Menu
Jong Ajax verliest laatste duel 2012

Jong Ajax verliest laatste duel 2012

Jong Ajax heeft maandag in eigen huis met 0-3 van koploper SC Heerenveen verloren. Terecht, vond trainer Gery Vink, wiens ploeg al vier wedstrijden op rij niet heeft gescoord. ,,Het was kommer en kwel.’’

Vink zag dat Heerenveen negentig minuten lang heer en meester was op het kunstgras van de Toekomst. Ajax, dat slechts één kans creëerde, kwam er geen moment aan te pas. ,,We hoopten de eerste seizoenshelft met een prettig gevoel te kunnen afsluiten, door te winnen. Maar we zijn vanavond op alle fronten afgetroefd. In de omschakeling, maar ook op beleving. We hebben ons veels te makkelijk gewonnen gegeven. Daar heb ik echt de pest in.’’

Zijn ploeg keek in de derde minuut al tegen een achterstand aan. Het was Luciano Slagveer die de gasten met een bekeken schot op voorsprong zette. De tegentreffer had Ajax wakker moeten schudden, maar dat gebeurde niet. Bij de Amsterdammers ontbrak het aan een gezonde dosis agressiviteit. Waar Heerenveen vanaf minuut één streed voor elke meter, voetbalde Ajax futloos. Of zoals Gery Vink het verwoordde: ,,Het was plichtmatig.’’

Sulejmani speelde tegen Heerenveen in de spits. Sulejmani speelde tegen Heerenveen in de spits.

Ajax tegen Heerenveen zou nooit een echte wedstrijd worden. De gasten konden hun voorsprong verdedigen zonder moeite, aangezien de thuisploeg nauwelijks gevaarlijk werd. Het ontbrak Ajax opnieuw aan stootkracht. Het was alsof Miralem Sulejmani, Jody Lukoki en Lesley de Sa voor niks in de voorhoede stonden. Hun medespelers wisten hen niet te bereiken, hoe vlot de bal soms ook rondging op het middenveld en in de achterhoede.

Het was dan ook geen wonder dat Ajax wederom niet tot scoren kwam. Voor de vierde keer op rij is dit al het geval. Tot verontrusting van Gery Vink, die stelde dat zijn ploeg weer met beide benen op de grond was gezet door de gasten uit Friesland. ,,Het bleek maar weer dat we toch echt minder goed zijn als we soms zelf denken. Heerenveen speelde sterk, maar van onze kant was het kommer en kwel. In de vorige wedstrijden creeërden we nog kansen, maar nu telde ik er maar één. Dat baart me toch zorgen.’’

Die ene kans was voor Gino van Kessel, vlak nadat hij in de tweede helft het veld was ingekomen. Hij kreeg alle ruimte om uit te halen, maar zag zijn inzet worden gekeerd door Kenny Steppe. Het had de aansluitingstreffer kunnen zijn, maar in plaats daarvan bleef het 0-2. Heerenveen had de voorsprong vlak voor rust al uitgebreid. Het was middenvelder Hakim Ziyech geweest die Ajax-doelman Mickey van der Hart met een strakke uithaal had gepasseerd.

In de tweede helft was het wachten op een offensief van Ajax, maar die kwam er niet. In plaats daarvan breidde Heerenveen de score nog uit. Een vrije trap van Oussame Tannane, die was bedoeld als voorzet, viel binnen bij de tweede paal: 0-3.

Vlak voor tijd viel Ajacied Mitchell Dijks uit. Hij voelde zijn hamstring en stapte uit voorzorg naar de kant. Gezien het feit dat de wedstrijd al was gespeeld, wilde hij geen risico nemen.

Opstelling Ajax: Mickey van der Hart; Ruben Ligeon, Joël Veltman (45. Ilan Boccara), Stefano Denswil, Mitchell Dijks; Thulani Serero (62. Gino van Kessel), Fabian Sporkslede, Lucas Andersen (62. Mats Rits); Jody Lukoki, Miralem Sulejmani, Lesley de Sa.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Mitchell Dijks voelt de druk van Heerenveen. De linksback viel geblesseerd uit. Mitchell Dijks voelt de druk van Heerenveen. De linksback viel geblesseerd uit.
Lucas Andersen kon ook geen potten breken. Lucas Andersen kon ook geen potten breken.
Jody Lukoki loopt zich vast tussen twee Heerenveen-verdedigers. Jody Lukoki loopt zich vast tussen twee Heerenveen-verdedigers.
Gery Vink en John Bosman richten zich bezorgd tot Joël Veltman. Gery Vink en John Bosman richten zich bezorgd tot Joël Veltman.