Menu
Jong Ajax pakt periodetitel en viert feest in Eindhoven

Jong Ajax pakt periodetitel en viert feest in Eindhoven

Jong Ajax heeft vrijdag de 1e periodetitel in de Jupiler League gewonnen. De Amsterdammers zegevierden zelf met 2-3 bij FC Eindhoven en profiteerden optimaal van het puntenverlies van Fortuna Sittard. Zodoende mochten de Ajacieden de champagne ontkurken. Voor de 2e keer in de historie mocht Jong Ajax een periodetitel bijschrijven.

Vooraf had Fortuna nog de beste papieren. Jong Ajax en NEC hadden weliswaar hetzelfde puntentotaal, maar de Limburgers hadden het beste doelsaldo: +12. Jong Ajax beschikte over +10 en NEC over +6. Fortuna wist zijn start vanaf poleposition niet te verzilveren en ging onderuit bij De Graafschap. NEC wipte naar de 2e plaats en had eveneens reden tot juichen. Omdat Jong Ajax niet mag promoveren ging het ticket voor de nacompetitie naar Nijmegen.

Een periodetitel mag uiteraard best gevierd worden! 🏆🍾#einjaj pic.twitter.com/kDTFhUGvex

— AFC Ajax (@AFCAjax) 27 oktober 2017

Jong Ajax begon de wedstrijd voortvarend in Eindhoven. Al in de 4e minuut was het Ajax-spits Mateo Cassierra die op het moment van schieten onderuit werd gehaald en daarmee een penalty verdiende. De Colombiaan leek vervolgens de aangewezen man om dit (koude) kunstje te verzilveren. Maar niets bleek minder waar. Cassierra kreeg het niet voor elkaar om de bal tussen de palen te schieten en zag zijn penalty naast de goal van doelman Ruud Swinkels belanden.

Na de gemiste penalty van Cassierra ging Jong Ajax verder met waar het gebleven was. Het was de gehele 1e helft de bovenliggende partij en kansen voor de thuisploeg waren er niet of nauwelijks.

Ché Nunnely op snelheid.
Ché Nunnely op snelheid.

Na een klein half uur spelen werd opnieuw Cassierra weggestoken vanuit het middenveld. Oog in oog met de Eindhoven-doelman besloot de Colombiaan de bal breed te leggen op de meegelopen Ché Nunnely die de bal eenvoudig kon binnenschieten. Nunnely stond op het moment van afleggen echter een metertje te ver voor de bal waardoor zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Erg slordig, want op dat moment stond Fortuna Sittard al met 1-0 achter bij De Graafschap.

Vlijmscherpe counter
Nog steeds was er voor de ploeg van Michael Reiziger geen vuiltje aan de lucht en ging het door met aanvallen. Een minuut voor het rustsignaal leed Jong Ajax gevaarlijk balverlies op de helft van de tegenstander. Na een vlijmscherpe counter over 2 á 3 schijven kwam de bal voor de voeten van Mart Lieder, die de Eindhovenaren vervolgens eenvoudig met een 1-0-voorsprong de rust in wist te schieten.

De Ajacieden treuren, Eindhoven is op 1-0 gekomen
De Ajacieden treuren, Eindhoven is op 1-0 gekomen

In de 2e helft was de missie duidelijk: Snel scoren om daarna op zoek te gaan naar de winst en eventueel de periodetitel. Het spelbeeld was een kopie van de 1e helft. Jong Ajax had het balbezit en domineerde, terwijl Eindhoven er niet aan te pas kwam en het telkens probeerde via de counter. Na 10 minuten spelen in de 2e helft knikte Dani de Wit een vrije trap van Carel Eiting tegendraads binnen: 1-1.

Toen er nog een kleine 20 minuten te spelen waren, was het Eiting die een afgeslagen voorzet wist op te pikken, de zestien binnendribbelde en vervolgens met links de bal in de verre hoek krulde voor de 1-2.

Gefeliciteerd coach!
Gefeliciteerd coach!

Zo had Jong Ajax virtueel de periodetitel in handen. Toen De Wit 10 minuten voor tijd voor de 1-3 tekende, zaten de Amsterdammers helemaal op rozen. De 2-3 van opnieuw Lieder zorgde nog voor een spannende slotfase, maar Jong Ajax hield stand. En dus was er na afloop een Amsterdams feestje op Brabantse bodem.

FC Eindhoven – Jong Ajax 2-3 (1-0), 44. Lieder 1-0, 54. De Wit 1-1, 72. Eiting 1-2, 80. De Wit 1-3, 84. Lieder 2-3

Opstelling Jong Ajax: Van Bladeren, Sidoel, Doekhi, Bergsma, Savastano (65. Bakker), Eiting, Bijleveld (46. Lang), De Wit, Mazraoui, Cassierra, Nunnely (77. Flemming)

Lees ook: Wie lacht het laatst in zinderende ontknoping?

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Beeld: ProShots.nl