Menu
Jong Ajax verliest kleine Klassieker

Jong Ajax verliest kleine Klassieker

Jong Ajax heeft maandagmiddag de kleine Klassieker van Jong Feyenoord/Excelsior verloren. Op sportcomplex de Toekomst was Jong Feyenoord/Excelsior met 2-3 te sterk. Halverwege leidde Jong Ajax nog met 1-0 dankzij een goal van Daley Blind. Vervolgens gaven de Beloften van Ajax de zege na rust uit handen.

Het breekpunt van de wedstrijd kwam een paar minuten na rust. Jody Lukoki stond oog in oog met de keeper van Jong Feyenoord en had de 2-0 op zijn schoen. Had, want de invaller slaagde er niet in te scoren. De prima eerste helft had daarmee bekroond kunnen worden en de wedstrijd had er definitief mee beslist kunnen zijn. Het woord ‘had’ vertelt dat het niet zo ging, want uiteindelijk liep de wedstrijd compleet anders af.

De gemiste kans van Lukoki bleek even later de inleiding voor een inhaalrace van de Beloften van Feyenoord. Binnen twee minuten bogen de bezoekers de 1-0 van Ajax om in een 1-2 voorsprong voor Feyenoord. Mitchell te Vrede en Diego Biseswar sloegen in de 56e en 58e minuut uit het niets doeltreffend toe. De op het oog comfortabele 1-0 voorsprong was daarna in de tijd van een gemiddeld toiletbezoek van het scorebord gespeeld. ,,Het valt eigenlijk niet uit te leggen”, sprak Gery Vink dan ook enigszins verbijsterd na afloop van de mini-Klassieker. ,,Voor rust waren we heer en meester. Maar doordat we een stuk of drie goals vergaten te maken, kon het uiteindelijk toch nog misgaan.”

Ook de 2-3 van Tom Boere vlak voor tijd mocht niet meer baten voor Jong Ajax. Ook de 2-3 van Tom Boere vlak voor tijd mocht niet meer baten voor Jong Ajax.

De middag begon aanvankelijk nog zo hoopvol voor Ajax. Achter de gesloten deuren van de Toekomst leek Ajax de achterstand van twee punten op Feyenoord goed te kunnen maken. Toen de pocketuitvoering van de Klassieker om 13:00 uur van start ging bleek al snel dat de thuisploeg Feyenoord in de tang had. Op vrijwel alle vlakken was Ajax, met onder meer Aissati, Serero en debutant Sven Nieuwpoort in de basis, beter, sneller en feller. Zo zag ook de selectie van Ajax 1 die na een kwartier met de spelersbus richting VU Kinderstad vertrok voor het jaarlijkse bezoek aan de kinderafdeling van het Amsterdamse ziekenhuis.

Het overwicht van Jong Ajax werd na achttien minuten beloond met een doelpunt van Daley Blind. De verdediger trok mee ten aanval en schoot van dichtbij raak. Vervolgens vielen er nog een aantal kansen te noteren, maar telkens ontbrak het in de eindfase aan een beslissende pass of succesvolle afronding.

Hoewel het, om in de woorden van Vink te blijven, moeilijk viel uit te leggen waar het na rust allemaal misging, gaf de coach van Jong Ajax toch een opsomming. ,,We lieten na rust veel te veel mensen lopen en ook de ruimtes werden niet meer goed afgedekt. In de eerste helft waren we steeds ondergeschikt aan elkaar, maar in de tweede helft was daar niets meer van zichtbaar.” Zelfs na de 1-3 van invaller Maatsen had Vink er twintig minuten voor tijd nog steeds vertrouwen in dat Jong Ajax minimaal een punt zou kunnen halen. ,,Ook toen kreeg we nog genoeg kansen om gelijk te maken.”

De 2-3 van Tom Boere had daartoe een aanzet kunnen zijn, maar de aansluitingstreffer van de Ajax-spits viel rijkelijk laat (88e minuut). Tot een succesvol slotoffensief kwam het uiteindelijk niet meer. Ook tot teleurstelling van toeschouwer Davy Klaassen, de 18-jarige die zondag bij NEC - Ajax nog in het middelpunt van de belangstelling stond als scorende debutant. De aanvoerder van Ajax A1 zag zijn clubgenoten de opgelopen achterstand uiteindelijk niet meer goedmaken. Vink: ,,Het is een pijnlijke nederlaag. Zeker de tweede helft deed af en toe aan mijn ogen.” De wetenschap dat er voor rust zoveel meer ingezeten had, zal de komende dagen ongetwijfeld nog onderwerp van gesprek zijn bij de Beloften.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Aras Özbiliz geeft een voorzet. Aras Özbiliz geeft een voorzet.
Daley Blind zette Jong Ajax na achttien minuten op een 1-0 voorsprong. Daley Blind zette Jong Ajax na achttien minuten op een 1-0 voorsprong.
Jasper Cillessen ziet de 1-1 van Feyenoord in het doel verdwijnen. Jasper Cillessen ziet de 1-1 van Feyenoord in het doel verdwijnen.
Aissati gaat op het doel af. Aissati gaat op het doel af.
Drukte voor het doel van Jong Feyenoord. Drukte voor het doel van Jong Feyenoord.
De bank van Jong Ajax zag dat de 1-0 ruststand uiteindelijk eindigde in een 2-3 nederlaag. De bank van Jong Ajax zag dat de 1-0 ruststand uiteindelijk eindigde in een 2-3 nederlaag.
Jong Feyenoord stapte als winnaar van het veld op de Toekomst. Jong Feyenoord stapte als winnaar van het veld op de Toekomst.