Menu
Jong Ajax pakt punt bij koploper

Jong Ajax pakt punt bij koploper

Jong Ajax heeft maandagavond tegen koploper Jong FC Twente een felbevochten punt gepakt. In de, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, 'dying seconds of the game' scoorde Mats Rits de gelijkmaker, 1-1. ,,Op basis van de tweede helft een verdiend resultaat", vond trainer Gery Vink na afloop.

Jong Ajax, dat als nummer negen op de ranglijst naar Hengelo afreisde, speelde met een verrassende linksback, Joeri de Kamps. ,,Ik moest een keuze maken. Joeri of Dico zou niet spelen. Aangezien Dico er vijf weken is uitgeweest met een schouderblessure koos ik voor Joeri als linksback." Davy Klaassen vond zichzelf ook terug op een iets minder gebruikelijke positie, namelijk in de spits. ,,Hij had het in de eerste helft moeilijk, maar kreeg in de tweede helft meer ondersteuning en hij heeft zijn best gedaan", aldus Vink, die sinds het vertrek van Tom Boere per wedstrijd bekijkt wie in de spits zal staan.

In de eerste helft in het ijskoude Hengelo creëerden beide teams niet heel veel kansen. Ajax, dat aanvankelijk moeite had met de lopende mensen bij FC Twente, kreeg de grootste mogelijkheid net voor het half uur verstreken was: Aras Özbiliz schoot vanaf de rand van het zestienmeter gebied fraai in, maar de nieuwe Twente-aanwinst Daniel Fernandes keerde de inzet van de Ajacied. Tien minuten later scoorde de thuisploeg de openingstreffer. Uit een corner kwam de bal voor de voeten van Filip Orsula en hij passeerde Jasper Cillessen, 1-0.

Joeri de Kamps speelde tegen Jong Twente linksback. Joeri de Kamps speelde tegen Jong Twente linksback.

Na rust kwam er door de wissels Henri Toivomaki en Dico Koppers voor Ruben Ligeon en Thulani Serero meer balans in het team. De Kamps schoof door naar het middenveld waardoor er meer controle in het spel van de Amsterdammers kwam. ,,Dico heeft uitstekend gespeeld", complimenteerde Vink zijn linksachter. ,,Hij is weer helemaal fit."

Jong Ajax was in de tweede helft de meerdere van FC Twente en kreeg in blessuretijd loon naar werken: een goede dieptepass van Stefano Denswil bereikte Mats Rits die mooi kon afronden: 1-1. Niet veel later floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. ,,We hadden in de tweede helft veel meer balbezit", zag Vink. ,,Maar we kregen eigenlijk maar één kans en die scoorden we. We hadden wel momenten in de scrimmage voor de goal, maar daarin vond ik ons niet kordaat genoeg. Maar de organisatie stond goed, we hebben hard gewerkt en zijn er tot het laatste moment voor gegaan. Dat vond ik zeer positief."

Volgende week speelt Jong Ajax thuis tegen Jong NEC, de aanvang is 18:30 uur en de toegang is gratis.

Kijk dinsdag naar Ajax TV voor de reacties van trainer Gery Vink en doelpuntenmaker Mats Rits.

Overige uitslagen:

ADO Den Haag - Heerenveen/Emmen 4-3
FC Groningen - Vitesse/AGOVV 4-0
FC Utrecht - De Graafschap 3-2
AZ - Heracles en PSV - Feyenoord werden afgelast

Stand:
FC Twente 15-34
FC Groningen 15-28
PSV 14-25
Heracles Alm. 14-25
FC Utrecht 15-25
F'noord/Exc. 14-24
AZ 14-23
Ajax 15-21
H'veen/Emmen 15-21
Vitesse/AGOVV 15-19
Graafschap 15-19
ADO Den Haag 15-18
Sparta R'dam 14- 8
NEC/FC Oss 14- 3

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst