Menu
Jong Ajax trapt af in ArenA

Jong Ajax trapt af in ArenA

Stevige duels, meer publiek en ook meer media-aandacht. Dat is wat Jong Ajax dit seizoen onder andere staat te wachten in de Jupiler League. Maandagavond is het zover. Dan trapt Jong Ajax af tegen Telstar. Het duel wordt in de Amsterdam ArenA gespeeld. Trainer Fons Groenendijk blikt vooruit.

,,Betaald voetbal is wel wat anders dan de beloftencompetitie. Er komt heel wat bij kijken. Kijk alleen al naar het aantal vergaderingen dat ik de afgelopen tijd achter de rug heb.’’ Van toekomstige risicowedstrijden en dispensatiespelers tot aan aandacht van de media en de inzet van spelers uit de hoofdmacht; vrijwel alles kwam aan bod. Groenendijk: ,,We nemen het bloedserieus."

Hoewel het een hoop organisatie vergt, is Groenendijk zeer te spreken over de stap naar de Jupiler League. Volgens hem is de eerste divisie een ideaal podium voor talent. Hij kan het weten. Voordat hij oktober vorig jaar Ajax A1 onder zijn hoede nam, was hij vier jaar hoofdtrainer op het één na hoogste niveau bij FC Den Bosch. Tevens was hij assistent-trainer bij Sparta. ,,In de Jupiler League is de weerstand een stuk hoger’’, stelt hij. ,,Er wordt heel anders gevoetbald dan in de beloftencompetities. Het komt voor een groot deel aan op duelkracht en strijd. Je hebt veel meer één-tegen-één-duels en het is heel belangrijk om de tweede bal te winnen. Dat kan doorslaggevend zijn. Ook zullen veel ploegen flink druk zetten, waardoor je soms moeilijk aan voetballen toekomt.’’

Groenendijk: ,,Er wordt in de Jupiler League heel anders gevoetbald dan in de beloftencompetities. Het komt voor een groot deel aan op duelkracht en strijd." Groenendijk: ,,Er wordt in de Jupiler League heel anders gevoetbald dan in de beloftencompetities. Het komt voor een groot deel aan op duelkracht en strijd."

Het is een speelstijl die vooral voor jeugdspelers nieuw zal zijn. En juist dat maakt de eerste divisie tot een goede leerschool, denkt Groenendijk. ,,Die facetten zijn ze nauwelijks tegengekomen in de jeugd. Strijd zit vaak nog niet in hun bagage.’’ Bij Jong Ajax krijgen ze meer dan ooit de mogelijkheid om volledig tot wasdom te komen. Ze doen er broodnodige ervaring op, zowel op als buiten het veld. ,,Ze krijgen ook te maken met aandacht van de media, vooral van de tv. Sommige duels worden live uitgezonden. Dat zijn allerlei facetten waar ze aan kunnen wennen. En hoe houden ze zich staande als ze straks voor bijna tienduizend man spelen bij De Graafschap of Willem II? Ook dat is nieuw voor ze.’’

Voor veel spelers wordt het aanpoten in de Jupiler League. Vooral voor voormalige A-junioren. Groenendijk: ,,Voor hen is het een heel grote stap. Dat heb je in het verleden ook kunnen zien. Spelers uit de A1 gingen dan in de eerste divisie voetballen, maar dat was lang niet altijd een succes. Vaak kwamen ze nog te kort.’’ De coach houdt er daarom rekening mee dat niet elke speler meteen klaar is voor de stap. In dergelijke gevallen moeten zogenoemde optrainprogramma’s uitkomst bieden. Spelers die moeite hebben om direct aan te haken, leren zich daarbij te wapenen tegen de zware weerstand die hen te wachten staat.

Niet alleen voor spelers, ook voor de coach is de eerste divisie een interessant podium om op te acteren. Groenendijk was er dus al eerder actief, maar hij heeft niet het gevoel dat hij terug van weggeweest is. Dan lijkt het alsof hij vorig seizoen noodgedwongen een stap terug deed door Ajax A1 te trainen. En dat was niet het geval, benadrukt hij. ,,Het is niet iets waar ik mee te koop wil lopen, maar genoeg clubs hebben belangstelling getoond. Ook uit de Eredivisie.’’ Hij koos voor Ajax omdat hij in Amsterdam veel mogelijkheden zag om zichzelf te ontwikkelen. ,,De Toekomst is een heel leerzame omgeving en bovendien is Ajax een prachtige club. Als je ziet wat hier aan voetbalkennis aanwezig is, kan ik daar alleen maar mijn voordeel mee doen. Ook de nieuwe werkwijze is voor mij als trainer interessant om bij betrokken te zijn. In de toekomst zie ik mijzelf nog wel als hoofdtrainer, maar ik zit hier voorlopig op mijn plek.’’

Jong Ajax - Telstar begint maandagavond om 20:00 uur in de Amsterdam ArenA. Kinderen tot en met 12 jaar betalen slechts 1 euro toegang. Een ideaal uitje tijdens de zomervakantie voor het hele gezin!

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Pro Shots

Kaartverkoop Jong Ajax - Telstar