Menu
Jong Ajax verliest 'kleine Klassieker'

Jong Ajax verliest 'kleine Klassieker'

Jong Ajax is de Beloftencompetitie slecht begonnen. In de Amsterdam ArenA won Jong Feyenoord de kleine Klassieker met 1-2 . Edgar Manucharyan nam de enige Ajax-treffer voor zijn rekening.

Jong Ajax-aanvoerder Daley Blind probeert een opening te vinden in de hechte defensie van Jong Feyenoord. Jong Ajax-aanvoerder Daley Blind probeert een opening te vinden in de hechte defensie van Jong Feyenoord.

Jong Feyenoord besliste de kleine Klassieker in de slotfase. Michal Janota prikte de bal in de slotminuut alsnog voorbij doelman Kenneth Vermeer. De Rotterdamse Beloften degradeerden twee seizoenen geleden uit de Eredivisie voor Beloftenelftallen. Dit voetbaljaar is de ploeg van Alex Pastoor terug op het hoogste niveau. De Rotterdammers vierden hun rentree, direct in de eerste speelronde, uitgerekend met een overwinning op de aartsrivaal.

Afgelopen week boekten de Amsterdammers nog een prima zege op Jong FC Omniworld in de strijd om de Beloftenbeker. Het eerste officiële duel na de voorbereiding werd met 4-1 gewonnen. Jong Ajax kon die prima start geen vervolg geven. In de ArenA kwamen de Beloften vooral de eerste helft flets voor de dag. Jong Feyenoord was ook agressiever en gretiger in de duels. De manier waarop de openingstreffer van Leroy Fer tot stand kwam, was illustratief voor het verschil in beleving. De middenvelder werd niet aangepakt en kreeg alle tijd en ruimte om uit te halen. De Rotterdammer wist zich wel raad met de geboden ruimte: 0-1.

Edgar Manucharyan viert zijn gelijkmaker: 1-1. Edgar Manucharyan viert zijn gelijkmaker: 1-1.

,,Die achterstand was op dat moment, na een half uur spelen, terecht’’, keek Adrie Koster ontevreden terug. ,,We begonnen gewoon niet goed. En er werd te veel door elkaar heen bewogen. Als je ziet hoe dat eerste tegendoelpunt valt… Zoveel ruimte mag je nooit weggeven. Na rust stond het bij ons gelukkig beter en liep het ook beter.’’
Kenneth Vermeer hield Jong Ajax in de race. Met een handvol fraaie reddingen hield de doelman de schade lang beperkt tot één tegentreffer. Vermeer leek zijn ploeg daarmee het juiste voorbeeld te geven. Jong Ajax richtte zich zowaar op en zag de goede start van de tweede helft zelfs uitbetaald worden in een gelijkmaker. Dit keer wist Edgar Manucharyan wel raad met de ruimte die ook hem werd gegund. De Armeen schoot koelbloedig raak. ,,Je kan slecht spelen, maar we knokten ons wel terug van een achterstand’’, stipte Koster toch ook een positief punt aan.

Jong Ajax leefde op en was dicht bij een tweede treffer. Spits Darko Bodul mikte een inzet op de vuisten van keeper Darley Ramon Torres. Ook Manucharyan verzuimde om van dichtbij - opnieuw - toe te slaan. Koud tien minuten in het veld bewees John Goossens zijn ploeg een slechte dienst door te onbesuisd het duel aan te gaan met Glenn Kobussen. Arbiter Gözübüyük zag een gestrekt been bij Goossens en bestrafte de actie met rood.

Spits Darko Bodul had het de hele avond lastig met zijn fysiek stevige tegenstanders. Spits Darko Bodul had het de hele avond lastig met zijn fysiek stevige tegenstanders.

Met een speler minder gingen de Amsterdammers in de slotfase alsnog onderuit. Janota plaatste de bal vlak voor tijd in de bovenhoek, buiten het bereik van Vermeer. De 1-2 had het effect van een onvervalste mokerslag. Jong Ajax ging dan ook knock-out. ,,We weten waar we staan. Er is in elk geval genoeg werk aan de winkel’’, besloot Koster zijn terugblik. ,,Als ploeg moeten we groeien. Het moet anders. In bepaalde situaties ook agressiever.’’

Net als Koster kon ook Daley Blind de nederlaag maar moeilijk verkroppen. De kersverse aanvoerder van de Beloftenploeg straalde de onvrede over het resultaat bijna letterlijk uit. ,,Dit is zwaar klote’’, maakte Blind junior van zijn hart geen moordkuil. ,,Voor de wedstrijd spraken we nog af geen doelpunt tegen te krijgen. Uiteindelijk werd de tweede tegentreffer ons toch fataal. Wat er mis ging? Er moet bijvoorbeeld meer gepraat worden in de verdediging. Deze nederlaag is helemaal jammer omdat het bij ons in de tweede helft best goed stond. Lang zaten we er bij ieder duel goed bij. Als het dan zo eindigt is het echt balen.’’

Albert Luque slaagde er niet in om een beslissend stempel op de wedstrijd te drukken. Albert Luque slaagde er niet in om een beslissend stempel op de wedstrijd te drukken.

Volgende week wacht de de Ajacieden een uitwedstrijd tegen Jong Willem II. Het competitietreffen wordt maandag vanaf 18.30 uur gespeeld.

Opstelling Jong Ajax:
Vermeer; Mac Intosh (46. Will), Alderweireld, Blind, Supusepa; Anita, Danilo (70. Goossens), Sarpong; Manucharyan, Bodul en Luque (84. Schell).

Kenneth Vermeer heerst in het luchtruim. De keeper hield zijn ploeg lang op de goede weg. Kenneth Vermeer heerst in het luchtruim. De keeper hield zijn ploeg lang op de goede weg.
Jeffrey Sarpong weet zich omsingeld door een overmacht aan Jong Feyenoorders. Jeffrey Sarpong weet zich omsingeld door een overmacht aan Jong Feyenoorders.