Menu

Jong Ajax plaatst zich voor kwartfinale

Met een zwaarbevochten 1-2 overwinning op Jong Utrecht heeft Jong Ajax zich geplaatst voor de kwartfinale van het bekertoernooi voor reserveteams. Ajax won eerder al van ADO Den Haag 2, waardoor de tweede plaats - die al recht geeft op de volgende ronde - gegarandeerd is. Kiran Bechan en Brutil Hosé scoorden in Nieuw Galgenwaard de Ajax-doelpunten.

Ajax startte goed tegen de reserves van FC Utrecht. Met het vertrouwde geoliede positiespel werden de Domstedelingen regelmatig op eigen helft vastgezet. Halverwege de eerste helft kwam de formatie van trainer Jan Olde Riekerink op een verdiende voorsprong. Stefano Seedorf verrichtte het voorwerk, maar na een actie landde de bal te ver bij de middenvelder vandaan. De Utrechtse keeper behandelde de bal vervolgens verkeerd waardoor Kiran Bechan met een schitterend lobje de openingstreffer aantekende, 0-1.

Nog voor rust hadden de Ajacieden de marge op kunnen en misschien ook wel moeten voeren. Seedorf kreeg de mooiste kans, maar ook Jason Culina, die alleen op de keeper afkwam, had de 0-2 op zijn naam kunnen zetten. Dat lukte echter niet. Utrecht kreeg af en toe ook mogelijkheden, maar slaagde er evenmin in te scoren, waardoor Olde Riekerink en zijn pupillen met een kleine voorsprong de rust in gingen.

In de tweede helft moest Olde Riekerink veranderen, want Culina kon vanwege een blessure niet verder. Met Brutil Hosé in de gelederen had Ajax twee centrumspitsen en Bechan als linksbuiten. Daardoor werd de bal voorin beter vastgehouden, maar raakte het positiespel op het middenveld ontregeld. Dat was overigens ook de verdienste van het opportunistische spel van de gastheren.

Utrecht kreeg kansen, maar niet door fraai uitgespeelde aanvallen, doch door plotseling ontstane mogelijkheden. Daaruit scoorde de thuisploeg in de 65e minuut de egaliserende treffer, die overigens al enige tijd in de lucht hing. Het spel aan Ajax-kant bleef nog even chaotisch, tot de knop werd omgezet en de machine weer liep.

Ajax kreeg weer kansen, terwijl ook Utrecht nog mogelijkheden had op de tweede goal. ,,Het was zeker een gelijkwaardige wedstrijd", kwalificeerde de Ajax-trainer het bekerduel. Maar het was uiteindelijk zijn ploeg die met de winst streek. Een voorzet van Kiran Bechan was lang onderweg, waardoor Hosé alle tijd kreeg te bedenken hoe hij de bal in de touwen zou jagen. Hij besloot tot een diagonale voortzetting van de assist van de linksbuiten en schoot zo Ajax in de 86e minuut naar een 1-2 overwinning.