Menu
Jong Ajax verliest na rampzalig begin

Jong Ajax verliest na rampzalig begin

Jong Ajax heeft vrijdagavond een thuisnederlaag geleden tegen MVV. Op sportcomplex de Toekomst zegevierden de Limburgers met 1-3. Na een rampzalig openingskwartier keek Jong Ajax al tegen een 0-3 achterstand aan. Vlak voor tijd redde Milan Vissie de eer.

,,Dit was zwaar onvoldoende”, verzuchtte coach Andries Ulderink. ,,Laat dit een leermoment voor de jongens zijn dat we never nooit op zo’n manier aan een wedstrijd mogen beginnen. De bereidheid, focus en concentratie, het was gewoon niet aanwezig. Ik heb dat met deze groep nog niet eerder meegemaakt.”

Ulderink en zijn kompaan Jaap Stam hadden de nodige wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de doelpuntloze remise tegen FC Den Bosch van maandag. Doelman Xavier Mous, middenvelder Fabian Sporkslede en aanvallers Robert Muric en Sam Hendriks waren nieuw in de basiself. Bij Jong Ajax ontbrak topscorer Richairo Zivkovic. De jonge aanvaller werd node gemist, want van het spel van Jong Ajax ging vooral de eerste helft nauwelijks dreiging uit. Na zeven minuten kreeg Hendriks, de vervanger van Zivkovic in de punt, de enige echt grote kans. De spits wist een afgemeten voorzet van Muric niet op waarde in te schatten.

Het bleek een misser met gevolgen, want aan de andere kant sloeg MVV wel toe. Jordy Croux
tekende na een vlotte counter voor de 0-2. De wijze waarop was identiek aan de 0-1. De
spelers van MVV reageerden feller en attenter op een rebound en troefden de Ajacieden af. Daarmee was het euvel van Ajax meteen genoemd. De gastheren lieten zich simpelweg de
kaas van het brood eten. Ook bij de 0-3 werd MVV nauwelijks een strobreed in de weg gelegd. Een afgeslagen corner werd door Kjell Knops met een omhaal ingebracht en Niels Vorthoren tikte bij de tweede paal binnen.

,,Een verklaring heb ik er niet voor”, zei Ulderink over de valse start. ,,Het begint met minimaal
hetzelfde op willen brengen als de tegenstander. Daarin gaven we niet thuis. Pas na een minuut of 30 ging het iets beter. In de tweede helft kregen we nog wel onze kansjes en hadden we een overwicht, maar dat had ook te maken met de tegenstander die het wel prima vond. Nogmaals, het was gewoon zwaar onvoldoende vandaag.”

Met die woorden deed Ulderink zijn ploeg de tweede helft wel iets tekort. Ajax kreeg na rust zeker drie of vier goede mogelijkheden om te scoren. Met name Alton Acolatse en Muric toonden zich weinig koelbloedig in het strafschopgebied. Een kwartier voor tijd paste Ulderink een driedubbele wissel toe. Een van de nieuwe mannen, Vissie, redde een een minuut voor tijd de Amsterdamse eer.

Scoreverloop: 5. Braken 0-1, 9. Croux 0-2, 15. Vorthoren 0-3, 90. Vissie 1-3

Opstelling Jong Ajax: Mous, Owusu, Tete, Van Bruggen, Lartey Sanniez, Sporkslede (74. Noordhof), Warmerdam, Menig (74. Vissie), Muric, Hendriks (74. Höner), Acolatse

Foto: PROSHOTS/Martijn Buskermolen