Menu
Jong Ajax opent seizoen met zege

Jong Ajax opent seizoen met zege

Als de laatste twee ploegen in het betaald voetbal trapten maandagavond Jong Ajax en Telstar af voor hun nieuwe seizoen in de Jupiler League. Met twee goals van debutant in het betaald voetbal Queensy Menig en een van Lucas Andersen won Jong Ajax met 3-0.

De verwachtingen vooraf waren gezien de ijzersterke opstelling van Jong Ajax huizenhoog. Met onder andere WK-gangers Jasper Cillessen en Joël Veltman in de groep, maar ook Stefano Denswil, Lerin Duarte en Richairo Zivkovic móest het team van Andries Ulderink en Jaap Stam bijna wel een knap resultaat neerzetten. ,,Het is een sterke groep ja", beaamde Ulderink vooraf. ,,Het is interessant of deze groep het nu ook kan laten zien. Ik verwacht een leuke open wedstrijd."

Telstar-trainer Michel Vonk vond het een uitdaging voor zijn team om tegen die grote namen te spelen. ,,We willen proberen voetballend beter te zijn dan Ajax. Het is een uitdaging om ons eigen spel te spelen."

Dat maakte Jong Ajax de Velsenaren onmogelijk. Al in de tweede minuut had aanvoerder Sheraldo Becker de openingstreffer op zijn voet na goed instappen van Stefano Denswil, maar keeper Varkevisser keerde de inzet. Twee minuten later tikte de doelman de bal na een vrije trap van opnieuw Becker onder de lat vandaan en ook de derde mogelijkheid in de zeventiende minuut liet Becker liggen. Hij kopte na een hoge voorzet van Queensy Menig, die zijn debuut in het betaald voetbal maakte, op het dak van het doel. Maar twee minuten later was het wel raak. Lucas Andersen zette eerst zijn tegenstander te kijk, passte toen prachtig op Menig en de linkbuiten schoot netjes raak, 1-0. Nog geen zestig seconden later had Menig de score kunnen verdubbelen, maar hij stond op het moment dat hij de bal kreeg van Richairo Zivkovic buitenspel. Zodoende bleef het 1-0 en met die magere voorsprong moest Jong Ajax de rust in.

Richairo Zivkovic speelde de hele wedstrijd bij Jong Ajax. Richairo Zivkovic speelde de hele wedstrijd bij Jong Ajax.

In de tweede helft keerde Joël Veltman, volgens afspraak want hij zou 45 minuten spelen, niet terug op het veld. Hij werd vervangen door Leeroy Owusu. Ook in dit tweede bedrijf was Jong Ajax de bovenliggende partij, maar duurde het lang voordat het team dat eveneens in de score tot uitdrukking kon brengen. Nadat Lucas Andersen in de 68e minuut de lat had geraakt, schoot Menig een kwartier voor tijd via de paal raak, 2-0. Twee minuten later wist Andersen wel te scoren. De Deense nummer 10 zag eerst Varkevisser nog in de weg liggen, maar uit de rebound schoot hij hard tegen de netten, 3-0. Sheraldo Becker had zijn optreden nog kunnen bekronen met een treffer, maar na een prachtige versnelling en dito passeerbewegingen eindigde zijn schot op de lat. Zo bleef het bij 3-0. Een keurige overwinning voor Jong Ajax.

Ulderink was dan ook over het geheel genomen tevreden: ,,De eerste 25 minuten speelden we goed", vond de trainer. ,,Maar daarna, tot een kwartier na rust, hadden we moeite met het druk zetten van Telstar. In de laatste 25 minuten hadden we weer controle en maakten we weer goals. Wij hebben een getalenteerde groep, die van toegevoegde waarde kan zijn voor de Jupiler League."

Opstelling Jong Ajax: Cillessen; Tete, Veltman (46. Owusu), Denswil, Riedewald, Bazoer, Andersen, Duarte (80. Bakker); Becker, Zivkovic, Menig (84. Acolatse).

Niet ingezet: Alblas, Van Bruggen, Boccara en Hendriks.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Menno Ringnalda

Jasper Cillessen speelde zijn eerste duel na het WK en hield zijn doel schoon. Jasper Cillessen speelde zijn eerste duel na het WK en hield zijn doel schoon.