Menu
Jong Ajax verliest eerste thuisduel

Jong Ajax verliest eerste thuisduel

Jong Ajax liet zich maandagavond voor het eerst aan het eigen publiek zien. Na de 3-2-nederlaag bij AZ wilde de ploeg zich revancheren. Hoewel er mogelijkheden genoeg waren voor de Amsterdammers, gingen de punten naar NEC: 0-2. 

Jong Ajax, met onder andere selectiespelers Kenneth Vermeer, Vurnon Anita, Thimothée Atouba, Rasmus Lindgren en Mitchell Donald in de ploeg, had in de eerste helft lange tijd het beste van het spel en was ook veruit de gevaarlijkste ploeg. Na een kwartier kreeg Lindgren een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer, nadat hij door een prachtige pass van Daley Blind vrij voor de keeper was gezet. Zijn schot was echter te zacht. Iets later probeerde Renaldo Jongebloet met een vlammend schot doelman Nicholas Skverer uit, maar die ontpopte zich hoe langer hoe meer tot een ware sta-in-de-weg voor de Amsterdamse aanvallers. De doelman keerde de inzet. Lindgren kopte nog voor het half uur verstreken was uit een corner net over.

Daarna kantelde de wedstrijd. Jong Ajax vond de weg naar het vijandelijke strafschopgebied niet meer en Jong NEC kroop meer uit zijn schulp. Dat resulteerde in de dertigste minuut in een schot uit de tweede lijn van aanvoerder Bastian Weiser. Kenneth Vermeer had daar goed het zicht op en klemde de bal perfect. Vier minuten later was hij echter kansloos toen een schot van NEC-uitblinker Joël Tshibamba via de voet van Blind over hem heen krulde, 0-1.
Danilo probeerde het nog met een hard schot en na een mooie overstapje van Jongebloet kreeg ook Donald nog een kansje; beide bleven zonder succes. Pal voor rust kreeg Ajax de tweede mokerslag te incasseren. Aanvoerder Johan Kappelhof werd uitgespeeld door de behendige Tshibamba en met een schuiver in de hoek bracht hij de stand op 0-2.

,,Wat zeg je dan in de rust?", herhaalde trainer Pieter Huistra de voorgelegde vraag. ,,We waren niet scherp genoeg, niet fel genoeg. Dat moest anders in de tweede helft. Dat is ook wel gebeurd. Want in de eerste helft hadden we weliswaar een redelijke start en veel balbezit maar in de zestien waren we niet scherp. Toen het lang 0-0 bleef, gaven we achterin meer ruimte weg. Na de 0-1 gingen we forceren en waren we steeds een stap te laat. Als je dan vlak voor rust de 0-2 tegen krijgt, weet je dat het lastig wordt."

In de tweede helft kreeg Ajax weliswaar meer kansen en was de ploeg feller, maar ook in dit bedrijf bleven treffers uit. Jongebloet kreeg in de 57ste minuut een goede kans op de aansluitingstreffer, maar hij moest wederom zijn meerdere erkennen in de doelman. Drie minuten later schoot hij in het zijnet en in de 76ste minuut was er een prima combinatie tussen Javier Martina en Jan-Arie van der Heijden. Ook nu lukte het niet om de bal tussen de palen te krijgen. ,,Het zat ook niet mee", constateerde Huistra na afloop. ,,We hadden meer in de zestien moeten komen, meer richting doel moeten gaan. Daar schortte het vandaag aan. Het is belangrijk dat we dit duel gebruiken om van te leren, zodat het geen weggegooide wedstrijd is", aldus de oefenmeester.

Opstellingen:
Jong Ajax: Vermeer; Anita, Kappelhof (65. Aslan), Blind, Atouba; Lindgren, Donald (65. Overtoom), Van der Heijden; Martina, Jongebloet, Danilo (77.Zeegelaar)

Jong NEC: : Skverer; Pothuizen (62. Klare), Wellenberg, Goderie, van Dijk, Nuytinck, Weiser, Worm (70. Latupeirissa), Tshibamba, Grot, Carmelia

Vurnon Anita verzette bergen werk in de defensie van Jong Ajax. Vurnon Anita verzette bergen werk in de defensie van Jong Ajax.
Jan-Arie van der Heijden en Mitchell Donald moeten aanvoerder Bastian Weiser laten gaan. Jan-Arie van der Heijden en Mitchell Donald moeten aanvoerder Bastian Weiser laten gaan.
Danilo snelt zijn man voorbij. Succes bleef echter uit. Danilo snelt zijn man voorbij. Succes bleef echter uit.
Rasmus Lindgren kreeg in de beginfase een mooie kans, maar scoorde niet. Rasmus Lindgren kreeg in de beginfase een mooie kans, maar scoorde niet.