Menu
Jong Ajax simpel langs Almere City

Jong Ajax simpel langs Almere City

Jong Ajax boekte zaterdagavond een probleemloze overwinning op Almere City FC. De Ajacieden van Fons Groenendijk, die deze week aankondigde Ajax na dit seizoen te verlaten, wonnen met 0-3. Dejan Meleg vertolkte met twee treffers een glansrol bij de Amsterdammers. Jong Ajax blijft daarmee een kanshebber voor de periodetitel. ,,We zitten in een winnende flow'', sprak Groenendijk tevreden.

Als een trainer zijn vertrek aankondigt, is het vaak interessant te zien hoe zijn spelers op het veld reageren. Aan de Jong Ajacieden viel weinig te merken. Hooguit dat ze hun trainer Groenendijk een mooie afsluiting van het debuutjaar in de Jupiler League gunnen. Jong Ajax had zaterdagmiddag- en avond ook weinig te duchten van Almere City FC. De thuisploeg maakte weinig indruk in het zonnige Almere. Dat was vooral de verdienste van Jong Ajax.

Het duel bleek een weerzien met tal van oude bekenden. Zo was bij Almere City een plek, centraal op het middenveld ingeruimd voor oud-Ajacied Rodney Sneijder. Een andere ex-Ajacied Ricardo Kip kwam in de openingsseconden dicht bij de openingstreffer. De aanvaller werd gelanceerd, maar liet de bal onhandig ver van zijn borst stuitten. Nauwelijks een minuut later was toch sprake van een vroege openingstreffer. Al was die wel voor Jong Ajax. Na anderhalve minuut voetbal leek Lucas Andersen toe te slaan. De Deen pikte een hakje van Dejan Meleg handig op maar werd iets te ver naar de hoek gedreven. De inzet van de Deen smoorde in de doelmond, waarna Meleg alsnog van dichtbij kon toeslaan: 0-1.

Met Sneijder en Kip waren bij lange na niet de enige Almeerders genoemd met Amsterdamse (lees: Ajax) ‘roots’. Met Almere City-trainer Fred Grim was nog een voormalig Ajax-doelman en (onder meer) ex-jeugd- en keeperstrainer op de Toekomst genoemd. Jong Ajax kreeg kort na de openingsgoal meerdere royale kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Sheraldo Becker verscheen een kwartier voor tijd vrij voor doelman Marco van Duin. De rechtsbuiten mikte slordig en hoog over het doel van de keeper, die na Jong Ajax onder meer ook bij HFC Haarlem keepte. In de daarop volgende tegenstoot verdween de kopbal van Sander Keller slechts luttele centimeters naast het doel van Mickey van der Hart. Met de minimale voorsprong bleef het redelijk eenzijdige duel toch, onnodig lang, spannend.

Dejan Meleg maakt een overwinnaarsgebaar; de aanvaller was met twee treffers van grote waarde voor Jong Ajax. Dejan Meleg maakt een overwinnaarsgebaar; de aanvaller was met twee treffers van grote waarde voor Jong Ajax.

Direct na de pauze kwam Jong Ajax goed weg, toen een Almeerse kopbal op het dak van het doel belandde. Het was spaarzaam gevaar van de thuisploeg. Het Jupiler League-duel bleef zich toch vooral afspelen voor het doel van de thuisclub. Tobias Sana zag zijn kolossale kopkans gekeerd door Almere-keeper Van Duin. Nog geen minuut later, na exact een uur voetbal, was daar dan toch de 0-2. Dejan Meleg schoot vanaf rechts in, waarna de bal via Van Duin over de doellijn caramboleerde. Zo werd de sluitpost in korte tijd getransformeerd van held tot schlemiel. Mickey van der Hart liet wel positief van zich spreken. De talentvolle doelman uit de A-selectie leverde onder meer knap redding op een lastig inzet van Kip. Kenny Tete haalde niet veel later een inzet van Almere City FC van de doellijn.

,,Ik ben tevreden over wat ik heb gezien'', vervolgde Groenendijk zijn terugblik. ,,Al waren we bij vlagen wel wat slordig en hadden we meer moeten scoren. Maar we hebben ook weinig weggegeven en hebben het duel over 90 minuten gecontroleerd.''

Van de drie Ajax-wissels in het slotkwartier verwierf Sam Hendriks zich de eretitel ‘gouden wissel’. Koud ingebracht als vervanger van Abdelmalek El Hasnaoui schoot hij vanuit een moeilijke hoek raak: 0-3. Het duel was daarmee definitief gespeeld. Na de derde en laatste wissel was de kans op speeltijd ook verkeken voor Chengkuai Wang. Hij speelde eerder op de dag met de A2 tegen Almere City A1 (1-1). De Chinees bleef op verzoek van Groenendijk in Almere en nam plaats op de bank van Jong Ajax. Tot speeltijd kwam het niet.

,,We zijn in goeden doen'', besloot Jong Ajax-trainer Fons Groenendijk. ,,En kunnen echt nog flink stijgen. Dat is natuurlijk leuk, al zullen we daarvoor wel stappen moeten maken. Verslapping wordt niet geaccepteerd. De jongens voetballen ook niet voor mij. Ze doen dat voor zichzelf; dat heb ik ze deze week ook gezegd. Alleen met hard werken, en liefst ook scoren, kom je in beeld bij het eerste. We hebben nog acht duels om dit seizoen goed af te sluiten.

Opstelling Jong Ajax:
Van der Hart; Ligeon, Tete, Kuipers, Martina; Lobotka, Andersen, El Hasnaoui (82. Hendriks); Becker (86. De Bondt), Meleg (78. Keskin), Sana.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Menno Ringnalda

Jong Ajax had zaterdag weinig moeite met Almere City FC. Jong Ajax had zaterdag weinig moeite met Almere City FC.
Fons Groenendijk heeft reden tot lachen na de 0-3-zege in Almere. Fons Groenendijk heeft reden tot lachen na de 0-3-zege in Almere.
Ricardo Kip behoorde tot de meest dreigende spelers van Almere City. Scoren lukte de thuisploeg niet. Ricardo Kip behoorde tot de meest dreigende spelers van Almere City. Scoren lukte de thuisploeg niet.