Menu
Jong Ajax tankt vertrouwen

Jong Ajax tankt vertrouwen

Jong Ajax schonk zichzelf maandag een meer dan alleen morele opsteker na weken van teleurstellend voetbalresultaat. Op de Toekomst speelden de Beloften zichzelf met vertrouwenwekkend voetbal naar een glansrijke 4-0 overwinning op Jong FC Twente. ,,Wij zijn Ajax en moeten zorgen dat we bovenin eindigen’’, sprak trainer Bryan Roy na afloop.

Wie vooraf een blik wierp op de ranglijst van de Eredivisie voor Beloftenelftallen, zag dat Jong Ajax – Jong FC Twente een strijd was tussen de Amsterdamse nummer elf en Enschedese nummer twaalf. Posities die niet passen bij het tweede elftal van clubs die deelnemen aan de Champions League. Jong Ajax kampte de voorbije weken met tegenslag. Eenmaal op achterstand gezet, bleken de Ajacieden ook niet of slechts moeizaam bij machte om de schade te herstellen. Tegen Jong FC Twente lieten de Jong Ajacieden een ander gezicht zien. Een zelfverzekerder gezicht. De Amsterdammers combineerden er lustig op los en waren de hele wedstrijd de betere partij.

Jody Lukoki was een van de smaakmakers in het elftal van de trainers Roy en Albert van der Dussen. De kwikzilverachtige rechtsbuiten toonde lef en blijkt over een arsenaal onvoorspelbare bewegingen te beschikken. De vrije schietkans die de A-junior na een half uur kreeg zeilde voorlangs het doel van Nick Marsman. Lukoki hield het in zijn eerste optreden als basisspeler van Jong Ajax een uur vol. Afgelopen week maakte de aanvaller al zijn debuut bij Jong Ajax, waarna hij zaterdag nog met Ajax A1 tegen de leeftijdgenoten van NAC in actie kwam. ,,Jody had een paar fantastische voorzetten’’, vervolgde Roy, zelf een prima buitenspeler in ruste. ,,De veldbezetting was niet altijd goed, maar hij maakte een goede indruk.’’

Uitblinker Rodney Sneijder sloeg twee maal toe tegen Jong FC Twente. Uitblinker Rodney Sneijder sloeg twee maal toe tegen Jong FC Twente.

Het overwicht dat Jong Ajax creëerde werd vlak voor rust ietwat gelukkig omgezet in een treffer. Een handsbal na een vrijetrap van spits Darko Bodul werd door scheidsrechter Bekebrede zwaar bestraft met een penalty. Rodney Sneijder wist wel raad met de pingel en stuurde Marsman overtuigend naar de verkeerde hoek: 1-0.

Eenmaal op achterstand gezet, dwong Jong FC Twente nog minder af. De ploeg van Jos Daerden en oud-international Frans Thijssen liep zich stuk op de Ajax-defensie. Spaarzame kansen werden feilloos gepareerd door Marco Bizot. Roy: ,,Bizot is de laatste weken al ontzettend goed bezig.’’ De geluksfactor speelde ook een rol bij de tweede treffer van Jong Ajax. Of was het een bewuste actie? Roly Bonevacia gaf zijn corner zoveel effect en vaart mee dat deze in een keer in de verre hoek eindigde. Vijf minuten na de applauswissel voor Lukoki (vervangen door Hyun Jun Suk) sloeg Sneijder opnieuw toe. Met veel (bal)gevoel krulde de linkermiddenvelder een vrijetrap om de Twente-muur heen in de rechterbenedenhoek: 3-0. Jong Ajax kreeg ook daarna nog volop kansen om de score uit te breiden. Alleen Suk sloeg nog toe. In de blessuretijd bepaalde de invaller de eindstand op 4-0. De Zuid-Koreaanse Ajacied nam een voorzet direct op zijn voetbalschoen. Met het kwartet treffers drukten de Ajacieden het overwicht op de tegenstander – met onder meer Arnold Bruggink in de gelederen - treffend uit.

,,Het zag er fris uit’’, besloot Roy zijn terugblik. De onderlinge verschillen zijn klein in de Beloftencompetitie. De oud-speler heeft er alle vertrouwen in dat Jong Ajax de komende weken plekken gaat klimmen op de ranglijst. ,,Dit vertoonde spel moeten we voortzetten. Ons positiespel was ook goed. We moeten de komende weken meer gaan winnen. Ook omdat we Ajax zijn.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Jong Ajax – Jong FC Twente en de reacties na afloop

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Roly Bonevacia zag zijn corner in een keer achter de Twentse doelman inslaan. Roly Bonevacia zag zijn corner in een keer achter de Twentse doelman inslaan.
Thimothée Atouba kwam ruim 70 minuten in actie als linksback. Thimothée Atouba kwam ruim 70 minuten in actie als linksback.
Ook aanvoerder Tom Overtoom kon terugzien op een geslaagd optreden. Ook aanvoerder Tom Overtoom kon terugzien op een geslaagd optreden.
Bonevacia is sterk aan de bal en geeft Stefan Thesker geen kans. Bonevacia is sterk aan de bal en geeft Stefan Thesker geen kans.
Rechtsbuiten Jody Lukoki was een smaakmaker bij Jong Ajax. Rechtsbuiten Jody Lukoki was een smaakmaker bij Jong Ajax.
Invaller Hyun Jun Suk bepaalde de eindstand op 4-0. Invaller Hyun Jun Suk bepaalde de eindstand op 4-0.