Menu

Jong Ajax uitgeschakeld in Amstel Cup

Het debuut van John van den Brom en Fred Grim als trainers van Jong Ajax verdiende een beter lot dan een roemloze nederlaag bij de amateurs van Rohda Raalte. Want Ajax speelde lange tijd goed, was kwalitatief klassen beter dan de thuisploeg en overliep Recht Op Het Doel Af regelmatig. Maar omdat nog steeds alleen het aantal doelpunten telt, verloren de debutanten de eerste ronde in de Amstel Cup met 2-1.

,,Dramatisch”, vond Van den Brom de uitschakeling. Voor zichzelf niet leuk, maar zeker ook niet voor de jongens. ,,Dit is toch het podium voor de spelers om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Als dat dan al in de eerste ronde over is, is dat een teleurstelling.”

Teleurstellend was het resultaat, maar het spel zeker niet. De beloften regen kans aan kans en hadden binnen vijf minuten Rohda al op afstand kunnen en moeten zetten. In de derde minuut joeg Stanley Aborah de afgemeten voorzet van Nourdin Boukhari ongecontroleerd hard tegen de onderkant van de lat en twee minuten later was het Boukhari zelf die zijn diagonale schot via de buitenkant van de paal naast zag gaan. ,,Ik heb ook tegen de jongens gezegd dat het niet uitmaakt hoe er wordt gescoord, als er maar wordt gescoord”, aldus Van den Brom na afloop. Want de trainer had ook gezien dat het leek of zijn spelers met een ‘lelijke’ goal geen genoegen namen.

Prompt was de eerste de beste uitval van Rohda Raalte wél raak. De thuisploeg was pas een week in training, speelde voor zijn doen onnatuurlijk defensief, maar schakelde in de negende minuut razendsnel over. Dat de defensie van Ajax de bal verkeerd wegkopte, kwam Bjorn Rutten prima uit. Hij profiteerde en liet doelman Kenneth Vermeer kansloos.

Na ruim een kwartier kwam de thuisploeg weer gevaarlijk opzetten toen Edwin Beffers Thomas Vermaelen voorbij snelde. Zijn voorzet werd echter door doelpuntenmaker Rutten naast gekopt.

Daarna vond Aborah het tijd voor een shownummer. De behendige Belg passeerde vier man in het strafschopgebied en prikte de bal erg handig binnen, 1-1. Dat leek Jong Ajax op het goede spoor te zetten.

Nadat scheidsrechter Wegereef halverwege de eerste helft een drinkpauze had ingelast, had Aborah de 1-2 op zijn schoen. Daar kreeg hij drie prima mogelijkheden voor, maar geen enkele rebound was raak. Ook Bechan zag een bal van de lijn worden gehaald, Vermaelen schoot op de doelman en in dezelfde minuut had Hedwiges Maduro de bal voor het inschuiven. In de slotminuut van de eerste helft eindigde een schot van aanvoerder Rasmus Lindgren op de lat. Het zat de Ajax-talenten niet mee.

In de tweede helft bleef Promes achter in de kleedkamer. De rechtsback had niet naar tevredenheid van de trainers gepresteerd en moest zijn plaats afstaan aan Ymmanuelson Boakije. Die keek hoopvol toe toen Aborah in de 48ste minuut de vrije trap over de muur schoot. Maar ook die hoop sloeg doelman Wagenaar de bodem in door te redden.

En zo ging het ook na rust verder. Ajax viel aan, speelde initiatiefrijk voetbal maar miste enorme kansen. In de 58ste minuut schoot Boukhari in het zijnet, in de 64ste minuut miste Babel de voorzet van Bechan op een teenlengte en de spits was in de 76ste minuut wel heel erg ongelukkig in de afronding. Zijn eerste schot kwam op het lichaam van de keeper terecht waarna hij de terugkaatsende bal van dichtbij over schoot. Twee minuten later kopte Maduro te zacht in om Wagenaar in verlegenheid te brengen.

Ondertussen had Daniël de Ridder het veld verlaten. De rechtshalf moet zondag bij de selectie van Ajax 1 zitten en mocht derhalve een uur spelen.

Zes minuten voor tijd was er opeens weer een aanval van Rohda Raalte die tot dat moment Vermeer alleen uit de verte hadden bekeken. Dat de Oosterlingen veel effectiever waren dan de Amsterdammers lieten ze zien. Invaller Stef Hendriks schoot zijn ploeg met een fantastische lob naar de zege, 2-1.

,,We waren klaar voor deze eerste serieuze wedstrijd”, treurde Van den Brom na afloop. ,,Wij hadden een goed gevoel. En we hebben goed gevoetbald. Het enige verwijt dat ik de spelers kan maken, is dat ze geen killersmentaliteit hebben. Ondanks dat we met opleiden bezig zijn en het resultaat niet voorop staat, hadden we ons iets anders voorgesteld van de eerste wedstrijd in de Amstel Cup.”