Menu
Jong Ajax pakt beker na verlenging

Jong Ajax pakt beker na verlenging

Jong Ajax heeft donderdagavond de KNVB Beker voor beloften gewonnen. Op sportcomplex de Toekomst was het team van Gery Vink en John Bosman na verlenging uiteindelijk te sterk voor Jong FC Utrecht. Verdediger Joël Veltman maakte in de 109de minuut de enige treffer van de avond. Het is de derde bekerwinst voor Jong Ajax in de clubgeschiedenis.

Het duurde uiteindelijk tot de tweede helft van de verlenging, maar na 109 minuten voetbal was daar uiteindelijk het bevrijdende doelpunt. Uit een voorzet van Aras Özbiliz werkte Joël Veltman de bal van dichtbij met zijn borst in het doel. Wat volgde was een vreugde-explosie en elf zenuwslopende minuten om een penaltyreeks te vermijden. Toen dat lukte, barste er op het veld en in de kleedkamer een feest los. De beloften van Ajax hebben het seizoen met een prijs afgesloten.

Voor zowel Jong Ajax als Jong Utrecht was dit de derde bekerfinale sinds het toernooi voor beloften in 1997 werd ingevoerd. Jong Ajax won de bekerfinale in 2003 en 2004, FC Utrecht was in 2000 en 2010 de sterkste van de beloften. Jong Ajax plaatste zich ruim twee maanden geleden voor de finale van de beloftenbeker. Op de Toekomst werden de beloften van FC Groningen destijds met 2-0 verslagen dankzij goals van Yener Arica en Lorenzo Ebecilio. Jong FC Utrecht bereikte de finale via een kolderieke 7-4 zege op bekerhouder Jong Vitesse/AGOVV in de andere halve eindstrijd.

Jong Ajax pakte de beker uiteindelijk na verlenging. Jong Ajax pakte de beker uiteindelijk na verlenging.

Kolbeinn Sigthórsson startte in de basis van Jong Ajax. Ook rechtsback Ruben Ligeon was op tijd hersteld van zijn enkelblessure die hij afgelopen maandag in de competitiewedstrijd tegen Jong Feyenoord opliep. De gewonnen mini-Klassieker betekende een goede ‘generale’ voor de nummer 2 van de Eredivisie voor beloften. Dat steuntje in de rug kon het team wel gebruiken aangezien Jong Ajax er dit seizoen - net als Ajax 1 - nog niet in was geslaagd te winnen van Feyenoord. En ook donderdag bleek de club uit de Domstad een lastige horde voor Ajax.

De tribune op de Toekomst was vrijwel volledig met kinderen gevuld. Vanwege veiligheidsmaatregelen werd er voor gekozen om, net als bij de bekerwedstrijd tegen AZ, alleen scholen en sportverenigingen met begeleiding toe te laten. Net als in de ArenA ontstond er daardoor ook op de Toekomst een kakafonie van geluid.

Onder een heerlijke avondzon ontspon zich in een eerste helft die vooral tussen de 29ste en 31ste minuut een paar mooie momenten op rij opleverde. Eerst was er een snelle vrije trap van Utrecht-speler Heerings die Ayoub vervolgens in staat stelde te scoren. Aanvoerder Ricardo van Rhijn voorkwam met een heldendaad op de lijn dat Jong Ajax op achterstand kwam. In de daaropvolgende minuten werd de thuisploeg twee keer gevaarlijk. Eerst zag Jody Lukoki zijn schot via de keeper tegen de lat eindigen. Vervolgens eiste Aras Özbiliz een hoofdrol op. Met een schitterende solo zette hij een handvol tegenstanders opzij. Zijn schot werd uiteindelijk door doelman Cummins gered. In de slotfase van de eerste helft kregen achtereenvolgens Boldewijn (redding Cillessen) en Koppers (schot tegen lat) nog een kans, maar ook zij slaagden er niet in te scoren.

