Menu
Jong Ajax steviger op eerste plaats

Jong Ajax steviger op eerste plaats

Jong Ajax heeft de koppositie in de Jupiler League verstevigd. Op een herfstachtige Toekomst scoorden Siem de Jong en Mateo Cassierra tegen laagvlieger Jong FC Utrecht, dat zelf één keer scoorde: 2-1.

Trainer Michael Reiziger kon niet beschikken over enkele vaste waarden als Leon Bergsma, Noussair Mazraoui, Dennis Johnsen en Carel Eiting die interlandverplichtingen hadden. Daarom waren er basisplaatsen ingeruimd voor bijvoorbeeld Mees de Wit en Azor Matusiwa, en speelde De Jong op zijn vertrouwde 10-positie.

Na nog geen 100 tellen al 1-0
Jong Ajax begon geweldig aan de wedstrijd, want na nog geen 100 tellen stond het al 1-0. De Jong kon van dichtbij binnentikken na goed voorbereidend werk van De Wit, en diezelfde De Wit had even later de stand naar 2-0 kunnen tikken als doelman Nijhuis de bal niet knap uit het doel ranselde.

Het leek de opmaat naar een makkelijk avondje, maar even later stond het toch 1-1 toen Sylla Sow uit een counter de bal hard via onderkant lat binnen schoot. De gelijkmaker gaf Jong Utrecht weer wat vertrouwen, terwijl Jong Ajax daarentegen wat slordiger werd.

Echte kansen kwamen er in de eerste helft niet meer, of het moest een kopbal van De Jong zijn die wederom knap werd gered door de Utrechtse doelman. Na rust was het echter Jong Utrecht dat direct vanaf de aftrap had kunnen scoren, maar Sow’s schot werd tot corner weggewerkt. Aan de andere kant had Cassierra kunnen scoren uit een fantastische voorzet van Daley Sinkgraven.

Veel leukere tweede helft
De kansen werden talrijker, want weer Cassierra, Matusiwa en Damil Dankerlui hadden moeten scoren…maar deden dat niet. De kansen bleven zich aaneen rijgen en een goal kon dan ook niet uitblijven. Cassierra was het eindpunt van een mooie Ajax-aanval en schoot, zij het met een gelukje, zijn 7e treffer van het seizoen binnen.

57. 2-1 #JongAjax! De bal wordt van richting veranderd, maar wat maakt het uit: Mateo Cassierra scoort, zijn 7e van het seizoen!#jajjut

— AFC Ajax (@AFCAjax) 6 oktober 2017

De tweede helft was ontegenzeggelijk leuker dan de eerste, want ook Jong Utrecht liet af en toe mooie combinaties zien. Maar bovenal was het spel van Jong Ajax beter, al kan dat ook te maken hebben met het feit dat de ruimtes iets groter werden. In uitwedstrijden heeft Jong Ajax immers dit seizoen al laten zien dat het op die momenten dodelijk kan zijn.

Toch kon Jong Utrecht blijven hopen op een resultaat, omdat Jong Ajax de genadeklap verzuimde uit te delen. Het bleef dus oppassen geblazen in de slotfase, maar gescoord werd er niet meer en zo bleven de punten in Amsterdam.

'Kon nog spannend worden'
Reiziger was niet tevreden over de eerste helft: ,,We begonnen goed, maar daarna werd het heel slordig. Jong Utrecht stond goed gegroepeerd, en ons tempo lag veel te laag, waardoor we er niet doorheen kwamen. In de tweede helft speelden we sneller een bal naar voren, wisselden ook snel van kant, wat betekende dat Utrecht meer moest gaan lopen en wij meer ruimte kregen. We hadden hele goede kansen, maar als je ze niet maakt weet je dat het nog spannend kan worden in de sloftfase.”

Met vier punten voor op naaste belager Fortuna Sittard mag de start én koppositie van Jong Ajax erg goed genoemd worden: ,,Je weet dat je een goed elftal hebt, met veel kwaliteiten”, aldus Reiziger. ,,De koppositie is niet een doelstelling op zich, maar het geeft wel aan dat we goed bezig zijn.”

Jong Ajax – Jong FC Utrecht 2-1 (1-1) 2. Siem de Jong 1-0, 10. Sylla Sow 1-1, 57. Mateo Cassierra 2-1

Opstelling Jong Ajax: Stan van Bladeren, Luis Orejuela, Darren Sidoel, Danhilo Doekhi, Daley Sinkgraven, Azor Matusiwa, Damil Dankerlui, Siem de Jong (80. Zian Flemming), Teun Bijleveld (60. Reda Boultam), Mateo Cassierra, Mees de Wit (90. Robin Schouten)

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Proshots/Martijn Buskermolen