Menu
Jong Ajax verdient punt tegen Willem II

Jong Ajax verdient punt tegen Willem II

Jong Ajax speelde maandagavond met 1-1 gelijk tegen Willem II. Javier Martina maakte de gelijkmaker in de tweede helft. Rachid Tiberanine had voor rust een penalty gemist, Angelos Charisteas raakte de paal, maar ook Willem II had een aantal goede kansen. John van den Brom kon daarom leven met de puntendeling.

Angelos Charisteas begon tegen Jong Willem II in de spits. De Griek is hersteld van een hersenschudding die hij opliep in het duel met Arsenal eind september. Aan zijn zijde speelden Derk Boerrigter aan de linkerkant en Javier Martina op rechts. Rydell Poepon moest als nummer tien de voorhoede in stelling brengen. Bogdan Lobont verdedigde het doel van Jong Ajax.

Ajax begon niet goed aan het duel en de nummer vier van de ranglijst profiteerde daar al in de vijfde minuut van. Hans Denissen schoot de bal schuin in de verre hoek onder Lobont door. De thuisploeg had even tijd nodig om deze tegenvaller te verwerken en naarmate de wedstrijd vorderde, ging Jong Ajax beter spelen. Rachid Tiberkanine, spelend als rechtshalf, ging twintig minuten na de Tilburgse treffer neer in het strafschopgebied van keeper Zois en kreeg een penalty toegewezen. De Marokkaan nam hem zelf, maar benutte de buitenkans niet. Zois dook de goede hoek in en voorkwam met zijn vuisten de gelijkmaker.

Die leek vlak voor rust alsnog te komen. De hardwerkende Angelos Charisteas pakte goed de bal af van een Willem II-verdediger en ging richting doel. De Griek haalde hard uit en zag zijn schot via de buitenkant van de paal over de achterlijn verdwijnen.

Van den Brom besloot in de rust in te grijpen. Hij wisselde Derk Boerrigter voor Tom Kalkhuis die op de rechtervleugel ging spelen. Javier Martina verhuisde daardoor naar de linkerkant. Achterin besloot de trainer zijn verdediging één op één te laten spelen, met alle risico's van dien, want de spitsen van Willem II waren sterk.

De trainer werd beloond voor zijn aanpak. De goed spelende, technisch vaardige Martina schoot twintig minuten voor tijd raak uit een goede voorzet van Tom Kalkhuis: 1-1. Daarna gingen beide ploegen op jacht naar het winnende doelpunt, wat een open en spannende slotfase tot gevolg had. Poepon, die naast Charisteas in de spits speelde, Martina en Charisteas zelf waren een aantal malen dichtbij een tweede Amsterdams doelpunt, maar de bal wilde er niet in. Invallers Wilmet en Smulders waren net zo gevaarlijk als de Ajax-voorhoede aan de andere kant, maar Lobont hield uitstekend zijn doel schoon.

,,De uitvoering kan beter, maar qua inzet hebben we het goed gedaan", vond Van den Brom. ,,In de eerste helft zaten we niet in de wedstrijd. Tiberkanine mist een strafschop, iets wat normaal gesproken bij hem een 'zekerheidje' is. Vorige week verloren we in de beker omdat we in de strafschoppenserie drie pogingen misten. Dat is zuur, maar we stonden, ondanks een aantal goede kansen van onze kant, verdiend achter bij rust. Toen heb ik risico genomen met de omzettingen en in de tweede helft ging het beter. Martina maakte een fantastische goal, die hoek was echt niet makkelijk, uit een goede actie van Kalhuis. Poepon heeft het ook uitstekend gedaan, hij is een A-junior, speelde afgelopen zaterdag nog tegen PSV en nu negentig minuten met Jong Ajax. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en hield zich vanavond goed staande. Tegen het einde van de wedstrijd werd het nog spannend, wij hadden kunnen winnen, maar ook nog kunnen verliezen. Een gelijkspel vind ik dus wel terecht'', aldus de oefenmeester van het Beloftenteam.