Na rust bleven doelpunten ook uit. De beste kansen waren voor FC Utrecht. Met schoten van Hofwegen (naast) en Veldwijk (redding Cillessen) namen de bezoekers langzaam het heft in handen. Bovendien kwam Jong Ajax halverwege de tweede helft goed weg toen Utrecht eigenlijk een strafschop had moeten krijgen.

De brilstand leverde een verlenging op. Na opnieuw vijftien doelpuntloze minuten (met een reuzenkans voor invaller Danzell Gravenberch) bracht de tweede helft van de verlenging uiteindelijk de beslissing. Na het uitvallen van de geblesseerde invaller Slager (botsing met Serero) speelde Utrecht, dat inmiddels door zijn wissels heen was, de tweede helft van de verlenging met tien man. Al na vier minuten buitte Ajax de man-meer-situatie uit door eindelijk het net te vinden. Op aangeven van Özbiliz werkte Joël Veltman de bal in de 109de minuut in het doel.

De score had in de laatste fase zelfs nog verder kunnen oplopen, maar een aantal grote kansen van Özbiliz en Lukoki leverden geen tweede Ajax-goal op. Toen de 1-0 uiteindelijk na 120 minuten over de streep was getrokken smaakte de overwinning zoet. Helemaal leeggespeeld hulden de Ajacieden zich in de rode badjassen van de winnaar. Met een brede glimlach op zijn gezicht tilde aanvoerder Van Rhijn de beker rond 21:00 uur in de lucht. Het feest kon beginnen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

'Dit is de kroon op het seizoen'

Merwedeschool geniet van Jong Ajax

De startende elf van Jong Ajax. De startende elf van Jong Ajax.
Kolbeinn Sigthórsson passeert keeper Cummins, maar slaagt er niet in te scoren. Kolbeinn Sigthórsson passeert keeper Cummins, maar slaagt er niet in te scoren.
Aanvoerder Ricardo van Rhijn naast de beker die hij een paar uur later omhoog zou tillen. Aanvoerder Ricardo van Rhijn naast de beker die hij een paar uur later omhoog zou tillen.
De tribune van de Toekomst zal vol kinderen. De tribune van de Toekomst zal vol kinderen.
Yener Arica schiet op doel. Yener Arica schiet op doel.
Ralf Mackenbach trad in de rust op. Ralf Mackenbach trad in de rust op.
Jasper Cillessen hield de nul in 120 minuten voetbal. Jasper Cillessen hield de nul in 120 minuten voetbal.
Aras Özbiliz op avontuur. Aras Özbiliz op avontuur.
De wedstrijd was alleen voor kinderen toegankelijk. De wedstrijd was alleen voor kinderen toegankelijk.
Ajax-huurling Rodney Sneijder werd uiteraard ook opgemerkt door de kids. Ajax-huurling Rodney Sneijder werd uiteraard ook opgemerkt door de kids.
Danzell Gravenberch kreeg in de verlenging een grote kans. Danzell Gravenberch kreeg in de verlenging een grote kans.
Utrecht-invaller Danzel Slager moest na 105 minuten geblesseerd naar de kant. Utrecht-invaller Danzel Slager moest na 105 minuten geblesseerd naar de kant.
Joël Veltman werkt met zijn borst de winnende treffer binnen. Joël Veltman werkt met zijn borst de winnende treffer binnen.
Vreugde bij de matchwinner... Vreugde bij de matchwinner...
...En bij zijn teamgenoten uiteraard. ...En bij zijn teamgenoten uiteraard.
Blijdschap na het laatste fluitsignaal bij de winnende coaches Vink en Bosman. Blijdschap na het laatste fluitsignaal bij de winnende coaches Vink en Bosman.
De spelers van Utrecht vormden een erehaag voor de winnaars. De spelers van Utrecht vormden een erehaag voor de winnaars.
Jong Ajax heeft het seizoen met een prijs bekroond. Jong Ajax heeft het seizoen met een prijs bekroond.
Tijd voor handtekeningen! Tijd voor handtekeningen!
Jody Lukoki wordt gefeliciteerd door zijn broer. Jody Lukoki wordt gefeliciteerd door zijn broer.