Menu
Jong Ajax verliest kleine Klassieker

Jong Ajax verliest kleine Klassieker

Jong Ajax speelde een teleurstellende wedstrijd tegen Jong Feyenoord. De Beloftenploeg van trainer Aron Winter besloot het matige duel met een nederlaag: 0-2. Toch viel een lichtpuntje te ontwaren.

Kenneth Vermeer maakte na twee maanden blessureleed zijn rentree. De talentvolle goalie brak in januari zijn vinger tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika. In de Amsterdam ArenA, de afgelopen seizoenen steevast het décor voor het Beloftenduel, keerde Vermeer terug onder de vertrouwde lat. ,,Natuurlijk had ik mijn rentree anders voorgesteld’’, sprak Vermeer zichtbaar balend. ,,Heel anders zelfs. In de jeugd verloor ik nooit van Feyenoord. Het was geen lekkere wedstrijd om terug te keren. We verschenen amper voor het doel van de tegenstander.’’

Vurnon Anita ging wel voorop in de strijd. De bevlogen Jong Ajacied startte als rechtsback, maar vertolkte na rust een centrale rol op het middenveld. Vurnon Anita ging wel voorop in de strijd. De bevlogen Jong Ajacied startte als rechtsback, maar vertolkte na rust een centrale rol op het middenveld.

Na de klaagzang toch een korte, waterige glimlach. Vermeer: ,,Gelukkig heb ik weer een wedstrijd kunnen spelen. Nu fit blijven is ook belangrijk.’’
Jong Ajax incasseerde zijn eerste treffer na een dik half uur spelen. Frank de Haan krulde de bal uit een vrije trap fraai in de kruising. Een kwartier na de rust tekende de middenvelder ook voor de tweede Rotterdamse treffer. Uit een klutssituatie joeg De Haan de bal hard voorbij Vermeer. In beide situaties was de doelman kansloos.
Een week na de knappe uitoverwinning (0-1) op koploper Jong Heerenveen, stelden de Jong Ajacieden uitgerekend teleur in de kleine Klassieker tegen Jong Feyenoord. De wedstrijden tussen de beroemdste clubs uit Amsterdam en Rotterdam blijven prestigeduels.

Edgar Manucharyan speelde een ongelukkige wedstrijd als spits. Edgar Manucharyan speelde een ongelukkige wedstrijd als spits.

Wat Jong Ajax ook probeerde; tot een treffer kwam de ploeg niet. De Amsterdammers dwongen zelfs nauwelijks serieuze kansen af. Alleen in de beginfase kwam Jong Ajax goed voor de dag. Jong Feyenoord liet zich naar hartenlust terug zakken tot in de eigen zestien. Doelman Erwin Mulder hoefde nauwelijks in actie te komen. Vanuit een hermetisch gesloten verdediging loerde de Beloftenploeg van oud-Ajacied Arnold Scholten op uitvallen. De tactiek rendeerde. Javier Martina, Edgar Manucharyan en Nicolae Mitea, de aanvalslinie van Jong Ajax, wisten geen bressen te slaan in de Rotterdamse verdedigingsmuur.

Javier Martina krijgt alle tijd en ruimte om de bal naar een medespeler te koppen. Javier Martina krijgt alle tijd en ruimte om de bal naar een medespeler te koppen.

Vooral de manier waarop werd verloren, stemde Jong Ajax-trainer Aron Winter teleur. De oud-speler had op meer inzet en passie gerekend bij zijn spelers. ,,Misschien heeft het met de mentaliteit of de instelling te maken’’, probeerde Winter een verklaring te vinden voor de matige vorm van zijn Ajacieden. ,,Op deze manier verliezen doet pijn. Als je meer kwaliteit hebt, maar je toch laat aftroeven is dat zonde. We hadden tien tandjes scherper moeten zijn.’’

Jeffrey Sarpong is een Jong Feyenoorder te snel af en verstuurt een voorzet. Jeffrey Sarpong is een Jong Feyenoorder te snel af en verstuurt een voorzet.

De nederlaag bood de Jong Ajacieden zowaar toch nog een wijze les. Winter: ,,Als je écht wilt winnen, moet je minstens met dezelfde instelling als de tegenstander aan de wedstrijd beginnen. De kwaliteit geeft dan de doorslag. Dat is de les die we vanavond hebben geleerd.’’ Ajax begon de wedstrijd als de nummer drie op de ranglijst. Feyenoord was de nummer voorlaatst. Na de nederlaag staat Jong Ajax vierde. ,,Maar de ranglijst zegt mij helemaal niks’’, besloot Winter. ,,Al helemaal niet omdat wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord altijd bijzonder blijven.’’

Invaller Stanton Lewis passt, Feyenoorder Philippe Léonard (4) wacht af. Invaller Stanton Lewis passt, Feyenoorder Philippe Léonard (4) wacht af.
Nicolae Mitea dribbelt langs Jordy Buijs. Nicolae Mitea dribbelt langs Jordy Buijs.
Chakib Tayeb loste Edgar Manucharyan af. Chakib Tayeb loste Edgar Manucharyan af.