Menu
Jong Ajax steelt punt in Volendam

Jong Ajax steelt punt in Volendam

Jong Ajax heeft aan het uitduel met FC Volendam op de valreep een punt overgehouden. Nadat een veel sterker Volendam in de eerste helft verdiend op 1-0 kwam, herpakte Jong Ajax zich enigszins na de pauze. Ondanks nog enkele grote Volendamse kansen kwam Jong Ajax vlak voor tijd toch op gelijke hoogte dankzij een doelpunt van Vaclav Cerny. Een reuzenkans in blessuretijd had nog voor de overwinning kunnen zorgen, maar dat was teveel eer geweest.

Trainer Marcel Keizer had weer de beschikking over het trio dat de afgelopen tijd uitkwam voor de A1. Zo kregen zowel Deyovaisio Zeefuik, Matthijs de Ligt als Carel Eiting weer een basisplaats. In het doel was dit keer plaats voor Norbert Alblas.

Volendamse openingsfase
Alblas kreeg al in de eerste minuut genoeg te doen, toen FC Volendam vanaf de aftrap een reuzenkans kreeg. De doelman redde echter bekwaam en kon in het eerste kwartier nog eens twee keer de bal 'naastkijken'. Het duurde twintig minuten voordat Jong Ajax de eerste mooie aanval op de mat kon leggen, toen Vaclav Cerny de bal schitterend over de FC Volendam-defensie heenlegde en Donny van de Beek de bal net niet goed richting het doel kreeg.

Volendam legde liet ook enkele mooie aanvallen zien en zowel Terry Lartey-Sanniez als Zeefuik moest - ten koste van een gele kaart - aan de noodrem trekken. Het zoveelste voorteken dat de thuisploeg sterk was, was een bal op de paal. De goal van Volendam kon niet uitblijven en kwam in de 31ste minuut: Joey Veerman speelde Kevin van Kippersluis mooi vrij, die de bal vervolgens langs Alblas krulde.

Iets beter Jong Ajax
In de tweede helft veranderde het spelbeeld. Jong Ajax ging iets anders spelen en kwam vaker voor het doel van FC Volendam. Zowel Cerny als Van de Beek deelde de eerste speldenprikjes uit. Toch was het ondanks het iets betere veldspel wederom Volendam dat had kunnen scoren. Een overtreding van Matthijs de Ligt werd bestraft met een penalty. Van Kippersluis schoot echter op de paal.

Carel Eiting in actie bij Jong Ajax.
Carel Eiting in actie bij Jong Ajax.

86. GOAL #JongAjax!! Vaclav Cerny schiet de 1-1 tegen de touwen! #voljaj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 21 oktober 2016

FC Volendam kreeg nóg twee gigantische kansen, maar had het geluk niet aan zijn zijde. En dan geldt de aloude voetbalwet: 'wanneer je 'm zelf niet maakt, valt 'ie aan de andere kant'. Abdelhak Nouri, die zich nog wat onttrok aan de Amsterdamse malaise, speelde de bal diep op Cerny die vervolgens de bal feilloos in de korte hoek legde: 1-1. Een gestolen punt. Het hadden er zelfs drie kunnen worden als Pelle Clement in blessuretijd nog de bal had binnen geschoven. Door het gelijke spel zakt Jong Ajax een plaatsje, en deelt het nu de vierde plek met NAC Breda.

,,Gelijkspel niet terecht"
Keizer was niet te spreken over de slordige eerste helft: ,,We hebben de afgelopen tijd aardig wat lof gekregen over de uitslagen. Daar was vandaag niet veel van te zien. Dit was onze slechtste wedstrijd van het seizoen. We waren slordig aan de bal en konden niet gevaarlijk worden. Volendam stond ook goed, en er was eigenlijk moeilijk tussendoor te spelen. We hadden met 3-0 achter kunnen staan in de rust. Ik ben niet eens kwaad geworden, maar heb gezegd dat we er gewoon een streep onder moesten zetten."

In de tweede helft trachtte de technische staf het tij te keren met een alles-of-niets-speelwijze: ,,We gingen voorin anders spelen, en net op het moment dat we Matthijs de Ligt naar voren wilden sturen, kwamen we op 1-1. Maar het was absoluut geen terecht gelijkspel, Volendam had hier moeten winnen."

FC Volendam - Jong Ajax 1-1 (1-0): 31. Kevin van Kippersluis 1-0, 86. Vaclav Cerny 1-1

Jong Ajax: Norbert Alblas, Deyovaisio Zeefuik (64. Noussair Mazraoui), Matthijs de Ligt, Terry Lartey-Sanniez (69. Léon Bergsma), Damil Dankerlui, Carel Eiting, Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Vince Gino Dekker (46. Adham el Idrissi), Pelle Clement, Vaclav Cerny

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Proshots/Jasper Ruhe