Menu
Jong Ajax vecht zich knap terug

Jong Ajax vecht zich knap terug

Wederom toonde Jong Ajax veerkracht tegen Jong PSV. Bijna leidde dat tot drie punten, maar op de Toekomst bleef het bij 2-2 mede dankzij het eerste profdoelpunt van Bas Kuipers. Coach Fons Groenendijk: ,,We hebben tegenslag overwonnen.’’

In de tweede thuiswedstrijd op rij kreeg Ajax al na zeven minuten spelen een fikse tegenvaller te verwerken. Namens PSV was het Mohamed Rayhi die de Eindhovenaren een droomstart bezorgde. Ziedend hard kopte hij raak vanuit een corner, ver buiten bereik van Ajax-doelman Mickey van der Hart, die aan de grond genageld stond. Meer gevaar zou PSV nauwelijks stichten in het eerste bedrijf, terwijl Ajax enkele malen in de buurt was van de gelijkmaker. Zo waren er afstandschoten van Stanislav Lobotka en Riechedly Bazoer en brak Tobias Sana zeer gevaarlijk door op de linkerflank. Maar waar hij mogelijk beter voor eigen succes had kunnen gaan, gaf de Zweed de bal voor op Nick de Bondt. Zonder succes: zijn voorzet werd eenvoudig onderschept.

Van de drie beloftenteams in de Jupiler League staat PSV momenteel het hoogst. De Brabanders staan twaalfde, gevolgd door Jong Twente en Jong Ajax op respectievelijk de 13e en 18e plek. Dat het een solide ploeg is, bleek ook in Amsterdam, waar Ajax moeite had om de hechte defensie van PSV te slechten. En juist in een fase waarin de thuisploeg snakte naar de gelijkmaker, breidde PSV de score uit. Via rechtsback Stanislav Manolev, die het eindstation vormde na een vlugge uitbraak van de gasten.

Sam Hendriks benutte in de 77ste minuut feilloos een penalty. Sam Hendriks benutte in de 77ste minuut feilloos een penalty.

Hoewel de uitgangspositie danig was verslechterd, bleven de Ajacieden geloven in een goed resultaat. Mede door de heenwedstrijd tegen PSV, waarin Ajax terugkwam tot 2-2 en uiteindelijk zelfs met 2-4 won. Met die wedstrijd in zijn achterhoofd behield trainer Fons Groenendijk het vertrouwen aan de zijlijn.

Na een afgekeurd doelpunt van Tobias Sana (buitenspel) kwam Ajax in de 77e minuut terug in de wedstrijd. Sam Hendriks was het die raak schoot vanaf de stip, nadat Sander Heesakkers hands had gemaakt. Hij kreeg daarvoor de rode kaart, waardoor Ajax ‘alles of niets’ kon spelen met een man meer. Meteen bracht Groenendijk Vincent Vermeij in voor Boban Lazic, om PSV zodoende nog meer onder druk te kunnen zetten.

Of dat het verschil maakte of niet: feit was dat de bal enkele minuten later in het doel lag. Wederom achter de keeper van PSV, die werd verschalkt door Bas Kuipers. Voor de verdediger was het zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Een knappe treffer met zijn hoofd, vanuit een vrije trap vanaf de rechterflank.

Dankzij de fikse dosis veerkracht verzekerde Ajax zich in de hectische slotfase van een punt. Een om te koesteren, maar bijna pakte de formatie van Groenendijk nog de volle buit. De kans die doelpuntenmaker Sam Hendriks werd geboden was enorm, maar hij kon de rebound van pakweg twee meter afstand niet verzilveren.

,,Ik heb genoten’’, zei Fons Groenendijk na afloop. ,,Behalve de twee goals hebben we niks weggeven. Zij kregen twee kansen en scoren twee keer. Vervolgens bleven we erin geloven. Nadat we meer risico’s hadden genomen, kan het ook 0-4 worden, maar uiteindelijk waren wij nog het dichtst bij de overwinning.’’ Groenendijk roemde het feit dat zijn spelers veerkracht hadden getoond. Iets wat zijn spelers kunnen opsteken in de Jupiler League, vindt hij. ,,Van dit soort duels worden ze mentaal sterker. We hebben niet alles mee dit jaar, maar vandaag hebben we tegenslag overwonnen. Dat doet me deugd.’’

Opstelling Jong Ajax: Van der Hart; Martina, Tete, Gravenberch (61. Hendriks), Kuipers; Bazoer, Sana, Lobotka; Lazic (78. Vermeij), Meleg, De Bondt (46. El Hasnaoui).

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ook voor Jong Ajax - Jong PSV werd een minuut stilte gehouden voor Nelson Mandela. Ook voor Jong Ajax - Jong PSV werd een minuut stilte gehouden voor Nelson Mandela.
Mohamed Rayhi zette Jong PSV in de 7e minuut op voorsprong. Mohamed Rayhi zette Jong PSV in de 7e minuut op voorsprong.
Nick de Bondt speelde alleen de eerste helft. Nick de Bondt speelde alleen de eerste helft.
Aanvoerder Bas Kuipers haalt uit. Met zijn hoofd tekende hij in de tweede helft voor de 2-2. Aanvoerder Bas Kuipers haalt uit. Met zijn hoofd tekende hij in de tweede helft voor de 2-2.
Sander Heesakkers werd van het veld gestuurd, en zag Ajax ook de toegekende penalty benutten. Sander Heesakkers werd van het veld gestuurd, en zag Ajax ook de toegekende penalty benutten.
Tobias Sana denkt in de tweede helft te scoren, maar de Zweed wordt buitenspel gegeven. Tobias Sana denkt in de tweede helft te scoren, maar de Zweed wordt buitenspel gegeven.
Dejan Meleg wipt de bal fraai over de keeper, maar de actie levert helaas geen doelpunt op. Dejan Meleg wipt de bal fraai over de keeper, maar de actie levert helaas geen doelpunt op.