Menu
Jong Ajax te sterk voor Oranje onder 18

Jong Ajax te sterk voor Oranje onder 18

Jong Ajax en Oranje onder 18 speelden donderdagmiddag op de Toekomst een vriendschappelijk oefenduel. De Ajacieden waren met 3-0 te sterk voor het jonge Oranje.

Enige tijd geleden kwam het verzoek voor de oefenwedstrijd binnen bij Ajax en de technische staf van Jong Ajax had er wel oren naar. Aangezien deze periode rustig is, er is geen competitie vanwege diverse interlands, paste het duel prima in de voorbereiding op het bekerduel dat de Beloften maandag spelen tegen sc Heerenveen. ,,Zo konden we ook wat jongens laten spelen die tot nu toe nog niet zoveel speelminuten hebben gekregen", legde Alfons Groenendijk uit.

Het Nederlands jeugdelftal, onder leiding van Wim Koevermans, bestaat bijna geheel uit de spelers die afgelopen september in Peru in actie kwamen op het WK onder 17. Vurnon Anita is een van de weinigen die nog in dat team zit, Ajacieden John Goossens, Jeffrey Sarpong, Jan Arie van der Heijden en Koen Verhoeff schoven allemaal een leeftijdscategorie op.

Bij Ajax stond Marco van Duin in het doel, Jasper Kok linksachter en Cees Keizer een plaats voor hem. Murat Yildirim speelde achter spits Rydell Poepon. De aanvaller uit de A1 opende al na vijf minuten de score voor de Amsterdammers. Een vrije trap die aan de rechterkant werd genomen, belandde op het hoofd van Poepon, die feilloos inkopte. John Goossens was voor Oranje voor rust dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet uit een vrije trap werd door Marco van Duin met de vingertoppen uit het doel geweerd. ,,De eerste helft was wel aardig", vond Groenendijk. ,,De jongens waren gretig en dat was goed om te zien."

In de tweede helft werd Jong Ajax meer onder druk gezet. Weer was het Goossens die tegen zijn eigen club een kans kreeg. De aanvaller profiteerde bijna van een slechte terugspeelbal van Timisela, maar hij was er net niet snel genoeg bij. Voor de linksbuiten van Oranje was het wel enigszins vreemd om tegen zijn eigen club te spelen. ,,Dat is me nog nooit eerder gebeurd. Ik speelde vanmiddag tegen jongens die ik allemaal ken, dat is wel grappig. Ik had graag gescoord, maar dat zat er niet in. Als we 1-1 hadden kunnen maken had je een andere wedstrijd gekregen. Ik vond dat wij hadden moeten winnen, zeker op basis van de tweede helft. Maar ja, nu help ik mijn club aan een overwinning en dat is altijd goed'', vertelde Goossens lachend na afloop.

De grootste, eigenlijk niet te missen, kans voor Oranje kwam vijf minuten na rust. De ingevallen Niels Vorthoren hoefde voor open doel alleen maar zijn voet tegen de bal te zetten, maar de speler van Willem II miste de intikker. De bal rolde veel te langzaam richting doellijn zodat de Ajax-defensie op de lijn nog redding kon brengen. De laatste tien minuten van de wedstrijd zorgden voor het meeste spektakel. Rachid Tiberkanine trof tien minuten voor tijd doel uit een rommelige situatie. De ingevallen Ajacied kreeg de bal voor zijn voet en vuurde een droog schot af: 2-0. Enkele minuten later was het opnieuw de Marokkaan die scoorde. Uit een penalty bepaalde hij de eindstand op 3-0. ,,Die was wel een beetje geflatteerd", vond Groenendijk. ,,Wij speelden iets minder dan voor rust en door het slechte weer viel het niet mee om goed voetbal te spelen. Zij kregen ook nog twee goede kansen. Maar we hebben bij vlagen lekker gespeeld en we hebben de stijgende lijn te pakken. Dat is goed om te zien. Bovendien hebben we gewonnen en dat is altijd lekker", aldus de assistent-trainer.