Menu
Jong Ajax spaart Telstar met kleine zege

Jong Ajax spaart Telstar met kleine zege

Jong Ajax heeft vrijdagavond voor de tweede keer op rij een thuiswedstrijd met 2-1 gewonnen. Na NAC Breda moest ditmaal Telstar het hoofd buigen. Met slechts twee tegengoals mochten de Velsenaren niet klagen. De score had hoger moeten uitvallen. Kaj Sierhuis viel in en maakte zijn debuut in het betaalde voetbal.

Vrijwel alle Ajacieden moesten voor de tweede keer in kort tijdsbestek aan de bak. Voor Jong Ajax was het de tweede wedstrijd in vijf dagen tijd. Maandag werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen de beloften van FC Utrecht. Er was één iemand op het veld die de kroon spande: Pelle Clement. De middenvelder annex aanvaller was toe aan zijn vierde wedstrijd in zes dagen tijd.

Dolgedraaid
Tim Krul verdedigde voor de tweede keer het Amsterdamse doel, terwijl Justin Kluivert zijn basisdebuut maakte. De nog 019-speler speelde zeker geen verkeerde wedstrijd, maar stond voor rust in de schaduw van collega-vleugelaanvaller Anwar El Ghazi, in de eerste helft de beste man op het veld. Hij draaide bij vlagen zijn directe tegenstander helemaal dol.

Het eerste bedrijf leek doelpuntloos te eindigen. Jong Ajax had een groot overwicht en veel balbezit, maar slaagde er aanvankelijk niet in tot veel grote kansen te komen. Enkel Frenkie de Jong werd tweemaal in stelling gebracht, maar tot goals leidde het toen (nog) niet. Tot de 41e minuut van de wedstrijd. Jong Ajax brak snel uit en bezorgde de bal aan de linkerkant bij El Ghazi. De aanvaller koppelde vervolgens snelheid aan souplesse en bleef na een solo knap op de been. Ook de afronding, onderkant lat, mocht er zijn.

41. #JongAjax neemt de leiding na een hele fraaie solo van Anwar El Ghazi, die onderkant lat afrondt. #jajtel

— AFC Ajax (@AFCAjax) 25 november 2016

Pure klasse
Een fraaie afronding was er ook bij de 2-0 van De Jong die niet veel later volgde. Het voorbereidende werk was misschien wat fortuinlijk – via een Telstar-verdediger belandde de bal bij de spelmaker –maar het lobje waarmee doelman Wesley Zonneveld werd verschalkt, was van grote schoonheid en getuigde van klasse.

En zo had Jong Ajax wat het wilde en waar het recht op had. De thuisploeg had direct na rust de marge zelfs naar drie kunnen tillen, maar een grote mogelijkheid was ditmaal niet aan El Ghazi besteed. Dat bleek een dure misser, want de aansluitingstreffer van Telstar werd in de 51e minuut een feit. Maker was Denis Mahmudov.

Veel mogelijkheden
De spanning in de wedstrijd was daarmee terug, maar het spelbeeld bleef hetzelfde. Jong Ajax was nog steeds de ploeg die bepaalde. Kluivert ging nadrukkelijk op zoek naar een treffer, maar een redding van goalie Zonneveld en het zijnet stonden die in de weg.

Een kwartier voor tijd had Jong Ajax de 3-1 en de beslissing daarmee een feit moeten maken. El Ghazi ging Zonneveld op artistieke wijze voorbij, maar manoeuvreerde zich in een te moeilijke hoek om te kunnen afdrukken. Tien minuten voor tijd liet El Ghazi opnieuw na om de wedstrijd in het slot te gooien.

Ezra Walian zet druk op Jordy Tutuarima.
Ezra Walian zet druk op Jordy Tutuarima.

Telstar lag op de pijnbank, maar Jong Ajax weigerde de genadeklap uit te delen. Het werd uiteindelijk 2-1, zoals gezegd een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Dat vond ook trainer Marcel Keizer.

,,Ik baal vooral van de tegengoal, een slordig moment. Wij hadden het heft in handen en zo kreeg de tegenstander toch weer geloof. Uiteindelijk hadden we meer goals moeten maken. Het was van onze kant niet heel goed, we hebben wel eens betere wedstrijden gespeeld. Maar aan de andere kant had het ook zomaar een grote uitslag kunnen worden."

Scoreverloop: 41. El Ghazi 1-0, 45+1. De Jong 2-0, 51. Mahmudov 2-1

Opstelling Jong Ajax: Krul, Zeefuik, Lartey-Sanniez (67. Savastano), Bergsma, Dankerlui, Eiting, Clement (71. Mazraoui), De Jong, El Ghazi, Walian (77. Sierhuis), Kluivert


Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Proshots/Stanley Gontha