Menu

Jong Ajax stunt in bekerduel tegen De Graafschap

Jong Ajax heeft voor een enorme stunt gezorgd door De Graafschap uit het bekertoernooi te knikkeren. In de eerste helft bracht Walker Ajax middels een benutte strafschop op voorsprong. In blessuretijd zette invaller Nando Rafael zelfs de 2-0 eindstand op het scorebord.

De wedstrijd was net vier minuten oud toen De Graafschap-speler Meerdink een enorme kans miste door hoog over het doel van Maarten Stekelenburg te schieten. Maar ook Ajax kreeg vroeg in de eerste helft een goede mogelijkheid. Steven Pienaar was doorgebroken en schoot op doel. Helaas ging de bal net een metertje naast.

Ajax speelde onbevangen en had natuurlijk ook niets te verliezen. Het was al knap dat de ploeg deze wedstrijd speelde en zo gedroegen de spelers zich ook, zonder al te veel respect voor de Doetinchemmers te hebben. Vooral over de vleugels was de thuisploeg goed op dreef.

Een van de grotere kansen voltrok zich in de 17e minuut. Kiran Bechan trok goed voor, maar Kwame Quansah schoot tegen Ilja van Leerdam aan. Ajax was de betere ploeg en ook in de 36e minuut kreeg Bechan het op zijn heupen. Een strafschop was het gevolg. De Braziliaan Walker ontfermde zich over de bal en schoot, nadat hij het speeltuig nog even op het laatste moment had goed gelegd, prima raak. Zo kwam Ajax verrassend op een 1-0 voorsprong.

De Graafschap raakte hoe langer hoe gefrustreerder en dat uitte zich in hard spel op de benen van de Ajacieden. Dat kostte Frankel en Meerdink al snel een gele kaart. Kregen de Superboeren al kansen, dan was er altijd nog Ajax-doelman Maarten Stekelenburg die met zijn lange lijf diverse malen goed optrad tegenover de oud-Ajacieden Schulp, Van Vossen en Turpijn. Daardoor bleef de ruststand ook zeer verrassend, maar absoluut verdiend op 1-0 voor Ajax staan.

Ook in de tweede helft bleef Ajax domineren en kreeg De Graafschap slechts sporadisch mogelijkheden. De piepjonge ploeg van trainer Jan Olde Riekerink speelde frank en vrij. Zo kon Steven Pienaar in de 65e minuut simpel door de defensie van De Graafschap snijden, maar zijn lage schot was een simpele prooi voor doelman Stefan Postma.

Stekelenburg had in de 66e minuut even de mazzel die een jonge, onervaren ploeg nodig heeft. Bij een voorzet van Turpijn had hij de bal niet helemaal klemvast, maar hij herstelde zijn fout nog voordat Schulp gevaarlijk in de buurt kon komen.

De Graafschap kreeg het steeds moeilijker en raakte behoorlijk geirriteerd. Purrel Fränkel was de eerste die dit in daden bevestigde. Na een flinke overtreding kreeg hij van arbiter Vink wederom de gele kaart en kon gaan douchen. De Koolhof-brigade moest met tien man verder. Vaak zie je dan dat wat met elf niet lukte, met tien wel ging gebeuren: dat een ploeg gaat voetballen.

Zo niet bij De Graafschap. Wel was er nog die ene kans voor Schulp na een voorzet van Meerdink en een schotje van Valeev in de 85e minuut. De eredivisonist maakte echter geen moment de indruk dat de ploeg verder wilde in het Amstel Cuptoernooi. Ook de drie wissels in acht minuten tijd veranderden daar helemaal niets aan.

De wissel die Ajax doorvoerde in de 86e minuut deed dat wel. Nando Rafael, spits van de A1, kwam binnen de lijnen. Kwame Quansah kreeg van de fans een staande ovatie. Direct na de wissel ging het bord met de extra tijd de lucht in. Vijf minuten! In de tweede minuut van de blessuretijd kregen de gasten nog een corner, maar die werd niet omgezet in een treffer.

Aan de andere kant was het wel raak. Steven Pienaar maakte wederom een fantastische actie en vond Nando Rafael. Die had aan een klein gaatje in het uiterste hoekje genoeg om raak te schieten, 2-0. De stunt van Jong Ajax, of Ajax 2 zoals het team in de bekercompetitie eigenlijk heet, was compleet. De Graafschap kon inpakken en de lange, lange terugreis naar Doetinchem maken. En Ajax 2 was blij. Heel erg blij.