Menu
Jong Ajax opnieuw onderuit

Jong Ajax opnieuw onderuit

Een schamel puntje uit de laatste zes duels en de vierde opeenvolgende nederlaag. Dat waren de harde cijfers voor Jong Ajax na het kansloos verloren thuisduel tegen Helmond Sport (0-2).

Jong Ajax-coaches Andries Ulderink en Jaap Stam hadden twee wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het verloren duel tegen FC Twente van maandag. Kenny Tete en Richairo Zivkovic ontbraken en werden vervangen door Terry Lartey Sanniez en Sam Hendriks.

Tete en Zivkovic werden node gemist. Voorin ontbeerde het Jong Ajax aan stootkracht en gogme om gevaarlijk te worden en achterin ontbrak de rust om het Helmondse gevaar op de counter te neutraliseren. Helmond Sport gunde de Amsterdammers het balbezit en loerde op de tegenstoot. In de elfde minuut was het voor de eerste keer raak. Aan de goal van Stanley Elbers ging een grove fout van doelman Andre Onana vooraf. Voor Elbers was het een koud kunstje om de bal in het lege doel te schuiven na een verkeerde aanname van de Kameroener.

Even later dreigde geklungel in de verdediging Jong Ajax opnieuw fataal te worden. Een (te) korte terugspeelbal van Damian van Bruggen kon echter net voor de aanstormende Oumar Diouck worden gevangen door Onana. Het bleek uitstel van executie voor Jong Ajax, want na een klein halfuur spelen viel de 0-2 toch. Diouck werd volledig over het hoofd gezien en knikte knap raak (0-2).

In de rust warmden Abdelhak Nouri en Donny van de Beek zich op, maar het was een verdedigend ingestelde A-junior Damon Mirani die werd ingebracht. Hij verving Fabian Sporkslede. Mirani kon niet verhinderen dat Elbers een grote kans op de 0-3 kreeg. De aanvaller verzuimde zijn tweede van de avond te maken, net zoals Diouck even later naliet.

Na 57 minuten mochten Van de Beek en Nouri alsnog hun opwachting maken. Jong Ajax bleef aanvallend onmachtig en wist nauwelijks een bres te slaan in de Brabantse verdedigingswal. Op de tegenstoot bleef Helmond het gevaarlijkst. Een kwartier voor tijd miste Roel van de Sande voor open doel.

Even later volgde de eerste en meteen ook enige kans van de wedstrijd voor Jong Ajax. Na een actie van Elton Acolatse belandde de bal voor de voeten van Hendriks. Diens inzet (hoog over) stond symbool voor het spel van Jong Ajax: het was zonder precisie en overtuiging.

Ulderink sprak van een 'repeterend verhaal'. ,,Als je zo vaak verliest en elke keer op dezelfde manier word je daar niet vrolijk van. Het positiespel is gewoon onvoldoende en we creƫren nauwelijks kansen. We hadden vandaag heel veel moeite om door de eerste linie van Helmond Sport te komen en daarnaast namen de buitenspelers veel te weinig initiatief."

,,Daarnaast maken we in feite een eigen doelpunt met die fout van Andre", vervolgt Ulderink. ,,Hij blijft met het meevoetballen te grote risico's nemen. Dat proberen we eruit te halen, maar dat lukt nog niet altijd."

Lichtpuntje volgens Ulderink was het sterke invallen van Van de Beek en Nouri. ,,Ons middenveld is de laatste weken onvoldoende. Als jongens als Donny en Abdel in 35 minuten wel laten zien vastigheden en automatismen toe te kunnen voegen, geeft dat te denken en is dat een duidelijk signaal naar de andere jongens toe."

Scoreverloop: 15. Elbers 0-1, 29. Diouck 0-2

Opstelling Jong Ajax: Onana, Lartey Sanniez (57. Van de Beek), Van Bruggen, Sporkslede (46. Mirani), Owusu, Noordhoff, Warmerdam, Bakker, Acolatse, Hendriks, Menig (57. Nouri)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots/ Menno Ringnalda