Menu
Jong Ajax start nieuwe jaar met zege

Jong Ajax start nieuwe jaar met zege

De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar heeft drie punten opgeleverd voor Jong Ajax. Op het kunstgrasveld op de Toekomst werd naaste concurrent Jong PSV met 1-0 verslagen. Ryan Babel werd voor rust matchwinnaar.

Iets meer dan een maand geleden stonden de twee ploegen in de competitie nog tegenover elkaar. In Eindhoven bleek begin december de thuisploeg sterker; Jong Ajax verloor met 2-0. Ajax leek toen net uit een dalletje omhoog te kruipen, maar de Eindhovenaren staken een stokje voor verder herstel. Voor aanvang van het duel maandagavond was Jong PSV op plaats elf terug te vinden op de ranglijst, met slechts veertien punten uit evenzoveel wedstrijden. Jong Ajax stond een plaatsje hoger, op plaats tien, met maar een wedstrijdpunt meer.

Olaf Lindenbergh, Hans Vonk en Ryan Babel werden voor deze ontmoeting toegevoegd aan de groep van John van den Brom. PSV had eveneens een beroep gedaan op de A-selectie: Edwin Zoetebier, Ismaïl Aissati, Mika Väyrynen en Gerald Sibon kwamen de gelederen van trainer Ernest Faber versterken. Het duel werd vanwege de vorst op het kunstgrasveld op de Toekomst gespeeld. Drie andere duels in de Beloftencompetitie werden eerder op de dag al afgelast.

Ajax ging goed van start. Ryan Babel kwam in de eerste minuut af op het doel van Zoetebier, maar de ervaren doelman van de Eindhovenaren blokte het schot van de Ajax-spits. Daarna ging de strijd redelijk gelijk op, zonder dat er uitgesproken kansen werden gecreëerd. Na een minuut of twintig spelen werd Babel opnieuw de diepte in gestuurd. Ditmaal schoof de Ajacied de bal behendig onder Zoetebier door en zette daarmee Jong Ajax op een 1-0 voorsprong. Guy Dufour had namens PSV de beste kans op een treffer voor rust, maar Hans Vonk maakte zijn doel goed klein en pareerde met zijn lichaam het schot van de aanvaller.

Na rust leek PSV even de overhand te krijgen, maar gelukkig herstelden de Amsterdamse Beloften zich op tijd. In een aantrekkelijke tweede helft kreeg PSV wederom nauwelijks kansen, namens Jong Ajax kreeg Rachid Tiberkanine de beste mogelijkheid. Babel kopte een hoge bal door op de doorlopende Tiberkanine. Het schot van de Marokkaan miste echter precisie waardoor Zoetebier redding kon brengen. Vertonghen probeerde de Brabantse doelman nog met een afstandschot te passeren, maar die bal ging over. Ajax moest in de slotfase de concentratie vasthouden om de voorsprong te behouden, en slaagde daar goed in.

John van den Brom toonde zich een tevreden trainer na afloop. ,,We wilden graag spelen en dat zag je meteen terug op het veld. Zij hebben eigenlijk geen kansen gehad, wij wel een aantal. De tweede helft begonnen we wat minder, maar dat hebben de jongens goed opgepakt." De Amsterdammers toonden inderdaad vechtlust en lieten zich niet onder druk zetten. ,,Alle jongens zijn fantastisch teruggekomen na de winterstop. Het vetpercentage was beter dan voor de onderbreking, de meesten waren een paar kilo afgevallen. Daardoor konden we in de ene week voorbereiding die we hadden, meteen hoog instappen qua trainingsintensiteit." Van den Brom dacht niet dat het spelen op kunstgras in het voordeel was van zijn ploeg. ,,We hebben de afgelopen week van de acht trainingen denk ik zeven keer op kunstgras getraind. Voor ons was het spelen op dit veld dus geen enkel probleem. Maar PSV heeft ook getraind op kunstgras, dus echt voordeel hebben we er niet van gehad. Maar ook geen nadeel hoor", bekende Van den Brom met een glimlach.