Menu

Jong Ajax uit Amstel Cup Beloften

Het Amstel-Cuptoernooi is Jong Ajax dit seizoen niet gunstig gezind. Voor de winterstop al werd het Beloftenelftal uit het 'grote' toernooi gekegeld, donderdagavond was Jong NAC te sterk in de kwartfinale van de Amstel Cup Beloften. De ploeg uit Brabant won op de Toekomst met 3-2. Al in de tweede minuut keek Jong Ajax tegen een achterstand aan, die niet meer kon worden weggewerkt.

Jong Ajax bereikte in november vorig jaar de kwartfinales om de Amstel Cup voor Beloften ten koste van Jong sc Heerenveen. Filipe scoorde namens de Amsterdammers en Robin Muller van Moppes benutte in de laatste minuut een penalty zodat de Friezen met 2-1 ten onder gingen. Beide doelpuntenmakers van Ajax in november waren er donderdagavond niet bij voor de kwartfinale tegen Jong NAC. Filipe boekt met het Braziliaanse nationale team -20 successen in het WK-kwalificatietoernooi in Colombia, waar hij nog één wedstrijd met zijn landgenoten moet spelen. Muller van Moppes raakte aan het einde van de eerste competitiehelft zwaar geblesseerd aan zijn knie en kan zich voorlopig nog even bezig houden met zijn herstel.

Wel aanwezig donderdagavond waren onder andere Maarten Stekelenburg, Anthony Obodai, Tom de Mul, Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson. De laatste ging na iets meer dan een minuut spelen al in de fout, die Marlon Dandaré genadeloos afstrafte: 0-1. ,,De hele wedstrijd liepen we vervolgens achter de feiten aan", concludeerde John van den Brom somber na afloop. ,,Je hoopt dat die snelle goal het team wakker schudt, maar dat was vanavond niet het geval."

Natuurlijk ging Jong Ajax op jacht naar de gelijkmaker, maar haast niks lukte bij de Amsterdammers. Etienne Esajas kon nog wel een aantal keer voorzetten vanaf de linkerflank en Gaston Sangoy kwam af en toe voor het doel van Arjan Christianen, maar de counter van NAC bleef gevaarlijk. Dat bleek halverwege de eerste helft, toen Veenstra vanaf de linkerkant goed voorzette en Perrier van dichtbij goed inkopte. Maarten Stekelenburg kon de inzet niet keren en Jong Ajax keek tegen een, dit seizoen ongekende, 2-0 achterstand aan.

Toch kon Jong Ajax iets terugdoen na een half uur. Gaston Sangoy werd door het midden aangespeeld. De Argentijn week uit naar de rechterkant van het zestienmetergebied en schoot de bal in de verre hoek langs Christianen. Er was weer hoop bij de Ajacieden, het zou immers niet de eerste keer zijn dat de ploeg van een achterstand terug zou komen. In een poging voor rust nog de gelijkmaker te produceren stond iedereen behalve Stekelenburg de laatste tien minuten van het eerste bedrijf op de helft van NAC. Maar wat tot dusver al zichtbaar was, veranderde ook in die slotfase niet meer: de Ajacieden hadden hun avond niet.

Na de rust veranderde niet veel in het spelbeeld. Etienne Esajas moest na een uur spelen met een hamstringblessure het veld verlaten. Javier Martina, een A-junior, was zijn vervanger. Even daarvoor was Tom de Mul al gewisseld voor Rachid Tiberkanine. Achterin ging het team van Van den Brom, net als maandag, één op één spelen, met alle risico´s van dien. Maandag pakte het goed uit, vanavond niet. Twintig minuten voor tijd bracht ex-Ajacied Bilal el Yacoubi Ajax de genadeslag toe. Weer een snelle counter van NAC en weer niet goed verdedigen van de Ajacieden bracht de gasten op een 3-1 voorsprong.

Toen was het alles of niets voor de Amsterdammers. Twee minuten na het derde Bredase doelpunt was Hedwiges Maduro er als de kippen bij toen Stanley Aborah een vrije trap tegen de onderkant van de lat schoot. De lange verdediger won het kopduel op de doellijn van zijn rivaal en bracht Ajax terug in de wedstrijd.

Met nog ruim een kwartier op de klok was het alles of niets voor de thuisploeg. De ene na de andere bal werd voor het doel van NAC gebracht. Maar keer op keer stond er óf een verdediger van NAC in de weg, óf werd de bal niet goed bij de Ajacieden in de voeten gespeeld. Daarbij ontbrak nog een beetje geluk waardoor de bal ook telkens net niet goed viel. Hedwiges Maduro bleef maar voorin staan om nog enige kopkracht toe te voegen en zelfs Maarten Stekelenburg stond bij de corners in de slotfase in de spits. Even leek Jong Ajax nog 'lucky' te worden, maar de defensie van NAC hield stand. Zo verloor Jong Ajax in een slechte wedstrijd en behoort ook dit bekertoernooi dit seizoen tot het verleden.

,,We hadden niet de juiste instelling", concludeerde Van den Brom. ,,Vanaf het begin hadden we niet de goede scherpte. Ik heb de afgelopen week de mentaliteit van dit team geroemd, maar vandaag was die er vanaf het begin niet. We zullen ongetwijfeld wat vermoeid zijn geweest na de wedstrijd van afgelopen maandag, maar NAC heeft toen ook een competitiewedstrijd gespeeld. Bovendien wisten we dat het veld zwaar was, dus dat is ook geen excuus", zocht de trainer naar een oorzaak van het slechte spel.

,,De manier waarop wij die goals hebben weggegeven, dat heeft niks meer met verdedigen te maken", oordeelde Van den Brom hard. ,,De basisdingen moeten goed zijn, en dat was vandaag niet. We hadden in de laatste fase wel wat kansen, maar in de beker is winnen het enige wat telt, en dat konden we niet. Het verlies is verdiend. NAC speelde zonder A-selectiespelers en met een aantal A-junioren. Zij wilden het gras opvreten. Wij konden vandaag wat van hun instelling en mentaliteit leren."