Menu

Jong Ajax uitgebekerd door omstreden moment

,,Het stadion en de omgeving zijn mij niet goed gezind'', zei John van ´t Schip na afloop. Toch kon Jong Ajax het FC Twente een uur lang heel moeilijk maken. Maar na een opstootje, een onderbreking van tien minuten en een doelpunt van John meteen daarna uit een corner die eigenlijk geen corner was, waren de jonge Ajacieden verslagen. John O´Brien maakte zijn rentree na acht maanden blessureleed en speelde zeventig minuten.

Trainer John van ´t Schip was voor het eerst sinds zijn vertrek als trainer van FC Twente weer terug in het Arke Stadion. En met een lastige opdracht: met Jong Ajax onder zijn hoede winnen van een eredivisieclub in de achtste finale van de Amstel Cup; tegen het team dat afgelopen zaterdag nog overtuigend Feyenoord versloeg. Saillant detail: toen Van ´t Schip nog trainer was van de Tukkers, werd hij door het tweede elftal van Ajax uitgeschakeld in het bekertoernooi.

Vooraf had Van ´t Schip de hoop uitgesproken dat Ajax zijn eigen spel kon spelen. Want als het op knokken aan zou komen, gaf hij zijn jonge ploeg minder kansen dan de fysiek sterke tegenstander uit het oosten van het land. Meteen vanaf het eerste fluitsignaal wilde Twente druk zetten. In die opzet slaagden de Tukkers, want nog voor er een minuut gespeeld was, moest Maarten Stekelenburg al redding brengen. Daarna kwamen de Amsterdammers echter steeds meer in hun spel. Waarschijnlijk waren de zenuwen toen een beetje weggeëbd bij het jonge team.

Vooral Daniël de Ridder vanaf rechts en Jason Culina als centrumspits zorgden enkele malen voor gevaar. Sjaak Polak, de directe tegenstander van De Ridder, moet af en toe scheel hebben gezien na de technische bewegingen van de rechtsbuiten van Ajax. En Patrick Pothuizen had erg veel overtredingen nodig om Culina af te stoppen. Ook Jerold Promes speelde sterk in de eerste helft. De rechtsback kwam als het kon mee op en ging een aantal maal succesvol de een-twee aan met De Ridder. Het enige dat ontbrak was, zoals Van ´t Schip eerder in het seizoen ook al eens aangaf, stootkracht voorin. De ballen kwamen vaak wel voor het doel van Paauwe, maar meestal was de inzet van de Ajacieden dan te zwak om echt gevaarlijk te worden.

Michael Krohn-Dehli was namens Ajax het dichtst bij een doelpunt enkele minuten voor rust, maar de inzet van de Deen kon nog net gekeerd worden door keeper Paauwe. Twente was in het laatste kwartier voor rust nog een aantal keer gevaarlijk. Christensen had een grote kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. De vuisten van Maarten Stekelenburg brachten redding en de inzet van Ramzi in tweede instantie ging net naast.

De tweede helft begon met wat meer agressie van beide kanten, maar Twente werd beter. Van de wervelende acties van Ajax in de eerste helft was geen sprake meer. John O'Brien had zo´n tien minuten na rust toch een kans Ajax op voorsprong te zetten. De Amerikaan kwam na een vloeiende aanval over meerdere schijven ineens oog in oog met de keeper te staan. Even aarzelde hij, maar hij besloot toch te schieten. De bal was hard en zuiver, maar net niet ver genoeg in de hoek om Paauwe in de problemen te brengen. O'Brien speelde een sterke wedstrijd na acht maanden afwezigheid en oogste lof van de trainer. Twintig minuten voor tijd verliet de Amerikaan het veld. Iedereen op de bank feliciteerde hem met zijn sterke spel. Robin Muller van Moppes verving hem.

De middenvelder had echter nog geen meter gelopen toen hij vrijwel meteen weer terug kon naar de kleedkamer. In het zestienmetergebied was al een opstootje nadat Stekelenburg hard was uitgekomen tegen Van der Weerden, maar scheidsrechter Luijten legde de wedstrijd stil vanwege spreekkoren van de Twente-aanhang. Ex-Ajacied Jan van Halst, nu commercieel medewerker bij FC Twente, maande de supporters tot rust en tien minuten later werd het duel hervat. Voor de onderbreking had Luijten een ingooi toegekend aan de thuisploeg, in plaats van de corner die Twente bij de herstart mocht nemen. Een aantal spelers van Ajax ging verhaal halen, maar vond geen gehoor. Uit de corner scoorde de thuisploeg prompt. Collins John maakte van het moment gebruik en werkte de bal achter Stekelenburg. ,,Als je de wedstrijd onderbreekt, moet je wel weten waar je hem moet hervatten'', sprak Van ´t Schip na afloop vol ongeloof. ,,Een aantal jongens zei het gelijk. Voor het staken van de wedstrijd was een ingooi op tien meter van de achterlijn toegekend. Maar ik kan moeilijk tegen de scheidsrechter zeggen: 'kom eens even hier'. Ik kon het niet goed zien, maar ik dacht dat de bal in de lucht was toen hij affloot. Dan moet je óf een scheidsrechterbal geven óf die ingooi. Ik verwacht dat andere mensen bij Ajax zich er over gaan buigen.''

Van ´t Schip bracht in een alles-of-niets-poging de wedstrijd te keren Fred Benson Erchiah in voor Jerold Promes, nadat hij Jamal Akachar al eerder had ingezet. Het aanvallende concept wierp helaas voor de Ajacieden geen vruchten meer af. Toen hij in de slotfase een doorgebroken Twente-speler neerhaalde, kreeg José Valencia ook nog de rode kaart voorgehouden door scheidsrechter Luijten.

,,Als je op zo'n manier een goal tegen krijgt, door een arbitrale dwaling, is dat heel zuur'', vond Van ´t Schip. ,,Wij waren de eerste helft beter, Twente was de tweede helft beter, we kwamen niet onder hun druk vandaan. Dat was de verdienste van Twente. Ik vind eigenlijk dat de wedstrijd in de verlenging of middels penalty's beslist had moeten worden, maar het mocht niet zo zijn. Ik heb mijn jongens dan ook een compliment gegeven in de kleedkamer.'' En zo eindigt de bonus voor de spelers van Jong Ajax, de Amstel Cup, wat Van ´t Schip de Champions League voor zijn team noemt, al voor de winterstop. Zoals ook de bonus voor het eerste elftal al een einde kende voor de seizoensonderbreking.