iets voor Colin centraal in de verdediging.

Voor eigen publiek en in de stromende regen maakte Jong Ajax zich het in de eerste helft lastig door heel snel een tegendoelpunt te krijgen. Terwijl de Amsterdammers het initiatief hadden kopte Vitesse-aanvoerder Kevin van Diermen in de twaalfde minuut raak uit een corner. Na de openingstreffer lieten de Arnhemmers zich weer wat zakken en kwam Ajax beter in de wedstrijd. Kennedy vermaakte het publiek met wat technische hoogstandjes en schoot na een kwartier net over. De gelijkmaker viel in de 27ste minuut uit een vrije trap. Van der Heijden schoot laag in de muur en via een Vitesse-speler verdween de bal het doel in. Stanton Lewis kreeg vlak voor rust nog kans op de 2-1. Hij controleerde een pass van Van der Heijden perfect, maar schoot net naast.

Edgar Manucharyan bekroonde zijn invalbeurt met de winnende treffer. Edgar Manucharyan bekroonde zijn invalbeurt met de winnende treffer.

Na rust bracht Yu Hai Vitesse opnieuw op voorsprong. Hij krulde de bal vanaf de linkerkant in de rechterhoek achter Ajax-doelman Marco van Duin. Na de 1-2 volgde een sterk eindschot van Jong Ajax. Javier Martina, ingevallen voor Kennedy, scoorde in de 73ste minuut met een strak afstandschot. Even leek het erop dat Jong Vitesse met de zege aan de haal zou gaan toen scheidsrechter Makkelie de bal op de stip legde na een vermeende overtreding van Toby Alderweireld. Doelman Van Duin hield zijn ploeg in de race door de strafschop van Onur Kaya te stoppen. Met een knappe reflex tikte hij de bal uit de linkerhoek. In de voorlaatste minuut stelde Manucharyan de zege veilig voor Jong Ajax. Voor de Armeen een mooie opsteker nadat hij lange tijd geplaagd werd door blessures. ,,Het was geen speciaal doelpunt, maar ik ben wel blij dat het de winnende was”, zei de aanvaller, die ook weer in beeld is bij het Armeens elftal. ,,Het is heel belangrijk dat ik weer wedstrijden speel. Alleen zo kan ik me weer in het eerste elftal knokken.”

Chakib Tayeb speelde maandagavond als linksbuiten een solide wedstrijd. Chakib Tayeb speelde maandagavond als linksbuiten een solide wedstrijd.

Aron Winter zag zijn team stijgen naar de derde plaats op de ranglijst. ,,Het was niet onze beste wedstrijd”, aldus de coach. ,,Af en toe waren we iets te makkelijk, maar over de wilskracht van het team ben ik meer dan tevreden.” De achterstand op koploper FC Groningen bedraagt slechts één punt. Nummer twee FC Twente heeft alleen een iets beter doelsaldo dan de Amsterdammers.

Benieuwd naar de doelpunten en reacties?
Ga dan naar de website van Ajax TV >>

Opstelling Jong Ajax: Van Duin; Yildirim, Colin, Van der Heijden, Slijngard; Kennedy (58. Martina), Anita (60. Alderweireld), Krohn-Dehli (68. Manucharyan); Donald, Lewis, Tayeb.

Kennedy werkte bij Jong Ajax aan zijn wedstrijdritme. De Zweed was de eerste helft de gevaarlijkste man bij Jong Ajax. Kennedy werkte bij Jong Ajax aan zijn wedstrijdritme. De Zweed was de eerste helft de gevaarlijkste man bij Jong Ajax.
Murat Yildirim verrichtte als rechtsachter/rechtshalf bergen werk. Murat Yildirim verrichtte als rechtsachter/rechtshalf bergen werk.
Mitchell Donald was een paar keer dicht bij een doelpunt, maar miste wat geluk in de afwerking. Mitchell Donald was een paar keer dicht bij een doelpunt, maar miste wat geluk in de afwerking.
Oprechte vreugde bij Yildirim, Donald en Manucharyan na de 3-2. Oprechte vreugde bij Yildirim, Donald en Manucharyan na de 3-2.
Aan regen geen gebrek maandagavond. Aan regen geen gebrek maandagavond.