Menu
Jong Ajax revancheert zich op Vitesse

Jong Ajax revancheert zich op Vitesse

In een snijdende kou boekte Jong Ajax maandagavond een ruime zege op Jong Vitesse. Met 5-1 werd revanche genomen op de Arnhemmers, die aan het begin van de competitie de Amsterdammers met 7-1 klop gaven. Babel (2x), Manucharyan, Martina en Yildirim scoorden voor Jong Ajax.

Jong Ajax trad maandagavond, opnieuw op het tweede kunstgrasveld van de Toekomst, aan met een zeer aanvallend ingestelde ploeg. Nourdin Boukhari, Ryan Babel, Urby Emanuelson, Hans Vonk en Robbert Schilder deden voor de gelegenheid mee met het Beloftenteam van trainer John van den Brom. Boukhari speelde links op het middenveld, met de eveneens aanvallend ingestelde Rachid Tiberkanine aan de andere zijde van het veld. Op het shirt met nummer tien stond een opvallende naam: Edgar Manucharyan. De Armeen, tot nu toe geplaagd door blessures, traint al een tijdje met het tweede elftal mee, om zodoende sterker te worden. Tegen Jong Vitesse kon hij voor het eerste sinds FC Utrecht - Ajax vorig jaar november weer meedoen. Naast Babel waren Javier Martina op links en Jerginhio Sahadewsing op rechts de overige aanvallers.

De Amsterdammers hebben geen goede herinneringen aan de laatste ontmoeting met de geelzwarten. In Arnhem werd Jong Ajax in de tweede wedstrijd van de competitie van de mat geveegd met maar liefst 7-1. Oud-Ajacied Fred Benson liet zijn oude ploeg zien het naar zijn zin te hebben bij Vitesse, hij scoorde vier keer. De spits hielp zondagmiddag al zijn eerste team aan de overwinning, door tegen Willem II in de laatste drie minuten een achterstand om te buigen in een overwinning. Tegen Jong Ajax begon Benson in de basis. Saillant detail was dat ten opzichte van de wedstrijd aan het begin van het seizoen er slechts drie spelers voor Jong Ajax in het veld stonden die toen ook van de partij waren. Naast aanvoerder Schilder waren dat Sahadewsing en Boakye.

De eerste helft kenmerkte zich door snel en goed spel, vooral van de kant van Ajax. Hoewel Vitesse niet echt aan spelen toe kwam, bleven de gasten wel jagen op kansen. Maar zoveel aanvallend ingestelde spelers binnen de lijnen bij de Amsterdammers wierp gelijk zijn vruchten af. Al na vijf minuten passeerde Ryan Babel met een goed geplaatst schot keeper Armand van de Top van Vitesse. Twintig minuten later liet Manucharyan weer wat van zijn klasse zien. Hij rondde een prachtige actie zelf af en schoot opnieuw onhoudbaar voor de Arnhemse keeper raak. Helaas moest de onfortuinlijke Armeniƫr enkele ogenblikken later het veld alweer verlaten. Hij maakte de fysiotherapeut duidelijk dat hij last had van zijn bovenbeen en werd meteen van het veld gehaald. ,,Ik voelde het ineens in mijn bovenbeen", liet de talentvolle annvaller weten. ,,Maar ik denk dat het minder erg is dan de vorige keer. We moeten het even afwachten." Murat Yildirim verving hem. Voor rust tilde Javier Martina de stand naar 3-0, een comfortable ruststand. Vlak voor rust vuurde Eldridge Rojer nog een aantal schoten richting Hans Vonk, maar de keeper kon ofwel makkelijk redden, of de ballen gingen naast.

De supporters die nog nagenoten van een warme drank in de kantine en niet stipt op tijd buiten waren, misten het vierde doelpunt. Van de Top werd voor de tweede keer door Babel en voor de vierde keer door een Ajacied gepasseerd. Nog geen vijf minuten later haalde Yildirim verwoestend uit na een mooie actie: 5-0. Iedereen dacht aan een minstens gelijke uitslag als in september, maar dan in het voordeel van Jong Ajax. Maar dat bleek te optimistisch. Ajax zakte wat terug en Vitesse kwam iets meer aan voetballen toe. Vonk moest een paar keer handelend optreden en kreeg een keer het nakijken. Fred Benson wist de uitgelopen keeper een kwartier voor tijd te passeren en zorgde dat de hatelijke nul voor zijn ploeg werd veranderd in een 1.

,,Vooral de eerste helft was erg goed, en leuk om te zien", sprak John van den Brom na afloop. ,,Er waren goede combinaties, het positiespel was goed. Natuurlijk heb ik de 7-1 nederlaag van september gebruikt in de wedstrijdbespreking van vandaag. En ik kan niet anders zeggen dan dat ze dat goed hebben opgepakt. In de rust heb ik gezegd dat ze in de tweede helft ook weer scherp moesten beginnen. Dat gebeurde, maar na de 5-0 werd het wat minder van onze kant. Maar dat weet je, als je zo vroeg in de wedstrijd zo ruim voor staat. Ik hoop dat nu we deze lijn kunnen doorzetten, we zijn in ieder geval goed bezig." Het kwam Van den Brom goed uit dat hij zich uitgerekend tegen zijn oude club kon revancheren. ,,Natuurlijk is dat leuk. Maar belangrijker nog dan winnen is dat iedereen plezier uitstraalde. Dat zag je met name toen iedereen na het vijfde doelpunt nog over elkaar viel van het juichen. Dan denk je als trainer 'dat zit wel goed' . Of het kunstgras er iets mee te maken heeft? Zou kunnen. In deze selectie zat zeker een behoorlijk aantal spelers dat er goed op uit de voeten kan. Denk maar aan Boukhari, Emanuelson, Tiberkanine, Schilder. Maar als we zo spelen kunnen we van iedereen winnen", klonk de trainer positief.

Door de winst van vanavond en een aantal afgelastingen, klom Jong Ajax van de tiende naar de achtste plek op de ranglijst.