Menu
Jong Ajax raakt koppositie kwijt

Jong Ajax raakt koppositie kwijt

Jong Ajax is er niet in geslaagd om de koppositie in de Jupiler League vast te houden. Met Nick Viergever in de basiself, die 60 minuten speelde, werd met 0-2 verloren van Go Ahead Eagles. Omdat NEC wél won, staat Jong Ajax nu op de tweede plaats.

Michael Reiziger had naast een basisplaats voor Viergever (centraal naast Leon Bergsma) ook plek ingeruimd voor Zian Flemming op '10' en Terry Lartey-Sanniez op de linksbackpositie. Vaste waarden Carel Eiting, Noussair Mazraoui en Mateo Cassierra waren afwezig.

Moeizame eerste helft
De eerste helft kwam maar moeilijk op gang. Go Ahead Eagles verdedigde gegroepeerd en Jong Ajax kon amper een gaatje vinden. Dennis Johnsen toonde af en toe eens wat van zijn klasse en liet zijn directe tegenstander meerdere malen zijn hielen zien, maar tot grote kansen kwam het nog niet.

De Eagles hadden zelfs op voorsprong kunnen komen, maar een kopbal belandde via een Jong Ajax-hoofd op de lat. Dé kans van de eerste helft kwam uit een strafschop, toen Johnsen in het zestienmetergebied werd gevloerd door Robin Buwalda.

Flemming, een week eerder nog goed voor 2 benutte penalty’s, schoot echter op doelman Sonny Stevens. In de daaropvolgende tegenaanval had Stefano Beltrame kunnen scoren, maar zijn kiezelharde schot werd uitstekend gepareerd door Stan van Bladeren.

Hoger tempo na rust
Na rust schakelde Jong Ajax een tandje bij en dat resulteerde snel in enkele mogelijkheden. Zo zag Teun Bijleveld een schot worden gekeerd, had ook Noa Lang kunnen scoren en was ook Flemming weer dicht bij een doelpunt, toen hij mooi werd vrijgespeeld door een dribbelende Johnsen.

Azor Matusiwa moest iets voor tijd met rood vertrekken.
Azor Matusiwa moest iets voor tijd met rood vertrekken.

Na een uur spelen bracht Reiziger Dani de Wit in voor Lang, en mocht ook de solide spelende Viergever gaan rusten. Hij was amper gaan zitten of het stond 0-1: Nick Ketting kopte binnen uit een corner. Toen er een kwartier voor tijd nog steeds niet was gescoord greep Reiziger terug naar het recept dat in Almere nog de overwinning bracht: verdediger eraf, aanvaller erbij. Vince Gino Dekker mocht het gaan proberen op linksbuiten, Johnsen verhuisde naar de andere kant.

Het leverde in eerste instantie een reuzenkans voor de Deventernaren op, want Aaron Nemane mocht vrij opstomen richting Van Bladeren, die als winnaar uit de strijd kwam. Een echt slotoffensief bleef uit en Go Ahead kwam zelfs nog op 0-2 toen Azor Matusiwa een doorgebroken speler neerhaalde, rood kreeg en Pieter Langedijk de toegekende strafschop benutte.

'Fysiek ging het goed'
Viergever was blij met zijn uur speeltijd: ,,Het voelde lekker. Je wil natuurlijk het liefst met een winstpartij terugkeren, maar dat mocht niet zo zijn. Met mijn enkel ging het goed, en ik heb de laatste tijd ook redelijk pijnvrij kunnen trainen. Het gevoel van een wedstrijd heb ik lang gemist, maar gelukkig ging het fysiek allemaal goed en dat is voor mij nu het belangrijkst.”

90+3. Afgelopen. #JongAjax, waar Nick Viergever 60 minuten meespeelde, verliest thuis met 0-2 van Go Ahead Eagles. #jajgae pic.twitter.com/izgJEIMSqv

— AFC Ajax (@AFCAjax) 9 maart 2018

Jong Ajax – Go Ahead Eagles 0-2 (0-0): 63. Ketting 0-1, 86. Langedijk 0-2 (pen.)

Opstelling Jong Ajax: Van Bladeren, Lartey-Sanniez (76. Dekker), Doekhi, Bergsma, Viergever (61. Bakker), Matusiwa, Bijleveld, Flemming, Lang (61. D. de Wit), Sierhuis, Johnsen

Lees ook: Huntelaar op weg terug voor bezoek van Heerenveen

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: Proshots/Erik Pasman