Menu
Jong Ajax uitgeschakeld in Beloftenbeker

Jong Ajax uitgeschakeld in Beloftenbeker

Jong Ajax is in de achtste finales van het bekertoernooi voor Beloftenteams uitgeschakeld door Jong Feyenoord. De Rotterdammers trokken na 120 minuten voetbal en een spannende penaltyserie aan het langste eind.

Jan-Arie van de Heijden tekende voor de 1-0. Jan-Arie van de Heijden tekende voor de 1-0.

In de Eredivisie voor Beloftenteams komen ze elkaar dit seizoen niet tegen (Feyenoord degradeerde afgelopen voorjaar), maar dankzij het bekertoernooi vond er maandagavond toch een ‘Kleine Klassieker’ plaats. En zoals het hoort bij een confrontatie tussen de Amsterdammers en Rotterdammers werd het een wedstrijd die op zijn minst als ‘beladen’ kon worden samengevat. Na negentig minuten (1-1) en twee keer een kwartier verlengen kon er nog altijd geen winnaar worden aangewezen. Pas na een serie van twintig strafschoppen stapte Feyenoord als winnaar van het veld. Keeper Dennis Gentenaar miste de beslissende twintigste strafschop. ,,Doodzonde”, noemde Aron Winter de uitschakeling. ,,Vooral omdat we heel goed gevoetbald hebben vanavond. We waren oppermachtig en creëerden meer dan genoeg kansen. De afwerking was niet goed en we waren net niet volwassen genoeg om de wedstrijd uit te spelen.”

Dennis Gentenaar stopte in totaal vier strafschoppen maandag: het was niet genoeg. Dennis Gentenaar stopte in totaal vier strafschoppen maandag: het was niet genoeg.

Met bijna vierduizend man op de tribunes van de ArenA (waaronder veel spelers uit Ajax 1, hoofdtrainer Adrie Koster en andere prominenten) begon Ajax sterk aan de wedstrijd tegen Jong Feyenoord. De jonge Amsterdammers waren vanaf het eerste moment dreigend en kregen dankzij de impulsen van nummer tien Michael Krohn-Dehli en rechtsbuiten Javier Martina de eerste kansen van de wedstrijd. Vito Wormgoor schoot in de 21ste minuut net naast uit een corner en Robbert Schilder miste na ruim een half uur een beetje geluk met een mooi boogballetje.

De grootste kans in de eerste 45 minuten was voor Nicolae Mitea. De Roemeen kon in de 41ste minuut de bal vrij in het doel lopen, maar miste. Vlak daarna maakte hij in zijn eigen zestienmetergebied een overtreding op Dwight Tiendalli: penalty. Gelukkig voor Mitea en voor heel Ajax is Maarten Stekelenburg niet de enige penaltykiller in Amsterdam Zuidoost. Gentenaar, die maandag het doel verdedigde van Jong Ajax, stopte de inzet van Kevin Wattamaleo.

Nicolae Mitea was dreigend op links, maar miste in de eerste helft een grote kans. Nicolae Mitea was dreigend op links, maar miste in de eerste helft een grote kans.

In de tweede helft bleef Ajax de betere ploeg. Stanton Lewis (ingevallen voor Chakib Tayeb) schoot in de 46ste minuut op de lat en even later was Martina ook dicht bij de 1-0. Aanvoerder Jan-Arie van der Heijden kreeg uiteindelijk de openingstreffer op zijn naam. Na een overtreding op Krohn-Dehli benutte hij van ruim twintig meter een vrije trap. Voor Ajax leek op dat moment geen vuiltje aan de lucht. Maar omdat Donovan Slijngard in de slotfase zijn tweede gele kaart kreeg en van het veld werd gestuurd, kwam er toch nog een kanteling in het spelbeeld. Feyenoord zette druk en kwam via Jerson Anes Ribeiro in de voorlaatste minuut op gelijke hoogte. ,,Die treffer mag eigenlijk niet vallen”, blikte Winter terug. ,,Als je met tien man speelt, moet je gewoon alle ballen wegrammen en dat gebeurde niet genoeg.”

In de verlenging hield Jong Ajax knap stand. Steker nog: de Amsterdammers zorgden voor het meeste spektakel in de twee keer vijftien minuten extra tijd. Vooral Van der Heijden vermaakte het publiek met een paar technische hoogstandjes. Maar een doelpunt viel er niet meer en dus kwam het aan op strafschoppen. Gentenaar stopte drie strafschoppen, maar dat was niet genoeg. Aan Ajax-kant kregen Toby Alderweireld, Stanton Lewis en Javier Martina de bal er niet in en dus moest Gentenaar zelf ook een strafschop nemen. Helaas liep dat niet goed af. Hij schoot over, Feyenoord won de penaltyreeks met 6-7, maar er was niemand in de ArenA die Gentenaar dat kwalijk nam. ,,We hadden het gewoon eerder af moeten maken”, besloot Winter. ,,En het is sneu dat Dennis miste, want hij was de beste man op het veld vanavond.”

Houd voor meer reacties en de hoogtepunten van deze wedstrijd de website van Ajax TV in de gaten. >>

Opstelling Jong Ajax: Gentenaar; Colin, Wormgoor, Van der Heijden, Slijngard; Donald (85. Alderweireld), Krohn-Dehli, Schilder; Martina, Tayeb (46. Lewis), Mitea (80. Sterk).

Donovan Slijngard kreeg twee keer geel. Ajax hield stand met tien man, maar verloor met penalty's. Donovan Slijngard kreeg twee keer geel. Ajax hield stand met tien man, maar verloor met penalty's.
Javier Martina was één van de betere spelers op het veld. Javier Martina was één van de betere spelers op het veld.
Chakib Tayeb speelde de eerste helft als spits. In de rust werd hij vervangen door Stanton Lewis. Chakib Tayeb speelde de eerste helft als spits. In de rust werd hij vervangen door Stanton Lewis.
Michael Krohn-Dehli speelde een uitstekende wedstrijd. Michael Krohn-Dehli speelde een uitstekende wedstrijd.
Jurgen Colin deed het maandagavond prima als rechtsachter. Jurgen Colin deed het maandagavond prima als rechtsachter.
Mitchell Donald kwam als rechtsmidden een aantal keer gevaarlijk opzetten. Mitchell Donald kwam als rechtsmidden een aantal keer gevaarlijk opzetten.