Menu
Jong Ajax ruim voorbij Almere City

Jong Ajax ruim voorbij Almere City

Jong Ajax heeft de uitwedstrijd bij Almere City met ruime cijfers gewonnen. Dankzij onder meer drie treffers van Richairo Zivkovic won het team van trainer Marcel Keizer met liefst 1-4. Het andere Amsterdamse doelpunt kwam op naam van Vaclav Cerny. Door de zege klimt Jong Ajax naar de derde plek op de ranglijst.

Keizer had zijn elftal op drie plekken gewijzigd ten opzichte van het team dat vier dagen eerder met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Emmen. Carel Eiting vormde nu een verdedigingsduo met de jarige Matthijs de Ligt (17), op het middenveld verving Pelle Clement Donny van de Beek en Vince Gino Dekker speelde op de linksbuitenpositie.

Vleugels
Almere City begon fel aan het duel en kwam er via de vleugels af en toe gevaarlijk uit. Oud-Ajacied Damon Mirani dacht even later de 1-0 aan te tekenen, maar zijn treffer werd wegens duwen afgekeurd door arbiter Christian Mulder. Jong Ajax kon er slechts enkele malen uitkomen, en had meer moeten doen met de ruimte die het kreeg.

Steekbal
Na een half uur brak Zivkovic de ban. Hij werd na een mooie steekbal van Nouri vrijgezet voor het doel en rondde beheerst af: 0-1. Net na het openingsdoelpunt dacht Almere wederom te kunnen scoren, maar een schot kwam via keeper Andre Onana op de paal en werd in de rebound voor een bijna leeg doel overgewerkt door Mirani.

Het was daarna weer de beurt aan Jong Ajax, en hoe: Cerny speelde de bal met buitenkant voet op de diepgaande Zivkovic, die de achterlijn haalde en uit een moeilijke positie de bal miraculeus in het dak van het doel schoot. Kort daarna kon Clement Jong Ajax nog op 0-3 zetten, maar zijn schot ging ruim over. Met de ietwat geflatteerde 0-2 ruststand zat Ajax bij rust al op rozen.

75. GOAL #JongAjax!! Richairo Zivkovic maakt zijn derde van de avond en schiet Jong Ajax op 0-4 tegen Almere City! #almjaj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 12 augustus 2016

Groter wordende ruimtes
Met Mauro Savastano als vervanger van de kleedkamer achtergebleven zieke Deyovaisio Zeefuik kreeg Jong Ajax een Almere tegenover zich wat snel de aansluitingstreffer wenste te maken. Het offensief duurde echter niet lang en door de steeds groter wordende ruimtes kreeg Jong Ajax de tijd om enkele mooie aanvallen op de mat te leggen. Bij weer zo'n aanval stoomde Zivkovic op richting doel, speelde de vrijstaande Cerny aan die de bal hard onder keeper Chiel Kramer schoot: 0-3.

Tien minuten later onderschepte Clement goed de bal, speelde direct in op Zivkovic die zijn derde treffer van de avond liet aantekenen. Jong Ajax kon freewheelen, maar kon niet voorkomen dat Almere City via Gaston Salasiwa de (terechte) eretreffer kon scoren. Met 1-4 was de wedstrijd lang en breed gespeeld, al kregen Frenkie de Jong en Dekker in blessuretijd nog twee grote kansen om er een monsterscore van te maken.

Vaclav Cerny viert zijn goal.
Vaclav Cerny viert zijn goal.

'Veel energie'
Trainer Keizer was tevreden: ,,We hebben er veel energie ingestoken, en dan krijg je zulke wedstrijden. We hebben goede goals gemaakt in de eerste helft, al hebben we ook wat kansen weggegeven. We vonden elkaar redelijk makkelijk, we zetten zo hoog mogelijk druk en stoorden vroeg. In de tweede helft begonnen we niet zo sterk en moesten we nog even zoeken. Na de derde goal was het klaar en denk ik dat we de wedstrijd onder controle hadden.''

Toch kan Jong Ajax ondanks deze ruime zege nog een stuk beter: ,,Ik denk dat niet alle spelers bij ons weten waar hun maximum ligt. Dat ligt een stuk hoger dan wat ze vandaag hebben laten zien, en in deze wedstrijden kun je zoveel geven. Ook het veldspel kan altijd beter. Maar het opsluiten, het speelveld klein maken en het drukzetten op de bal zag er redelijk uit en daar kunnen we op verder bouwen. En 1-4 blijft een uitstekend resultaat."

Almere City - Jong Ajax 1-4 (0-2): 30. Zivkovic 0-1, 38. Zivkovic 0-2, 64. Cerny 0-3, 75. Zivkovic 0-4, 84. Salasiwa 1-4
Jong Ajax:
Andre Onana, Deyovaisio Zeefuik (46. Mauro Savastano), Matthijs de Ligt, Carel Eiting, Terry Lartey-Sanniez, Frenkie de Jong, Abdelhak Nouri, Pelle Clement, Vaclav Cerny (70. Adham el Idrissi), Richairo Zivkovic (85. Noussair Mazraoui), Vince Gino Dekker

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Proshots/Jasper Ruhe