Menu
Jong Ajax uitgeschakeld in bekertoernooi

Jong Ajax uitgeschakeld in bekertoernooi

Jong Ajax is er dinsdagavond niet in geslaagd de kwartfinales van het toernooi om de Gatorade Cup te bereiken. Al na negen minuten kwamen de Amsterdammers met tien man te spelen, nadat Jasper Kok volgens de scheidsrechter een doorgebroken speler had neergehaald. Vlak voor rust kwam Helmond Sport op 1-0, Rydell Poepon kopte vlak na rust de gelijkmaker binnen. Twintig minuten voor tijd moest Ajax zelfs met negen man verder. Braber bepaalde vervolgens de eindstand op 2-1 voor de Brabanders. Ondanks het verlies was trainer John van den Brom trots op de strijdlust van zijn spelers.

In tegenstelling tot de vorige bekerwedstrijd van Jong Ajax, kon Van den Brom dinsdagavond over slechts een speler van de A-selectie beschikken, namelijk Hans Vonk. De doelman speelde zijn eerste wedstrijd sinds hij een week of twee geleden een kuitblessure opliep. Rydell Poepon, een A-junior, begon in de spits, met Anne van der Kolk naast zich. Ook Jong Ajax paste het systeem aan om met vier middenvelders de ervaren spelers van Helmond Sport het hoofd te bieden. ,,We hadden Helmond Sport een paar keer bekeken en dachten dat we ze op deze manier het beste konden bespelen", legde de trainer zijn keuze voor de systeemverandering uit.

Het leek goed te gaan met de Amsterdammers. Al in de vijfde minuut had Poepon de 1-0 op zijn voet, maar de jonge spits schoot de voorzet van Cees Keizer van dichtbij over. De daaropvolgende kans was voor de thuisploeg. De snelle Orlando Smeekes werd de diepte in gestuurd en Jasper Kok leek geklopt. De Ajacied haalde de rechtsbuiten neer en scheidsrechter Kuipers bedacht zich geen seconde. Kok moest met een rode kaart het veld verlaten. Keizer zakte een plaats terug zodat Ajax met drie middenvelders en twee spitsen verder moest.

Vooral de linkerkant van Ajax had het in verdedigend opzicht moeilijk. Jan Vertonghen beging zeven minuten later dezelfde overtreding, maar had het geluk dat er dit keer nog meer spelers achter hem stonden. De Belg kreeg een gele kaart en Helmond Sport een vrije trap. Bochem schoot hoog over.

Daarna kregen de Brabanders een aantal goede mogelijkheden die de zwaktes in de Amsterdamse defensie blootlegden. Hans Vonk voorkwam tot enkele malen toe een achterstand voor zijn ploeg, totdat Smeekes zes minuten voor rust zo door de verdediging van Ajax mocht lopen en de bal via de rechterpaal binnenschoot. Daar had zelfs de Zuid-Afrikaanse keeper geen antwoord op.

Ajax kwam evenwel goed uit kleedkamer na de rust. De eerste kans was voor Helmond Sport, maar Vonk onderschepte de voorzet van Smeekes. Enkele tellen later was de bal aan de overkant van het veld bij Sahadewsing. De Ajacied ging alleen op keeper Strijbosch af, maar moest genoegen nemen met een corner. Die leverde aanvankelijk niets op, totdat Sahadewsing op rechts opnieuw werd aangespeeld. Dit keer legde hij de bal met een mooi boogje op het hoofd van Poepon die bij de tweede paal feilloos inkopte: 1-1. In de vreugde die daarop losbarstte bij de Ajacieden werd de doelpuntmaker dusdanig bedolven onder zijn teamgenoten dat hij met een hoofdwond het veld moest verlaten. Met een keurige tulband om zijn hoofd kwam hij enkele minuten later weer binnen de lijnen.

Ajax kon de gelijke stand niet al te lang vasthouden. Braber, die voor rust ook al eens dichtbij was, kon nu Vonk wel passeren: 2-1. Jong Ajax liet zich echter niet kennen. Robbert Schilder startte vanaf zijn eigen helft en slalomde door de Helmondse defensie totdat hij alleen voor Strijbosch stond. Het schot van de Ajacied belandde recht in de handen van de sluitpost.

Enkele ogenblikken later kregen de Beloften nog een tegenslag te verwerken. Jan Vertonghen kreeg zijn tweede gele kaart en moest ook van het veld. Ajax toonde een enorme vechtlust maar het nummerieke overtal van de thuisploeg was teveel voor de pupillen van Van den Brom. Tom Kalkhuis en Vurnon Anita werden nog ingebracht voor wat vers loopvermogen, maar een verandering in de score had het niet tot gevolg.

,,Het was een echte bekerwedstrijd", oordeelde Van den Brom. ,,Er zat van alles in, maar als je na tien minuten al met tien man komt te staan, dan weet je dat je het lastig gaat krijgen. Toch maken we dan nog gelijk. Met negen man echter weet je dat je je geen illusies moet maken. Maar mijn jongens hebben enorme strijd geleverd en daarom kan ik toch tevreden zijn. Ik heb al eerder gezegd dat we moeten leren zakelijk te spelen en dat bleek vanavond ook."